Turska: Stari ciljevi, novi pristup


Izvor: Turizmoteka           Foto: hurriyetdailynews.com/Göbeklitepe

Stope rasta njemačkih organizatora za Tursku su ogromne, ali neće biti dovoljno za nove rekorde: "Očekujemo do 5,5 milijuna dolazaka iz Njemačke za 2019. godinu", kaže ministar turizma Turske Mehmet Ersoy.

To bi bio veliki plus u odnosu na 2018. godinu, kada je 4,5 milijuna Nijemaca otputovalo u Tursku. Rekord je zabilježen u 2015. s više od 5,6 milijuna dolazaka njemačkih turista.

Masa tih gostiju i dalje putuje u velike turističke centre u regiji Antalya. Po mišljenju Ersoya, to ne bi trebalo tako ostati. Cilj mora biti ponovno uspostavljanje šire turske turističke ponude, ministar ističe, između ostalog, veliki potencijal u termalnom i zdravstvenom turizmu te kulturne ture.

Zato je 2019. godina proglašena "Göbeklitepe Year". Težnja je usredotočiti pozornost turistima na regiju Turske koja je nedavno bila na marginama: jugoistok zemlje.
Sam Göbeklitepe je pojam nepoznat u javnosti: drevni hram u Sanliurfi smatra se najstarijim na svijetu i proglašen je UNESCO-vim mjestom svjetske baštine 2018. godine.

"Apsolutno je ispravna odluka da se razviju i plasiraju novi ciljevi", kaže Ufuk Gezgin, general Maager iz Ela Quality Resorta u Beleku, hvaleći odluku Ersoya.
Politički, ministar, koji je i sam hotelijer, ozbiljnije shvaća privatni sektor. To uključuje novi program osposobljavanja, koji obvezuje sve studente 76 turističkih srednjih škola u toj zemlji na obavljanje obveznog pripravničkog staža u hotelu tijekom ljeta.

To bi trebalo pomoći mladima da steknu praktično iskustvo, čime će hotelima pružiti pojačanje u visokoj sezoni. Drugi zahtjev je obveza da se mora govoriti tri strana jezika. Njemački će definitivno biti jedan od njih.