Španjolska: "Raj se ne pravi betonom"

Deseci tisuća prosvjeduju protiv masovnog turizma na Kanarskim otocima

Izvor i foto: Turizmoteka/hellocanaryislands.com

Na osam naseljenih otoka na Kanarskim otocima u subotu je na ulice izašlo više od 50.000 ljudi.
Nosili su parole: "Turizam mi poskupljuje stanarinu" , "Raj se ne pravi betonom", "Veliki je problem što model masovnog turizma uništava otok... i živote njegovih stanovnika," "Turisti, bježite!" , "Ovo nije turizam, ovo je invazija!"

Na Kanarskim otocima živi 2,2 milijuna stanovnika. Prošle je godine otoke posjetilo gotovo sedam puta više stranih turista, oko 14 milijuna posjetitelja, uglavnom iz Velike Britanije, Njemačke i Nizozemske. Bilo je i oko dva milijuna Španjolaca s kopna. Traži se učinkovito praćenje propisa za najam smještaja za odmor, ograničenje kupnje nekretnina osobama koje ne žive na otocima, gornju granicu broja turista, pristupačne cijene smještaja za lokalno stanovništvo i uvođenje ekološke pristojbe za turiste. Prosvjednici su pozvali i na obustavu izgradnje dva nova hotela na Tenerifima

Aktivisti ističu da nisu suštinski protiv turizma, već protiv postupnog uništavanja otoka.
Turizam je ključan za gospodarstvo tih otoka . On čini 35 posto gospodarske proizvodnje i osigurava 40 posto radnih mjesta. Ali, tvrde organizatori protesta, samo nekolicina ima koristi od tog procvata. Od 17 španjolskih autonomnih zajednica (kod nas županije) Kanarski su otoci drugi najsiromašniji. Biolog i poznati dokumentarist Felipe Ravina nedavno je izjavio: "Godinama se promoviramo kao jedinstvena prirodna destinacija u svijetu, ali turizam uništava proizvod koji prodajemo."

'Vi uživajte, mi patimo'

Aktivisti tvrde da ogroman protok turista na otok uzrokuje veliku štetu okolišu, snižava plaće i tjera lokalno stanovništvo iz pristupačnog smještaja, prisiljavajući desetke da umjesto toga žive u šatorima i automobilima. Traži se hitno preispitivanje turističke strategije španjolskog arhipelaga i zamrzavanje broja posjetitelja, tvrdeći da je desetljećima star model život učinio nedostižnim i ekološki neodrživ za stanovnike. Proteste su podržali i u Madridu i Barceloni.