Dani hrvatskog turizma Hvar 2018.

Top 10 hrvatskog turizma 2018.

Izvor i foto: HTZ/HGK/Turizmoteka

NAGRADA “ANTON ŠTIFANIĆ”
Nagrada za životno djelo: JERKO SLADOLJEV


Početak aktivnog životnog puta gospodina Jerka Sladoljeva bio je na jesen 1962. u Ljubljani ( hotel Union), a zatim i u jesen 1963.g. na recepciji u hotelu “Riviera” Pula.
Diplomirao je 1979.g. turizam na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Od tada bio je na raznim vodećim mjestima u Koversadi, Rivieri Poreč, Plavoj Laguni, Centru za marketing Istre u Istra Jadran Pula, Atlasu, HTZ,KUH-u, Top Camping i td.
Uz to gotovo pedeset godina vrlo aktivno djeluje u kamping turizmu osnivajući desetak različitih udruga vezanih za kamping poslovanje. Godine 1971. osniva „Društvo naturista Koversada”, 1977.g.

“ DNH”-Društvo naturista Hrvatske . 1978. godine inicira s grupom entuzijasta osnivanje “Udruge naturističkih središta Hrvatske”, 1981. godine “Udrugu kamping središta Jugoslavije”, 1992. godine “Kamping udruženje Hrvatske “(KUH), a 1996. godine “Udrugu kampista Hrvatske “(UKH) za korisnike kamping usluga. Poćetkom 2006.g. osniva UTKK – Udrugu top kamping kvalitete a godine 2012. osnivam “ URKO “ – Udrugu ruralnih kamping odmorišta u Poreču.
Istodobno, uz rad, organizira tridesetak međunarodnih kamping radionica i isto toliko studijskih putovanja, ali i radi kao nastavnik s nastavnim predmetom Turizam u Srednjoj turističkoj školi “ Anton Štifanić “ u Puli. Održao je i desetak predavanja u tuzemstvu i inozemstvu na temu kampinga, ali je i objavio i 16 knjiga.

                                                                ***

TURISTIČKA DESTINACIJA GODINE

Nominirani:

ZAGREB


Foto:  Marija Gašparović

Kada se Hrvatska pridružila Europskoj uniji prije 5 godina, Zagreb je postao najnovija europska prijestolnica koja posjetiteljima nudi bogat izbor događanja i aktivnosti svih 365 dana u godini.

Tako, već u siječnju Zagreb otvara turističku godinu sa Snježnom kraljicom, a zatim nam proljetni i ljetni mjeseci nude mnoštvo aktivnosti, događanja i festivala u kojima će svatko pronaći nešto za sebe. Toplu dobrodošlicu proljeću u ožujku pruža Festival svjetla Zagreb, a ljetni mjeseci protiču u znaku INmusic festivala, Zagreb Classic, popularnih Dvorišta i raznih drugih programa. Jesen je rezervirana za razne gastro festivale i kulturna događanja u zatvorenim prostorima, a zima donosi Advent u Zagrebu kojeg je svijet tri godine za redom proglasio najboljim u Europi.

I Lonely Planet, najpoznatiji vodič za putnike na svijetu, je proglasio Zagreb najboljim u Europi za 2017. godinu, a treba istaknuti da se glavni grad Hrvatske nalazi u samom vrhu hrvatskih odredišta po ostvarenim dolascima i noćenjima, čiji porast bilježi iz mjeseca u mjesec, te time opravdava status destinacije atraktivne tijekom cijele godine.

MALI LOŠINJ


Foto:  Sandro Tariba

U konkurenciji s Porečom i Rovinjem, Lošinj je proglašen najboljom odmorišnom destinacijom, te nominiran za najbolju destinaciju Hrvatske u 2018. zahvaljujući očuvanoj prirodi, bogatoj bio raznolikosti, lječilišnoj klimi s više od 200 sunčanih dana godišnje, zraku vrhunske kvalitete te kristalno čistom moru.

Uz zdravlje i turističku tradiciju, brojna događanja, gostoljubivost destinacije te pozitivni dojmovi gostiju Lošinj čine idealnim turističkim odredištem više od 130 godina. Uz bogatu floru, otok vitalnosti može se pohvaliti i rezervatom dobrih dupina, s 280 km mirisnih šetnica i pješačkih staza i brojnim plažama i uvalama. Nezanemariva je i bogata kulturna baština od koje se ističe Apoksiomen, remek-djelo hrvatske i svjetske kulturne baštine (2.–1. st. pr. Kr.), trajno smješten u malološinjskom Muzeju Apoksiomena.

