Britanska turistička industrija godišnje generira 232 milijarde GBP

Izvor: Turizmoteka        Foto: visitBritain.com

Istraživanje koje je proveo World Travel & Tourism Council (WTTC) otkrilo je da je turizam najbrže rastući sektor u Velikoj Britaniji. Prema tom istraživanju turizam generira 11,9% svih radnih mjesta, i ispred je financijskih usluga (8,9%) i bankarstva (3,4%). Britanska turistička industrija godišnje generira 232 milijarde GBP (288,31 milijardi USD).

Pokretanje istraživanja pada na 50. godišnjicu postojanja Zakona o turizmu, koji je uveden u srpnju 1969. i pokrenuo osnivanje jedinstvenog turističkog tijela Britanije (BTA) i turističkih zajednica Engleske, Škotske i Walesa.

Cilj je bio prepustiti BTA-iu odgovornost za promicanje razvoja turizma u i unutar Velike Britanije, te pomoći poboljšanju turističkih sadržaja i atrakcija koje bi privukle domaće i strane posjetitelje. Danas je Velika Britanija sedmo najpopularnije turističko odredište na svijetu i četvrto u Europi, s gotovo 40 milijuna posjetitelja svake godine.

Usporedna studija WTTC-a uspoređuje gospodarski utjecaj turističke industrije s osam drugih ključnih sektora (poljoprivreda, rudarstvo, zdravstvo, automobilska proizvodnja, maloprodaja, financijske usluge, bankarstvo i građevinarstvo) u 26 zemalja i deset svjetskih regija.

Izvješće, sponzorirano od strane American Expressa, otkriva da je u Velikoj Britaniji, od proučavanih sektora, turizam peti sektor po udjelu u BDP-u (11%), ispred bankarstva (6,1%) i automobilske proizvodnje (3,2%).

"Sektor turizma podupire veći dio potrošnje u Velikoj Britaniji"

Turizam je bio drugi najbrže rastući sektor (3,9% godišnje) u razdoblju od 2010. do 2018., a iza je automobilske proizvodnje (5,6% godišnje), gdje je snažniji rast došao iz znatno niže baze.
Gloria Guevara, predsjednica WTTC-a, izjavila je: “Kao što vidimo i sada je potvrđeno ovim benchmarking istraživanjem, da turistički sektor podupire veći dio potrošnje u Velikoj Britaniji i podržava radna mjesta. WTTC pohvaljuje vladu Velike Britanije zbog prepoznavanja velike važnosti te industrije kao pokretača gospodarskog rasta i njegove uloge u koristi britanskog gospodarstva diljem zemlje. ”