Boravišna pristojba na Mallorci 2019.

Turistička pristojba na Mallorci za glavnu sezonu je prošle godine udvostručena

Izvor: Turizmoteka               Foto: ibiza.travel

Od srpnja 2016. godine vrijedi na Mallorci i drugim Balearskim otocima " Ecotasa " -boravišna pristojba - alternativno se naziva i turistička pristojba . Njezino službeno ime je "impuesto del turismo sostenible", tj. porez za održivi turizam. Boravišnu pristojbu plaća se po noćenju. Prihodi se uglavnom koriste za financiranje projekata zaštite okoliša .

Taj turistički porez dvostruko je veći od 2018. godine. Međutim, dvostruka tarifa vrijedi samo za glavnu sezonu , tj. od svibnja do listopada. U zimskim mjesecima zadržava se snižena stopa, koja je četvrtinu pristojbe od one u glavnoj sezoni.
Razlike u izračunu boravišne pristojbe kao i do sada rade se prema vrsti smještaja : U luksuznim hotelima plaća se 4 eura boravišne pristojbe po osobi po noći, što je u pansionima i kampovima samo 1 euro.

Tako četveročlana obitelj s dvoje djece mlađe od 16 godina plaća između 56 i 84 eura za tjedan dana u Mallorci u glavnoj sezoni . Prema izračunu balearske vlade, turističke taksa čini između 1,4 i 2,1 posto prosječnih dnevnih troškova.
Osim popusta za izvansezonu (od studenog do travnja ), od devete noći u istom smještaju odobrava se popust od 50 posto . Na sve službeno priopćene cijene mora se dodati PDV od deset posto . Djeca do 15 godina starosti ostaju oslobođena plaćanja pristojbe.

Od 2018. putnici za krstarenje više nisu izostavljeni. Njima se naplaćuje 2 eura po danu i osobi (niska sezona 0,50 eura). Od poreza su isključeni samo putnici na brodovima za kružna putovanja koji imaju svoju baznu luku u Palma de Mallorci .
Teoretski, svi turisti moraju plaćati porez, čak i ako iznajmljuju privatne apartmane . Međutim, mnogi od tih stanova kao takvi nisu službeno registrirani. Balearska vlada započela je jače kontrolirati ponuđene apartmane koji se iznajmljuju na crno , te ih strože kažnjavati.

Turisti plaćaju pristojbu po dolasku u hotel na recepciji hotela . Turoperatori naplačuju naknadu prilikom rezervacije. Novac prikupljen turističkom pristojbom uglavnom se koristi za poljoprivrednu, ekološku i spomeničku zaštitu , ali i infrastrukturni i inovacijske projekte. Balearski otoci dobili su nešto manje od 123 milijuna eura od turističkih pristojbi 2018. godine . U odnosu na prethodnu godinu, prihodi su porasli za 87,5 posto. Točan iznos boravišne pristojbe naplaćen na Balearskim otocima iznosi 122.782.295,20 eura .

Većina novca prikupljena je na Mallorci . 89,9 milijuna eura (73,2 posto od ukupnih sredstava). Slijede Ibiza (18,7 milijuna eura, 15,3 posto), Menorca (10,2 milijuna eura, 8,3 posto) i na kraju Formentera (1,6 milijuna eura, 1,3 posto). Na brodovima za krstarenje prikupljeno je više od 2 milijuna eura. Zbroj prihoda iz prošle godine još nije dovršen, jer još uvijek nedostaju naknade od iznajmljivanja . Naplaćuju se samo u proljeće.

Ministarstvo turizma Baleara vodi web stranicu na španjolskom, katalonskom , njemačkom i engleskom jeziku, koja govori o "porezu za održivi turizam " (www.illessostenibles.travel) . Kako na boravišnu pristojbu reagiraju hotelijeri?
Snažna udruga hotelijera FEHM se od samog početka žestoko se protivila projektu, a udvostručenje pristojbe prošle godine, jako je uznemirilo hotelijere. Posebno sada kada se oporavljaju konkurentske destinacije, udvostručavanje je, po njima pogrešan signal.

Pokrajinska vlada ne prihvaća tvrdnje da na Mallorcu dolazi manje turista zbog pristojbi i ukazuje na važnost financiranja projekata iz sredstava prikupljenih od pristojbi, koji su na korist i mještanima i turistima.

Koliko turističke takse turisti plaćaju na Mallorci 2019. godine?

Trenutne tarife
• Superior hoteli s pet i četiri zvjezdice: 4 eura (niska sezona 1 euro)
• Superior hoteli s četiri i tri zvjezdice: 3 eura (niska sezona 0,75 eura)
• Hoteli s jednom do tri zvjezdice: 2 eura (niska sezona 0,50 eura)
• Apartmani za odmor (četiri zvjezdice): 4 Euro (niska sezona 1 Euro)
• Apartmani za odmor (tri zvjezdice superior): 3 eura (niska sezona: 0,75 eura)
• Apartmani za odmor (jedan do tri zvjezdice): 2 eura (niska sezona: 0,50 eura)
• Kuće za odmor i finske kuće koje se iznajmljuju turistima: 2 Euro (niska sezona: 0,50 Euro)
• Hoteli na selu: 2 Euro (niska sezona: 0,50 Euro)
• Pansioni i kampovi: 1 Euro (niska sezona: 0,25 Euro)
• Hosteli: 1 Euro (niska sezona: 0,25 Euro)
• Brodovi za krstarenje: 2 Euro (niska sezona: 0,50 Euro)
• plus 10 posto PDV-a (IVA)