ZAGORJE


Na Danima Hrvatskog turizma „Zagorje, bajka na dlanu“ proglašeno je najuspješnijom destinacijom kontinentalne Hrvatske te je ušlo u finalni izbor za najuspješniju destinaciju Hrvatskog turizma u 2018. godini.
„Turistička destinacija Krapinsko-zagorske županije „Zagorje, bajka na dlanu“ ima izrazito širok raspon ponude – od toplica sa wellness i spa programima, preko zdravstvenog turizma u specijalnim bolnicama, vrhunskih OPG-ova i restorana do Muzeja Hrvatskog zagorja…

Turistički subjekti iz Zagorja već se pet godina zajednički intenzivno brendiraju i nastupaju na domaćem i inozemnom tržištu. Broj dolazaka gostiju i noćenja u Krapinsko-zagorskoj županiji je od 2013. do 2017. godine povećan stopostotno - sa 71 000 dolazaka 2013. godine na 141 000 dolazaka 2017. godine te sa 161 000 noćenja 2013. na 322 000 noćenja 2017.


Turistička destinacija godine za 2018.


ZAGREB

                                                                   ***

 

HOTEL GODINE
Nominirani:

• Esplanade Zagreb Hotel, Zagreb

Hotel Esplanade, najprestižniji zagrebački hotel, sagrađen je 1925. godine s ciljem pružanja vrhunskog smještaja i usluga putnicima glasovitog Orient Expressa, koji je prometovao na liniji Pariz - Istanbul. Hotel Esplanade jedna je od najelegantnijih zagrebačkih građevina, a od svojih početaka bila je mjesto ključnih društvenih događanja glavnoga grada. Hotel je nudio gostima neviđenu raskoš, tako da su poznate ličnosti oduvijek odsjedale upravo u Esplanadi. Lista poznatih gostiju uključuje slavnu Josephine Baker, Charlesa Lindbergha, Leonida Brežnjeva te mnoge druge. Nakon potpune rekonstrukcije, Hotel ponovno otvara svoja vrata te se nameće kao istinska hotelska zvijezda u regiji.

Zagrebački hotel Esplanade okrunjen je tako s dvije prestižne nagrade - za Najbolji gradski hotel i Hotel godine. Nagrade su uručene generalnom direktoru, Ivici Maxu Krizmaniću koji je na čelu hotela već gotovo sedam godina, a čiji radni vijek u Esplanadi broji punih četvrt stoljeća.

Hotel Esplanade je od početka 2018. godine primio mnoga prestižna priznanja i međunarodne nagrade te je uvršten u globalno cijenjene vodiče. Svojevrsni hotelijerski Oscari - World Luxury Travel Awards dodijeljeni su hotelu u čak tri kategorije - Luxury Architecture Design Hotel, Luxury Historical Hotel za Hrvatsku te Luxury Heritage Hotel za jugoistočnu Europu. Hall of Fame certifikati TripAdvisora dodijeljeni su Zinfandel's restoranu, Le Bistrou i hotelu Esplanade obzirom na višegodišnje izvrsne recenzije gostiju. Dvije godine zaredom, oba hotelska restorana uvrštena su u Michelin vodič, dok je chefica Ana Grgić proglašena „Velikim chefom sutrašnjice“ prema izboru Gault&Milau gourmet vodiča za Hrvatsku 2018.

• Hotel Monte Mulini

Hotel Monte Mulini, član The Leading Hotels of the World, hotel je s pet zvjezdica u Rovinju koji svojim uređenjem, gourmet ponudom i personaliziranom uslugom predstavlja sami vrh luksuzne turističke ponude u Hrvatskoj.
Smješten uz obalu nadomak Rovinja, taj je hotel okružen bujnim mediteranskim raslinjem te se diskretno uklapa u prirodni ambijent stoljetne park-šume.
Interijer je opremljen suvremenim dizajnerskim namještajem.

Lusteri od muranskog stakla, kristali Swarovski, porculan Hering, sofe Pierre Frey i ogledala Christopher Guy samo su dio dizajnerske kolekcije. 99 soba i 14 apartmana također su elegantno i detaljno uređeni te pružaju prekrasni pogled na kristalno čisto more i rovinjski stari grad.
U Lobby Bar Gin Libraryju više je od 20 različitih vrsta džina kao sjajan aperitiv prije večere pod zvijezdama u najmanjem restoranu za dvoje, Amatisu.
Posebno gastronomsko iskustvo nudi chef's table i vinski podrum s 320 vina u restoranu Wine Vault koji ujedno ima preporuku u Michelinovom vodiču.

• Valamar Collection Isabella Island Resort, Poreč

Samo petminutna besplatna vožnja brodicom za goste resorta dijeli starogradsku rivu Poreča i Valamar Collection Isabella Island Resort na čarobnom otoku Sveti Nikola. Idealan je za bijeg od svakodnevne gužve i stresa u taj ekskluzivni resort bez prometa, gdje je gost okružen bujnim mediteranskim raslinjem, autohtonom borovom šumom, uređenim vrtovima, raznovrsnim plažama i spektakularnim morskim panoramama.

