Cijene hotela u španjolskim destinacijama u padu

Španjolce zabrinjava migracija turista na južno Sredozemlje

Izvor : Turizmoteka         Foto: spain.info

Trend smanjenja cijena u španjolskoj hotelskoj industriji značajno je usmjeren prema ključnim turističkim destinacijama, kao što su Baleari i Kanarski otoci. To je utvrdio španjolski pružatelj hotelskih usluga Mirai na temelju rezervacija u siječnju za španjolske hotele. Siječanj je najznačajniji mjesec rezervacija u hotelskoj industriji i stoga dobar pokazatelj kretanja cijena, objašnjava ta konzultantska i tehnološka tvrtka.

Posebno je vrijedno spomenuti rezove za Balearske otoke, gdje su prosječne cijene svih rezervacija za tekuću godinu u siječnju bile za 12,4 posto niže u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ali čak i Tenerife ima sniženje cijena od pet posto, a Gran Canaria minus 3,7 posto ispod prethodne godine. Nasuprot tome, cijene nastavljaju rasti u gradovima - u Valenciji, na primjer, za 9,3, u Madridu za 4,2, a u Barceloni za 3,6 posto.

Visoka sezona stabilna, niska sezona s padom cijena

Zapanjujuće je da je pad cijena na Balearskim otocima u pred i posezoni mnogo izraženiji nego u prazničkim mjesecima srpnju i kolovozu. Primjerice, tarife su za 20% niže u travnju, 18% u svibnju i rujnu i 15% niže u lipnju nego što su bile u 2018, u usporedbi sa samo 5% u srpnju i 3% u kolovozu. Na Kanarskim otocima primjetan je osobito značajan pad cijena u mjesecu putovanja u svibnju. Potonule su cijene i u Gran Canariji za deset, a u Tenerifeu čak za 18 posto.

Sve se to podudara s rezultatima ankete koju je proveo Reise9 među glavnim njemačkim turoperatorima. Kao rezultat toga, potražnja za Španjolskom kao destinacijom za odmor vrlo je skromna. Tržišni lider TUI izvješćuje da je za Španjolskom "nešto manja potražnja" u trenutnoj fazi rezervacija u odnosu na prošlu godinu. Manuel Morales, koji je odgovoran za španjolski posao u FTI-u, kaže kako je potražnja "znatno niža" nego u 2017. Nils Lübbe, aktivan kao direktor Balearskih otoka u DER Touristik-u, objašnjava da je potražnja "znatno ispod očekivanja". Njegove kolege za španjolsko kopno i Kanare, Dietmar Malcherek i Jan Frankenberg, tvrde da bilježe samo blagi pad. Samo Thomas Cook govori o "znatnom povećanju"

Ponovno pregovaranje

Šef Alltoursa Willi Verhuven rekao je u razgovoru s Reiseom da je migracija turista na istočni Mediteran zimi posebno pogodila Kanare. U studenom mnogi gosti su preferirali jeftin odmor u Turskoj uz ugodne temperature zraka i vode. Hotelijeri na Kanarima odgovorili su posebnim ponudama, tako da je trenutačno tamo puno jeftiniji odmor.