UNWTO objavljuje poziv za akciju za ublažavanje i oporavak turizma od posljedica koronavirusa

Izvori foto: UNWTO

Prepoznajući da su turizam i promet doživjeli najteže udare od svih sektora, preporuke su dizajnirane kako bi pružile podršku vladama, privatnom sektoru i međunarodnoj zajednici u ovoj neusporedivoj socijalnoj i ekonomskoj krizi izazvanoj od COVID-19.

UNWTO objavljuje poziv za akciju za ublažavanje i oporavak turizma od koronavirusa .
„Ove posebne preporuke zemljama daju popis mogućih mjera za pomoć našem sektoru u održavanju radnih mjesta i pružanju podrške tvrtkama u krizi u ovom trenutku. Ublažavanje utjecaja na zaposlenost i likvidnost, zaštita najugroženijih i priprema za oporavak moraju biti naši ključni prioriteti “, rekao je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikašvili.

Uvažavajući raznolike stvarnosti u svakoj zemlji kao i nastalu prirodu ove krize, dokument će se i dalje ažurirati.
„Još uvijek ne znamo kakav će puni utjecaj COVID-19 imati na globalni turizam. Međutim, sada moramo podržati sektor dok se pripremamo za povratak jači i održiviji. Planovi i programi oporavka od turizma pretvorit će se u radna mjesta i gospodarski rast. " dodao je glavni tajnik.
Preporuke za akciju prvi su sveobuhvatni skup akcija koje vlade i akteri privatnog sektora mogu poduzeti sada i u izazovnim mjesecima koji predstoje. Gospodin Pololikašvili naglasio je da "kako bi turizam ispunio svoj potencijal kako bi pomogao društvima i cijelim zemljama da se oporave od ove krize, naš odgovor mora biti brz, dosljedan, ujedinjen i ambiciozan".
Sve u svemu, ovaj novi vodič pruža 23 primjenjive preporuke, podijeljene u tri ključna područja:
• Upravljanje krizom i ublažavanje utjecaja: Ključne preporuke odnose se na zadržavanje radnih mjesta, podršku samozaposlenim radnicima, osiguranje likvidnosti, promicanje razvoja vještina i pregled poreza, pristojbi i propisa koji se odnose na putovanja i turizam. Zbog svoje intenzivne radne prirode, turizam će biti teško pogođen, u milijunima radnih mjesta, koji su izloženi ženama i mladima, kao i marginaliziranim skupinama.
• Pružanje poticaja i ubrzavanje oporavka: Ovaj skup preporuka naglašava važnost pružanja financijskih poticaja, uključujući povoljne porezne politike, ukidanje ograničenja putovanja čim to dopušta zdravstvena situacija, promicanje viznih olakšica, jačanje marketinga i povjerenja potrošača, kako bi se ubrzao oporavak. U preporukama se također traži da se turizam postavi u središte nacionalnih politika i akcijskih planova oporavka.
• Priprema za sutra: Ističući jedinstvenu sposobnost turizma da vodi lokalni i nacionalni rast, preporuke pozivaju da se veći naglasak stavi na doprinos ovog sektora Agendi održivog razvoja i da se izgradi otpornost na učenju iz lekcija trenutne krize. Preporuke pozivaju vlade i aktere iz privatnog sektora da iskoriste ovu priliku za prijelaz na circular economy. .