Airbnb raste unatoč povećanoj regulaciji


Izvor: Turizmoteka            Foto: Airbnb

Airbnb je fenomen koji je u posljednjih godinu dana ima sve veći rast popularnosti. Međutim, nedavno su mnoge zemlje i gradovi odlučili nadzirati aktivnosti te tvrtke. Unatoč sve većoj regulaciji, istraživanje je pokazalo da Airbnb bilježi stabilan rast u najboljim europskim gradovima.
Prema analizi, Airbnb u Londonu, Amsterdamu, Berlinu, Parizu i Madridu je popularna opcija smještaja. Ukupni udio Airnbn-a u noćenju je porastao za 3,4%, od 2016. godine. Pariz je grad s najvećim tržišnim udjelom (15,2%), a slijede ga Amsterdam (11,8%) i Madrid (10,1%). Berlin (6,5%) i London (6,9%) još uvijek su nešto iza, ali ipak rastu.
Neke zemlje poduzimaju različite mjere kako bi regulirale tržište i Airbnbove aktivnosti. Na primjer, u Amsterdamu stanovi se mogu iznajmiti najviše 60 dana godišnje. Airbnb je dužan blokirati ponudu za ostatak godine nakon što je taj maksimum postignut. Od 2019, Amsterdam želi smanjiti broj najma stanova na samo 30 dana, pa čak i zabraniti iznajmljivanje stanova turistima u određenim područjima.

S druge strane, Berlin je ublažio dvogodišnju kratkotrajnu zabranu. Moguće je iznajmiti apartman u glavnom gradu Njemačke do 90 dana u godini. Bremen također želi regulirati tržište s tri mjeseca najma, dok Frankfurt i Köln zabranjuju komercijalno iznajmljivanje.

Španjolska je poznata strogim zahtjevima prema Airbnb-u. Od srpnja 2018, vlasnici stanova u Palma de Mallorca više ne mogu iznajmiti preko te tvrtke apartmane turistima. Uskoro će se slična zabrana donijeti i na otoku Ibiza. U međuvremenu je Barcelona suspendirala sve nove dozvole za kratkoročni najam. Madrid je također regulirao 90-dnevno regulacijsko razdoblje, dok stambene zgrade koje se koriste za kratkoročni najam trebaju ispunjavati iste zahtjeve kao i hoteli.

U New Yorku život je težak Airbnbovim stanodavcima. U listopadu 2016. web-lokacije za dijeljenje oglasa za iznajmljivanje zabranjene su za kratkoročni najam. Iznajmljivanje cijelog stana za manje od 30 dana je sada protuzakonito. Drugi gradovi kao što su New Orleans, Boston i San Francisco, također su uveli slične propise.

No, kao što je poznato, svi ti propisi nisu zaustavili turiste da traže svoj smještaj preko Airbnb-a. To se može vidjeti na primjeru Švicarske. Kantoni i gradovi te zemlje uvele su brojne propise koji variraju od dana ograničenja do dodatnih plaćanja.

Međutim, unatoč tome Airbnb nudi u Švicarskoj 32.761 nekretnina i 92.315 kreveta. Očito dominira tržištem iznajmljivanja domova. U roku od samo jedne godine, od siječnja 2017. do siječnja 2018., ponuda na platformi Airbnb-a povećana je za 8.000 nekretnina iz cijele Švicarske.

Udio Airbnb kreveta u Švicarskoj sada doseže 34% ponude hotela. U siječnju 2017. godine bilo je samo 25%. Postoji i sve veći trend profesionalizacije domaćina. Samo 54,2% Airbnb-ovih domaćin nudi samo jednu nekretninu. Godinu dana ranije, bilo ih je 60%. Svi ostali pružatelji usluga vode dva, tri ili više objekata. Najviše ima jedna osoba koja čak 184 objekta nudi preko Airbnb-a.