Taj resort nudi prvoklasni obiteljski odmor uz brojne sadržaje u Isabella Hotelu ili u Isabella Villas u aktivnijem dijelu otoka. Ljetovati se može i u opuštajućem dijelu otoka u ekskluzivnim suiteovima Isabella V Level Miramare, očaravajućem dvorcu Isabella V Level Castle ili u Isabella V Level Villas.
Vrhunski smještaj, atraktivni bazeni, različite mogućnosti za objed, sportske i zabavne aktivnosti za sve dobne skupine i želje stvaraju savršen sklad i pružaju odmor iz snova.


Hotel godine za 2018.:
Esplanade Zagreb Hotel, Zagreb

                                                      ***


Nominirani:

• Calvados Club Luxury Travel, Split

Tvrtka je osnovana je 2001. g., a broji 20 stalno zaposlenih djelatnika. Danas je Calvados Club vodeća tvrtka u segmentu luksuznog i iskustvenog turizma koji se temelji na kreiranju luksuznih programa po mjeri klijenta. Ugledna svjetska udruženja, kao što su Virtuoso i Travel Leaders prepoznala su njihove vrijednosti i poslovne kvalitete, te su Calvados Club uključile u svoje članstvo.
Calvados Club je izrazito poznato ime u svijetu luksuznog turizma na svim kontingentnima. Iz svoga rada mogu izdvojiti posebno važna priznanja kao Virtuoso nominaciju za najbolji DMK na svijetu 2014, te za najbolji Voyagers Event 2013, 2014 i 2015. Dobitnici su i nagrada „Poslovni uzlet“ u kategoriji mali i srednji poduzetnik Južne Hrvatske, za razdoblje 2009.- 2013. godine, kao i Zlatne kune za 2014. g za najuspješniju malu tvrtku.
Izdvojimo još I njihovo posebno priznanja koje su dobili od Hrvatske gospodarske komore za doprinos razvoju luksuznog i iskustvenog turizma u Hrvatskoj.

• Uniline Travel Company, Pula

Uniline je vodeća destinacijska menadžment kompanija u Hrvatskoj i regiji jugoistočne Europe s glavnim poslovnim sjedištem u Puli i poslovnicama diljem Hrvatske, uredima u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji, Kini i Južnoj Koreji te predstavništvima u Japanu i Tajlandu.
Kompanija je osnovana 1996. godine i od tada uspješno posluje nudeći cjelokupan turistički proizvod za individualne i grupne goste. Uniline je i ekskluzivni nositelj Europcar franšize s voznim parkom od 1200 vozila svih kategorija.
U segmentu sportskog turizma tržišni je lider te već niz godina organizira sve vrste sportskih događanja te je službena putnička agencija mnogih renomiranih sportskih saveza i klubova, među kojima su Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatski rukometni savez.
Uniline svoje poslovanje temelji na poslovnim aktivnostima diljem ključnih tržišta Europe, a posljednjih nekoliko godina kompanija bilježi i značajan iskorak na brzorastućim tržištima na globalnoj razini, kao i outgoing segmentu poslovanja. Unilineov tim od 200 zaposlenika kreira proizvode i usluge koje godišnje koristi oko 360 000 gostiju iz cijelog svijeta, s prihodom od 375 milijuna kuna ostvarenim u 2017. godini.

• MedAdria, Rijeka


Mediteran Adria d.o.o, jedan od vodećih hrvatskih incoming turoperatora s vlastitim online rezervacijskim sistemom, 2008. godine osnovali su hrvatski i engleski partneri MedAdria Ltd. i Mediteran Adria d.o.o. Od početka je nit vodilja ponuditi odmor prilagođen svakom klijentu zasebno te doprinijeti lokalnom stanovništvu, destinacijama i okolišu.
MedAdriu čini tim iskusnih profesionalaca koji svoj posao rade s posebnom strašću i posjeduju brojna znanja o hrvatskoj turističkoj ponudi. Kako bi kreirali kvalitetne proizvode i usluge, tim pomno prati dnevne promjene i kretanja, kako u hrvatskom, tako i na stranom turističkom tržištu.
Kao međunarodna putnička grupacija, ojačala je svoje mjesto među vodećim hrvatskom turoperatorima pružajući najbolja rješenja i proizvode svojim partnerima i klijentima.
Product management MedAdrie usredotočen je na kreiranje razlikovnih proizvoda koji će pomoći jačanju i pozicioniranju brenda. Ovo su neke od ključnih vodilja koje MedAdrii omogućuju da se izdvoji od konkurentskih tvrtki i koje joj na tržištu daju određenu prednost.

