Projekt Nautički gastro turizam

Postani brodski kuhar/pomorac

Izvor i foto: Privredni vjesnik

Program osposobljavanja je namijenjen svima koji žele steći stručna kuharska znanja uz dodatna znanja o osnovama upravljanja brodom, sigurnosti na moru, protupožarnoj zaštiti i prvoj pomoći piše Jozo Vrdoljak vrdoljak@privredni.hr

Gotovo dva milijuna kuna vrijedan projekt Nautički gastro turizam financirat će Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a provodit će ga splitski Kliper, ustanova za obrazovanje kadrova u pomorstvu, u suradnji s Udrugom nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja i socijalnom zadrugom Kameleon.

Ovaj dvogodišnji projekt obuhvaća program osposobljavanja za brodskog kuhara/pomorca koji je namijenjen svima koji žele steći stručna kuharska znanja uz dodatna znanja o osnovama upravljanja brodom, sigurnosti na moru, protupožarnoj zaštiti i prvoj pomoći. Može se reći da će se ovim projektom stvoriti specijalizirana vrsta kuhara, svojevrsno novo zanimanje.

“Ovakav program ne postoji u Hrvatskoj, a u razgovoru s čarter kompanijama i brodarima smo doznali da postoji znatna potreba za takvim profilom stručnjaka. U slučaju nesreće na moru ili privremene bolesti pomorca brodski kuhar/pomorac može privezati ili usidriti brod, pružiti prvu pomoć i obavijestiti nadležne službe o nesreći te zna kako se ponašati u takvim situacijama”, istaknula je Natalija Palčić, ravnateljica Klipera.

STJECANJE KOMPETENCIJA
U osposobljavanju će tijekom projekta bez naknade sudjelovati 40 polaznika koji su nezaposleni, od čega će ih 35 biti mlađi od 25 godina, četiri starija od 54 godine i jedna osoba s invaliditetom. Teorijska nastava će se održavati upotrebom opreme za učenje na daljinu, a praksa u socijalnoj zadruzi Kameleon u Zagrebu te na unajmljenom brodu. Tijekom projekta izradit će se i nastavni program sukladno metodologiji koju propisuje Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a po završetku projekta program će se verificirati.

“Dio programa bit će posvećen stjecanju komunikacijsko-prezentacijskih vještina te usavršavanju znanja engleskog jezika kuharske i pomorske struke. Ove vještine bi trebale omogućiti nezaposlenima lakše pronalaženje i zadržavanje posla”, kazala je profesorica Ana Majić dodajući kako će biti organizirano i dvodnevno studijsko putovanje u Sloveniju na kojem će se proširiti stečena znanja kroz učenje iz primjera dobre prakse.

Razvijanje stručnih i pedagoških vještina te znanja stručnjaka iz turističko-ugostiteljskog i pomorskog sektora također je obuhvaćeno projektom. “U prošlosti su učitelji podučavali, a učenici sjedili, slušali, gledali i učili. Danas su novi metodički scenariji, učenici su aktivni sudionici nastavnog procesa: istražuju, otkrivaju, rješavaju problemske zadatke, uče… Nije upitno da učitelji imaju profesi-onalne i radne kompetencije, bez toga ne mogu ni ući u razred, a naš je zadatak osnažiti njihovu pedagoško-didaktičko-metodičku vještinu”, rekla je predavačica Mila Bulić.