Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije

Izvor i foto: Turizmoteka/dalamtia.hr

Proljeće kao najljepše vrijeme za putovanja, ove je godine u znaku zabrinutosti za zdravlje građana europskih zemalja zbog šireće epidemije corona virusa, zbog čega su mnoge planirane turističke aktivnosti odgođene ili otkazane.
Splitsko-dalmatinska županija dijeli sudbinu svih u turizmu Hrvatske i svijeta u kojemu se na prvo mjesto stavlja briga za kvalitetnu zdravstvenu uslugu i preventivno djelovanje prema domaćima i gostima, pa iz dana u dan pratimo tijek zbivanja i u skladu s njime modificiramo naše planove rada i aktivnosti na promociji.

Kao što je poznato, zbog korona virusa otkazano je i najveće svjetsko okupljanje u turizmu - Međunarodna turistička burza (ITB) u Berlinu na kojoj je TZ SDŽ po drugu godinu za redom trebala samostalno nastupiti na štandu veličine 52 m2 uz sadržajan i bogat program prezentacije naše ponude. Nakon uznemirujućih vijesti o širenju korona virusa u Italiji, organizator turističkog sajma u Napulju je također otkazao održavanje planirano krajem ožujka, a zbog novonastale situacije, TZ županije otkazala je sudjelovanje na sajmu u Palermu početkom travnja.

Svakodnevno smo u kontaktu sa partnerima u inozemstvu kako bi, čim se stanje sa širenjem virusa zaustavi, nastavili sa intenzivnim oglašavanjem i promotivnim aktivnostima koje ovog trenutka ne bi imale nikakav učinak.

Istovremeno je u Srednjoj Dalmaciji proljeće i posebno preduskrsno vrijeme puno tradicije, doživljaja i uživanja u aktivnostima boravka u prirodi. Svi planirani i najavljeni skupovi za sada ne mijenjaju svoj raspored, najavljene avio-linije koje kreću sa ljetnim redom letenja 27. ožujka nemaju otkaza i vjerujemo kako će mnoge vjerske, sportske i kulturne manifestacije najavljene za predstojeće razdoblje biti najbolja najava intenzivnijeg dijela ovogodišnje sezone.

Bez obzira u kako teškim i neizvjesnim okolnostima ona započinjala ove godine, ne zaboravljamo da je dobra priprema odredišta, sadržaja i događanja jedno od ključnih uporišta dobre sezone. Uz trud na osmišljavanju destinacijskih sadržaja, i ove godine naša će turistička mjesta u proljeće ponuditi pregršt zanimljivosti, od okupljanja najboljih maslinara, preko kuharskih majstora i vinara, ali i proizvođača pršuta koji će iskušati svoje vještine u natjecanjima i godišnjim okupljanjima. Pred nama su i Dani kršćanske kulture, medjunarodni skup povijesnih gradova, ali i brojna sportska nadmetanja i aktivnosti na otvorenom. Posebno su vrijedne manifestacije vezane uz Uskrsne običaje, koje stoljećima njegovanu tradiciju i danas pomno čuvaju i održavaju, a u kojima sve više sudjeluju i brojni gosti u našim turističkim mjestima.

Unaprjeđuju se znanja i vještine naših turističkih radnika, iznajmljivača, obrtnika i poduzetnika, za koje organiziramo niz predavanja, radionica i praktičnih edukacija kako bi ih upoznali sa najnovijim svjetskim trendovima koji im mogu pomoći biti uspješniji, kvalitetniji i konkurentniji na tržištu.

Sa svim tim dočekujemo naše ovogodišnje goste uvjereni kako će im odabir dolaska u Srednju Dalmaciju ovog proljeća biti obogaćen zanimljivim odmorom, zabavom i uživanjem u tradiciji i baštini.