 

DMK putnička agencija godine za 2018.:
Calvados Club Luxury Travel

                                                               ***

KAMP GODINE
Nominirani:

• Zaton Holiday Resort, Zaton


Na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma, Zaton Holiday Resort dobitnik je nagrada u kategorijama za Kamp godine i u kategoriji za najbolji Veliki kamp.
Dodijeljene nagrade Zaton Holiday Resortu i Boutique Hostelu Forum pokazatelj su kako se strategija ulaganja u kvalitetu i unaprjeđenje ponude ipak isplati.
Kompletnom renovacijom bazenskog kompleksa i obnovom apartmanskih jedinica samo ove godine osigurana je kvalitetnija ukupna ponuda Zaton Holiday Resorta. U međuvremenu su također pokrenuta nova ulaganja sve s ciljem daljeg unaprjeđenja kvalitete ponude.
Osvojene nagrade neizostavna su motivacija u daljnjem poslovanju Turisthotela i šlag na torti jedne uspješne sezone. Ovaj je uspjeh istovremeno uspjeh zadarske regije koja se ovime potvrđuje kao važna destinacija na hrvatskoj turističkoj karti.

• Jasenovo Camping, Žaborić

 


Kamp Jasenovo smješten je u prekrasnoj istoimenoj uvali u blizini Šibenika. Prostire se na oko 1 hektar te osim 50-ak kamp parcela i sanitarnim čvorom raspolaže i s igralištem za djecu, nogometnim i košarkaškim terenom te mirnim caffe barom savršenim za osvježenje uz povjetarac s mora i pogled na prekrasni arhipelag od 9 otoka. Sam kamp smješten je usred guste borove šume koja osim prekrasnog ugođaja osigurava i hlad u vrućim ljetnim danima, ali i izvrsnu priliku za bijeg od gradske vreve i odmor u prirodi.

Važno je naglasiti i da je Jasenovo obiteljski kamp u pravom smislu te riječi jer ćete tamo zaista osjetiti obiteljsku i prijateljsku atmosferu u kojoj se svi djelatnici i gosti međusobno poznaju, pozdravljaju i pomažu. Na dnu kampa nalazi se prekrasna šljunčana plaža s tirkizno plavim morem, a na kratkoj relaciji vožnje su još i gradovi Šibenik i Split te nacionalni parkovi Krka i Kornati, što ovaj kamp čini zaista idealnim za ljetni odmor. Da je to zaista tako potvrđuje i to što je već nekoliko puta proglašen medu najboljim malim kampom u Hrvatskoj.

• Arena One 99 Glamping, Pomer

Arena One 99 Glamping (bivši Arena Pomer Kamp) je čarobno mjesto koje sanjaju svi ljubitelji odmora u kampu.. Mjesto je to, za opuštanje, odmaranje i uživanje u prirodi sa svim blagodatima modernog života.

Luksuzni smještaj nudi bezbrižan odmor u okruženju netaknute prirode. Arena One 99 Glamping je ekskluzivni kamp posvećen glampingu. S osam različitih smještajnih jedinica (za dvije do šest osoba) sve samo nekoliko koraka od mora, predstavlja idealan odmor za parove i obitelji. Arena One 99 Glamping oduševljava sa svojim moderno uređenim jedinicama koje podižu kamping ponudu na novu razinu.

 

Kamp godine za 2018.
Zaton Holiday Resort, Zaton

                                                                      ***

RESTORAN GODINE
Nominirani:

• Restoran Sv. Nikola, PorečRestoran “Sv.Nikola” nalazi se na samoj porečkoj rivi, smješten nasuprot istoimenog otoka po kojem je i dobio ime. Ovaj luksuzno uređen i višestruko nagrađivan restoran s vrhunskom kuhinjom i poslugom nudi na dvije etaže i terasi specijalitete regionalne kuhinje uz veliki izbor istarskih, hrvatskih i internacionalnih vina. Gosti u njemu uživaju u jedinstvenoj atmosferi očaravajućeg ambijenta i vrhunskoj kvaliteti kuhinje. Maštom i entuzijazmom osoblja spajaju se okusi u jedinstvena remek djela.

• Taj Mahal, DubrovnikSvoja su vrata prvi put otvorili 2004. godine. Tada im je jedina reklama bila primamljivi miris roštilja iz male kuhinje u Starom gradu, odakle su sa svijetom započeli dijeliti kulinarsku tradiciju Bosne. Ljudi su počeli dolaziti. Zatim su o njima pričali svojim prijateljima. I tako su domaća atmosfera i bogata jela zauzela svoje mjesto u srcima ljubitelja hrane, stranih i domaćih.

