Proljetno buđenje: istražite Nacionalni park „Krka“ pješice i na biciklu

Za ljubitelje rekreacije na dva kotača, Nacionalni park „Krka“ nudi dvanaest biciklističkih ruta

Izvor i foto: Turizmoteka/ NP Krka

Proljeće je simbol buđenja prirode pa se s proljetnim danima otvaraju svi sadržaji u Nacionalnom parku „Krka“ i ponovno plove izletnički brodovi. Pred vama su dani ispunjeni uživanjem u prirodi nemjerljive ljepote i izuzetnoj kulturnopovijesnoj baštini, koja se savršeno uklopila u okoliš krške rijeke.

U svibanju cijena ulaznice za sve kopnene lokalitete iznosi 20 eura za individualne odrasle i 12 eura za djecu, dok se srednji i gornji tok može posjetiti po cijeni od 12 eura za odrasle, odnosno 8 eura za djecu. Zato krenite na rekreativni ili avanturistički izlet u jedinstveno zaštićeno područje nadohvat ruke. Na raspolaganju su vam čak dvadeset dvije poučno-pješačke staze, duge ukupno 47 km, koje vode kroz raznolike krajolike i staništa. Šetajući uz obalu rijeke Krke, osjetit ćete spoj ljepote krša i raskošne vode i upoznati bogat ekosustav ovog područja.

 Dvije su staze kružne: Skradinski buk (1 900 m) i Roški slap (1 360 m). Od Skradinskog mosta do Skradinskog buka također vodi pješačka staza (3 400 m), koja je ujedno i biciklistička. Do toga, najdužeg slapa u Nacionalnom parku „Krka“ može se doći i s Lozovca, šumskom stazom (875 m). Najkraća staza u Parku, ona koja vodi do Bilušića buka, duga je 300 m, a najduža, Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, 8,5 km. 

Do Manojlovca, najvišeg slapa na rijeci Krki, vodi 360 m duga staza s vidikovcem. Ljepoti Ključice, utvrde iznikle iz kamena, može se diviti sa staze (1 450 m) koja iz Brnjice vodi do korita Čikole ili sa staze Ključica (1 600 m), na suprotnoj strani kanjona, koja završava vidikovcem s kojega se pruža spektakularni pogled na okolicu.

Svi oni koji žele bolje upoznati Nacionalni park „Krka“, pogotovo srednji i gornji tok rijeke Krke, koji, zahvaljujući konfiguraciji terena i prirodnim fenomenima u okruženju, pružaju brojne mogućnosti za rekreaciju ili vikend-odmor mogu rezervirati smještaj u hostelu Titius u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima.

Za obitelji s djecom, zbog soba spojenih kupatilom, kampus može biti idealna vikend-destinacija: najmlađi će uživati u Laboratoriju prirode ili na vanjskim igralištima kampusa, dok roditelji mogu lagodno šetati stazama okruženim mediteranskim biljem.

Za ljubitelje rekreacije na dva kotača, Nacionalni park „Krka“ nudi dvanaest biciklističkih ruta različite težine, prilagođenih svim razinama tjelesne spreme. Otkrijte dublje dijelove Parka pedalirajući kroz prekrasne krajolike, po cestama ili po šumskim stazama. Želite li dodatnu dozu adrenalina, iznajmite električni bicikl, tzv. pedalec, u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima i istražite gornji tok rijeke Krke na poseban način.

Na stazama je postavljena propisana signalizacija, a posjetiteljima su dostupne i karte s detaljnim opisom, fotografijama, kartama i GPS koordinatama ruta. Također, u aplikaciji Genius Maps, koja nudi besplatne offline karte za planiranje ruta i pješačku navigaciju, ucrtane su sve pješačke staze i biciklističke rute u NP „Krka“, kao i svi dodatni sadržaji, poput parkinga, recepcija, pristaništa za brodove ili ugostiteljskih objekata, odnosno svi podaci koji su posjetiteljima potrebni da bi mogli kreirati vlastiti itinerar obilaska Parka: vožnju biciklom, izlet brodom ili pješačenje poučno-pješačkim stazama. Zato planirajte svoj posjet i pripremite se za nezaboravno iskustvo u srcu prirode.

Detaljne informacije o Parku, radnom vremenu i cijenama, ali i brojnim događanjima i pogodnostima možete pronaći na službenim mrežnim stranicama Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i na društvenim mrežama.