1 € na svakih 7 eura u Španjolskoj dolazi od turizma


Izvor: Turizmoteka           Foto: spain.info

Sektor putovanja i turizma pridonio je da je u španjolskom gospodarstvu prošle godine 1 € na svakih 7 € došao od turizma. To dolazi u godini u kojoj je Španjolska preuzela od SAD-a drugo mjesto među zemljama s najvećim brojem dolazaka u jednoj godini međunarodnih posjetitelja. Prva je Francuska.

Te brojke objavljene su u godišnjem pregledu Svjetskog turističkog vijeća (WTTC) o ekonomskom utjecaju i društvenoj važnosti sektora.
Istraživanje koje je gotovo 30 godina provodio WTTC, koji predstavlja globalni privatni sektor Travel & Tourism, pokazuje da je u 2018. godini španjolski turistički sektor:

- Povećao se za 2,4% i pridonio sa 178 milijardi eura prihoda španjolskom gospodarstvu( 14,6% španjolskog BDP-a).
- U turizmu te zemlje zaposleno je 2,8 milijuna ljudi ili 14,7% od svih zaposlenih.
- 88% stranih posjetitelja Španjolske došlo je na odmor, a 12% otpadana na poslovne putnike.
- 55% turista bilo je međunarodnih, a 45% domaćih posjetitelja.
- Po ukupnom doprinosu BDP-u Španjolsko je peto po veličini turističko gospodarstvo u EU i deveto u svijetu.
- Za 2019. godinu, WTTC predviđa da će španjolski sektor putovanja i turizma porasti za 2,8% - što je iznad europskog prosjeka od 2,5%.

Gloria Guevara, predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a, izjavila je:

„2018. bila je još jedna godina snažnog rasta za globalni sektor putovanja i turizma koji je ojačao svoju ulogu kao pokretač gospodarskog rasta i otvaranja radnih mjesta. Naš je sektor osmu godinu zaredom nadmašio rast u širem globalnom gospodarstvu i zabilježili smo drugi najveći rast u bilo kojem značajnom sektoru u svijetu. U Španjolskoj je potrošnja doživjela snažan rast, a sektor putovanja i turizma ostvario je ponovno uspjeh prošle godine. Španjolska ima potencijal povećati veličinu svoje putničke ekonomije i dalje povećavajući veličinu sektora poslovnog turizma. Trenutno, poslovni putnici čine samo 12% ukupne potrošnje u Španjolskoj u odnosu na europski prosjek od 21%. Stoga je dobrodošla činjenica da WTTC bude domaćin globalnog samita 2019. u Sevilli ovog travnja, okupljajući svjetske vođe i sektorske stručnjake kako bi se okupili u Španjolskoj, tom europskom središtu putovanja" tekla je Guevara.