Taj Mahal je 2013. godine dobio mlađu, a veliku sestru u Hotelu Lero. U tom divnom prostoru napokon su mogli pokazati puni sjaj bosanske kuhinje. Restoran je spoj moderne udobnosti i prepoznatljive bosanske arhitekture koji odiše Sevdahom. Nudi tradicionalnu bosansku kuhinju, zaokruženu posebnim likerima i slatkim jelima.
Još od vremena starih Rimljana geografska lokacija Bosne i Hercegovine učinila ju je čvorištem gdje su se susretale razne kulture i običaji. U restoranu Taj Mahal takva povijest se smatra bogatim naslijeđem koje, vođeni mišlju da je raznolikost blagoslov, čuvamo do današnjeg dana.

• Brasserie Adriatic, Rovinj

 

Podno staroga grada Rovinja, nadomak mora i u samom centru događanja, u ambijentu hotela Adriatic koji uvijek iznova zrači opravdanom kvalitetom nalazi se Brasserie Adriatic. U njemu se prepustite se izuzetno ljubaznim i iskusnim domaćinima i uživajte u francuskoj kulinarskoj čaroliji, spoju tradicionalnoga i suvremenoga, uz pomno birana vina.

Jelovnik restorana mijenja se ovisno o dobu dana, pa tako ujutro možete uživati u bogatom doručku, zatim u laganom i ukusnom ručku oko podneva ili možete jednostavno pričekati večeru i uz enološko-gastronomsku čaroliju u društvu svojih najmilijih uživati u predivnom zalasku sunca.

 

Restoran godine za 2018.
Restoran Sv. Nikola, Poreč

                                                                     ***

MARINA GODINE
Nominirani:

• Marina Frapa, Rogoznica

Marina Frapa Resort Rogoznica, smještena na području srednjeg Jadrana u primorskom mjestu Rogoznica, između povijesnih gradova Splita i Šibenika u zaštićenoj uvali Soline, slovi za jednu od najljepših te najopremljenijih marina na ovom području Mediterana. Kompleks se sastoji od 10 gatova te ima ponudu od čak 462 opremljena veza za prihvat brodova te prostor za oko 150 suhih vezova.

Osim marine za prihvat brodova, kompleks uključuje i dva hotela, nekoliko restorana i barova, konferencijsku salu, bazen te ostale popratne ugostiteljske, športske i zabavne sadržaje. Osim bogatog sadržaja, Marina Frapa se može pohvaliti stručnim timom koji organizira regate, vjenčanja, team building-e i konferencije. Marina Frapa Resort Rogoznica još od davne 1998. godine predstavlja jedno od omiljenih mjesta za odmor posjetitelja diljem svijeta.

Marina Frapa ponosni je višestruki dobitnik nagrade „Zlatno jedro“ za najbolju jadransku marinu, dobitnik nagrade „Kristalni cvijet“ i višestruki dobitnik nagrade „Turistički cvijet- Kvaliteta za Hrvatsku“. Marina Frapa je i ovogodišnji dobitnik nagrade „Turistički cvijet- Kvaliteta za Hrvatsku“ gdje je osvojila dvije nagrade- nagradu za „najbolju veliku hrvatsku marinu za 2018. godinu“ i nagradu za „najbolju marinu u Hrvatskoj za 2018. godinu“. U svojoj bogatoj kolekciji nagrada Marina Frapa posjeduje i međunarodno priznanje pod imenom „New Millenium Award“ kao jedna od najboljih marina u svijetu.
Marina Frapa Resort Rogoznica je ponosni partner međunarodnog ekološkog programa „Plava Zastava“ čiji je glavni cilj očuvanje i zaštita mora i priobalja te je od 2018. godine partner ekološkog pokreta pod imenom „Green Sail“ koji promiče održivi razvoj turizma.

• D-Marin Marina Mandalina, ŠibenikD-Marin Marina Mandalina nalazi se Šibeniku, prekrasnom gradu koji okružuju četiri srednjovjekovne tvrđave. Nacionalni parkovi Kornati i Krka te katedrala sv. Jakova samo su neke od atrakcija tog kraja.

Ono što ističe marinu D-Marin Mandalinu, jedinu marinu za megajahte, jesu prirodno zaštićen položaj, visoka razina sigurnosti te vrhunska kvaliteta usluge. Od ljeta 2015. otvoren je i D-Resort Šibenik s hotelom, vilama za najam, spa centrom te Yacht Clubom.

• Marina Martinis Marchi, Maslinica


"Marina Martinis Marchi smještena je na zapadnom dijelu otoka Šolte u prekrasnom ambijentu malog ribarskog mjesta Maslinica. Pedesetak vezova uz kamenom opločanu rivu i novi lukobran omogućava nautičarima da se osjećaju sigurno i opušteno.

