Balearski otoci : Kako se suprotstaviti masovnom turizmu


Izvor: Turizmoteka                Foto: spain.info

Prenapučene plaže i zagušene ceste više ne bi trebale postojati na Mallorci. Najveći otok Balearskih otoka i omiljeno španjolsko odredište za njemačke turiste sada poduzima mjere za rješavanje problema pretrpanih ljetnih mjeseci.
Otočno vijeće Mallorce dobilo je međunarodnu strategiju za održivi turizam. Temelji se na tri stupa: izjednačavanje godišnjih doba, održivost i uvođenje digitalnih projekata.

Kako bi se otok zaštitio od jakih turističkih gužvi u glavnoj sezoni, istočni dio Mallorce treba sve više promovirati kao zimsko odredište - uz pomoć novih turističkih ponuda kao što su golf, biciklizam, planinarenje, gastronomija i jedrenje.
U duhu održivog razvoja i očuvanja prirode, otok želi riješiti prometne probleme.

Oni su posebno vidljivi na uskim pristupnim cestama kao što je Cap Formentor na poluotoku. Kako bi se spriječio kolaps prometa i minimizirao utjecaj na okoliš, pristup poluotoku i ove će godine biti zatvoren za privatna vozila u glavnoj sezoni od lipnja do rujna. Umjesto vožnje automobilom, posjetitelji mogu koristiti javni prijevoz. Pilot projekt započeo je prošle godine i pomogao je smanjenju broja vozila za 90 posto tijekom ljetnih mjeseci.

Pokrenut je i digitalni pilot projekt koji financira španjolsko ministarstvo turizma. Proračun za to je devet milijuna eura. Između ostalog, instalirani senzori dizajnirani su za otkrivanje broja posjetitelja na mjestima kao što su arheološka nalazišta i svjetionici na otoku. Digitalni znakovi i aplikacije trebali bi biti vidljivi tamo gdje su prometni čepovi.