Zapošljavate li umirovljenika, najpovoljniji je ugovor o radu

Izvor i foto: LIDER

Autor :Tin Bašić

Procjenjuje se da je oko 300 tisuća umirovljenika zainteresirano za povratak na tržište rada. Ujedno je i visoka razina poslodavaca, osobito u sezonskim djelatnostima, zainteresiranih za njihovo zapošljavanje. Na prvu se može činiti da je ugovor o djelu isplativiji jer su prema njemu niži doprinosi, ali kalkulacije pokazuju da je za poslodavca povoljnije umirovljenika zaposliti na temelju ugovora o radu.

– Nakon odluke Vlade o mogućnosti zapošljavanja umirovljenika, pokrenuli smo program u kojem našim i ostalim zainteresiranim umirovljenicima nudimo zapošljavanje temeljem ugovora o radu. Umirovljenicima nudimo mogućnost dodatne zarade uz fleksibilno zapošljavanje na četiri sata te zadržavanje svih postojećih prava i pune mirovine. Onima kojima je potrebno osiguravamo i plaćeni prijevoz te mogućnost izbora lokacije rada ovisno o mjestu stanovanja –​ poručuju nam iz tvrtke Spar Hrvatska, na čijem je čelu Helmut Fenzl, koja je svojim oglasima i pokrenula veliku medijsku znatiželju. Ističu da su zadovoljni odazivom umirovljenika. Osim na poziciji blagajnika-prodavača, Spar nudi mogućnost zapošljavanja na radnom mjestu pekara i mesara, ovisno o radnom iskustvu.

Zapošljavanje umirovljenika temeljem ugovora o radu najisplativija je mogućnost za poslodavce. Ako promatramo oglase poslova koji se nude umirovljenicima te da im se nudi najmanje 25 kuna po satu za četiri sata rada na dan, to ispada 2200 kuna na mjesec. Uzmimo da je riječ o neto iznosu koji umirovljenik dobije za svoj rad. Poslodavac bi ‘klasičnim’ zapošljavanjem morao izdvojiti 3203 kune, a ugovorom o djelu 3665 kuna.
Naime, konzultanti s kojima smo razgovarali napomenuli su nam da se na prvu može činiti da je ugovor o djelu ipak isplativiji zbog toga što su doprinosi upola niži. Na ugovor o djelu plaća se doprinos od 10 posto za mirovinsko osiguranje, a za zdravstveno osiguranje 7,5 posto. Međutim, ugovor o djelu nema osobni odbitak. Točnije, (za potrebe ovoga teksta u obzir smo uzimali prirez od 18 posto) mora se plaćati i porez i prirez. A u slučaju zapošljavanja na temelju ugovora o radu, osobni odbitak je do iznosa od 3800 kuna.

Čak i kada smo u razne kalkulatore ubacili znatno veću neto plaću, od 4000 kuna, i dalje je zapošljavanje temeljem ugovora o radu bilo povoljnije. Konkretno, poslodavac bi za spomenuti neto iznos morao platiti 5940 kuna, a temeljem ugovora o djelu izdvojio bi 6665 kuna. I ne manje važna činjenica – ugovor o djelu može se sklapati za jednokratne ili kratkotrajne poslove.