Osigurani su i svi potrebni sadržaji ali posebno je važno istaknuti ljubazno osoblje koje je na usluzi prilikom privezivanja u marini ali i tijekom cijelog vremena provedenog u Maslinici. Cjelinu prostora zaokružuje prekrasan dvorac Martinis Marchi, zaštićeno kulturno dobro RH, danas hotel baština koji sa svojim bogatim programima i sadržajima može zadovoljiti i najzahtjevnije goste a boravak u Maslinici učiniti posebnim događajem koji se pamti"


Marina godine 2018.
Marina Frapa, Rogoznica

                                                                  ***

INOVACIJA U TURIZMU GODINE
Nominirani:

• Muzej vučedolske kulture 

 

Na prijedlog Turističke zajednice grada Vukovara, Povjerenstvo za provedbu i izbor dobitnika „Godišnje hrvatske turističke nagrade“ za 2018. ocijenilo je cjelokupni koncept Muzeja vučedolske kulture s posebnim naglaskom na muzejski projekt „Dolkine priče“ koji na interaktivan način prati cjeline postava, donosi informacije o Muzeju, muzejskoj zgradi, muzejskoj građi i postavu na prilagođen način, koji mladim generacijama posjetitelja omogućuje bolju komunikaciju s Muzejom i razumijevanje kako Muzeja, tako i različitih arheoloških pojmova.
Evaluacijom cjelokupne kandidature Muzeja vučedolske kulture te svih njegovih segmenata što podrazumijeva i ostale atraktivnosti i projekte koji doprinose valorizaciji vučedolske kulture, ovogodišnja nagrada „Inovacija godine“ dodijeljena je Muzeju vučedolske kulture za cjelokupni koncept muzeja koji je i nositelj projekta „Dolkine priče“.

 Zagreb Time Travel

 


Zagreb Time Travel je prva digitalna zagrebačka turistička tura koja ponudu i znamenitosti grada prezentira turistima kao putovanje kroz vrijeme, uz pomoć suvremenih tehnologija proširene (AR) i virtualne stvarnosti (VR).
Posjetitelji tijekom ture svjedoče isprepletanju prošlosti i sadašnjosti grada uz pomoć tableta koji postaje njihov "Vremeplov". Upravo on omogućuje turistu da putem „digitalnog prozora“ zaviri u prošlost i vidi inače nevidljive urbane legende i povijesne događaje.
U sklopu ove aplikacije sakupljate bodove rješavajući povijesne pitalice i zanimljive zagonetke učeći pritom o gradu kroz igru. Saznati ćete brojne zanimljive činjenice o gradu te snimiti atraktivne fotografije s povijesnim likovima i jedinstvenim zagrebačkim pozadinama koje možete dijeliti na svojim društvenim mrežama. Sa skupljenim bodovima otključavate popuste za lokalne sadržaje i znamenitosti.

• Podvodni park PunatObrt Belica osnovan je 1999. godine i kao takav uspješno djeluje do danas. Obrt se bavi sa nekoliko glavnih djelatnosti i to: turizam, djelatnost iznajmljivanja sportsko-rekreacijskih plovila, proizvodnja pijeska, izvođenje podvodnih radova i obuke ronioca. Kako naši instruktori, imaju licencu za održavanje tečajeva (Open Water Diver) po CMAS asocijaciji pokrenuli smo jedan novi turistički proizvod –„Podvodni park“.
Projekt „Podvodni park Punat“ osmišljen je na način da se razvojem novog i inovativnog proizvoda obogati i unaprijedi ponudu turističkih aranžmana obrta, te tako doprinese razvoju održivog turizma na području Punta a i cijelog otoka Krka.
Podvodni park nije samo park koji se smjestio na morsko dno. To je novi turistički pustolovni proizvod namijenjen turistima, s ciljem da im se ponudi jedinstveni doživljaj, nudeći im priliku da zakorače u novu dimenziju iznenađujućih ljepota i time dožive neponovljive doživljaje. Podvodna šetnja zamišljena je i baziran na pričama i posebnostima flore i faune otoka i podmorja,te poviješću otoka i šire regije.

Inovacija u turizmu godine za 2018.
Muzej vučedolske kulture

                                                                     ***

TURISTIČKI DOGAĐAJ GODINE

Nominirani:

• Rabska fjera

 

Prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj, Rabska fjera, temelji se na tradiciji započetoj davne 1364. godine. Fjera je oživljena u 2002. godini, te se otad neprestance održava, uvijek u razdoblju od 25. – 27.7. zbog svoje povijesne pozadine. Rabska se fjera prvi put održala kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom, koji je Rab oslobodio mletačke vlasti.

Fjera je u prošlosti trajala 14 dana, kada je stanovništvo otoka slavilo moći sveca zaštitnika, Sv. Kristofora, kojemu se pripisuje zasluga za spašavanje grada od uništenja.
Tijekom Fjere cijeli se grad vraća u prošlost. Mali obrtnički dućani i zanatske radionice izlaze na gradske ulice, nudeći posjetiteljima jedinstvenu priliku da na licu mjesta vide kako se na tradicionalni način izrađuje pojas za hlače ili mirisna pomada, ili pak ukrašava kosa sićušnim cvjetićima, baš kao u srednjem vijeku. Zrakom se širi miris svježe prženih šulčića, dok na plaži niče cijelo ribarsko naselje izgrađeno u potpunosti tradicionalnim alatima, čak i igračke za djecu. Ulice odzvanjaju pjesmom i glazbom dok se prolaznicima nude tuna, fritule, sir i vino.

 

• Renesansni festival -Koprivnica

 


Renesansni festival u Koprivnici, privlači gotovo 50 000 posjetitelja. Sadržaji festivala rađeni su isključivo za posjetitelje što je u sferama kontinentalnog turizma vrlo teško kvalitetno plasirati. Manifestacija je izuzetno priznata na europskoj i međunarodnoj razini, gdje je već nekoliko godina za redom uspješno sufinancirana iz 6 projekata EU.

Svojom veličinom i kvalitetom uspješno parira nekim od najvećih europskih manifestacija tog tipa. Ostvarena nominacija svakako je veliko priznanje za razvoj kontinentalnog turizma te primjer kako se originalan turistički proizvod koji doprinosi gospodarstvu cijele regije može napraviti i na kontinentalnom području, a ne samo na obali.

• Sea Star Festival- Umag

 

Zacrtana misija festivala je prenošenje duha s omiljenih pozornica Exita uz originalni, morski pečat Istre. Sea Star Festival ima ukupno sedam pozornica: Addiko Tesla Main Stage, Nautilus Arena, Silent Octopus, Cinema Stage, Exotic Laguna i Jagermeister Beach Groove.
S nastupima najvećih svjetskih headlinera, vrhunskom produkcijom i više od 50.000 oduševljenih posjetitelja iz preko 70 zemalja, koji su tijekom četiri dana i noći prošli kroz festivalska vrata, Sea Star je osvojio i simpatije publike diljem svijeta, i čvrsto dokazao da je dostojan nominiranja za “Najbolji europski novi festival” na prestižnim EFA nagradama. Također, Sea Star Festival dobitnik je nagrade Ambasador za najbolji novi festival.
Magična lokacija, svjetski poznati umjetnici i izvanredna produkcija čini ovaj festival “must see” za sve festivalske fanove.

Sea Star, dio je jedinstvene EXIT festivalske obitelji, zajedno s nagrađivanim EXIT festivalom u Novom Sadu, kao i još tri festivala Sea Dance u Buljarici, Crna Gora, Revolution u Temišvaru, Rumunjska i Festival 84 na olimpijskoj planini Jahorina u Bosni i Hercegovini.


Turistički događaj godine za 2018.
Rabska fjera

                                                                  ***

KULTURNA TURISTIČKA ATRAKCIJA GODINE

Nominirani:

• Maškovića HanIzgradnja Mašković Hana započela je 1644. godine po zamisli Jusufa Maškovića,
vrhovnog admirala turske flote porijeklom iz Vrane. Han je trebao biti ljetnikovac
samog Maškovića kada se iz Carigrada vrati u svoj rodni kraj. Zamišljen je kao
raskošna monumentalna građevina koja bi imala svu potrebnu onodobnu udobnost,
uključujući i tursko kupatilo – hamam.
Projekt „Obnova Maškovića hana i gospodarska revitalizacija mjesta Vrane“
sufinanciran je sredstvima Europske unije, a pripremljen je u Ministarstvu kulture
Republike Hrvatske u suradnji s Općinom Pakoštane i mjestom Vrana. Radove na
obnovi i revitalizaciji Maškovića Hana vodio je ravnatelj Agencije, gospodin Marko
Meštrov, a završeni su 2014. godine. Baštinski hotel sa 16 smještajnih jedinica,
wellness i SPA zonom, vrhunskim restoranom koji na svom jelovniku nudi originalna mediteranska i orijentalna jela i slastice, multifunkcionalnom izložbenom dvoranom budućeg muzeja, te suvenirnicom s bogatim izborom autohtonih i ekoloških vina i maslinovih ulja, otvoren je u srpnju 2017. godine. U kratko se vrijeme Han nametnuo kao savršeno mjesto za organizaciju raznih svečanosti i proslava, poput ceremonija vjenčanja po kojima smo se pročuli i van granica Hrvatske.
Sa 17 stalno zaposlenih djelatnika iz Vrane i Pakoštana, otvoreni smo cijelu godinu.
Gotovo sve namirnice i usluge dobavljaju se od lokalnih OPGova i obrtnika,
pridonoseći tako održivosti turističke usluge u zaleđu Zadarske županije.
Maškovića Han Heritage Hotel mjesto je na kojem je Orijent susreo Mediteran, i kao
takav interesantan našim gostima koji nam pristižu iz cijelog svijeta. 


• Muzej iluzija

 


Muzej iluzija nominiran je na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma u kategoriji Kulturne turističke atrakcije godine.
Sama nominacija predstavlja čast budući da se radi o najvećem skupu turističkih djelatnika u Hrvatskoj.
Oba Muzeja, zagrebački i zadarski i dalje će fascinirati svoje posjetitelje ponudom iluzija koje će vam poljuljati povjerenje u vaša osjetila, ali vas pritom i oduševiti.
Muzej spaja arhitekturu prostora, interesantna vizualna, osjetilna i edukativna iskustva!
Otkako se otvorio, tim Muzeja čini sve kako bi Muzej iluzija postao najposjećeniji muzej u metropoli.
Društvene mreže vrve fotografijama optičkih iluzija u kojem je smješteno sedamdeset eksponata i najveća zbirka holograma u Europi.
Impresija iluzijom nadišla je i prostor našeg grada, odnosno države, što se očituje u otvaranju franšiza po cijelom Svijetu.


• Tvrđava Klis


Općina Klis je na Danima hrvatskog turizma na Hvaru osvojila 3. mjesto za kulturnu atrakciju godine, dok je zajedno s Vrgorcem,Imotskim, Triljom, Vrlikom, Dugopoljem i Sinjom kao nositeljem prijave osvojila prestižnu nagradu Destinacije ruralnog turizma, još jedno priznanje Hrvatske turističke zajednice za šire područje Dalmatinske zagore.
Najkompetetniji hrvatski turistički djelatnici prepoznali su Općinu Klis kao mjesto rasta i razvoja kako u turističkom, tako i u kulturnom smislu. Tome najviše pridonosi drevna Kliška tvrđava koju iz godine u godinu posjećuje sve više domaćih i stranih turista, a ove je godine do sada zabilježila 70.000 posjetitelja što iznosi porast od 40% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Popularnosti tvrđave svakako je pridonijela i svjetski popularna serija ‘Game of thrones’ koja je snimljena na ovoj utvrdi. Zahvaljujući zalaganju općinske vlasti i pomoći državnih institucija tvrđava je velikim dijelom obnovljena, dobila je i nove sadržaje pa stoga nije čudno što je pravi mamac ljubitelja povijesti i bogate kulturne baštine.
Nadalje, prije dvije godine obnovljena je Narodna knjižnica i čitaonica u Klisu nakon punih stotinu godina. Od tada ovo je postalo mjesto brojnih kulturnih zbivanja, a čitaonicu s veseljem posjećuju članovi svih dobnih skupina.
Kada govorimo o Klisu kao ruralnoj destinaciji u tu se priču uklapaju novootvorene biciklističke staze zbog čega je Kliška zagora sve češće odredište pravih zaljubljenika u biciklizam. Zahvaljujući novim stazama biciklisti se mogu rekreirati, ali i uživati u prekrasnim prizorima krajolika te pravih prirodnih bisera poput bunara Rajčice u zagorskom dijelu općine Klis.
Procvat kliške općine zbio se zahvaljujući općinskoj vlasti, podršci države, ali i brojnim Klišanima koji se sve više vraćaju na nekad zapuštena ognjišta, uređuju ih, te nude za iznajmljivanje domaćim i stranim turistima.
Sve to dovelo je Klis do mjesta poželjnog za odmor, a zatim i do dviju vrijednih nagrada koje su svima s ovoga područja poticaj za još blistaviju budućnost Klisa.
Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ – osnovana je 2005. godine u Klisu, inspirirana slavnim povijesnim likom kapetana i kneza grada Klisa Petra Kružića te herojstvom vojske njegovih hrabrih uskoka. Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ pokretni je spomenik nacionalne kulturno-povijesne baštine.
Osim sudjelovanja na brojnim kulturnim događanjima izvan Klisa, značajna su događanja na samoj Tvrđavi Klis koja Udruga organizira s ciljem unaprjeđenja prezentacije i cjelokupnog kulturno-turističkog doživljaja Tvrđave.
Najznačajniji od takvih programa je povijesno-scenski spektakl „Uskočki boj za Klis“ koji Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ kontinuirano organizira od 2011. godine. U rekonstrukciji povijesne bitke uskoka s tada nadmoćnom osmanlijskom vojskom sudjeluje više od 200 pripadnika povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske i inozemstva i najveći je program oživljene povijesti u Dalmaciji.


Kulturna atrakcija godine za 2018.
Maškovića Han