Poslodavac može radnika nagraditi s neoporezivih 2500 turističkih kuna

Izvor i foto: LIDER
Piše: dr. sc. Marija Zuber
savjetnica-urednica, Računovodstvo i financije; lider@lider.media

Korištenje neoporezive mogućnosti namijenjene plaćanju turističkih i ugostiteljskih usluga nije uvjetovano jednakim postupanjem poslodavca prema svim zaposlenim radnicima. On može svojom odlukom odrediti kojim će radnicima i uz koje uvjete omogućiti takav primitak

Hrvatska turistička kartica novi je platni instrument, nastao kao rezultat provođenja posebne mjere Vlade i Ministarstva turizma radi povećanja broja domaćih turista. Poticaj za njezino uvođenje bilo je nastojanje da se poveća turistička potrošnja u kontinentalnom dijelu Hrvatske i produlji turistička sezona, ali njezina upotreba nije ni vremenski ni teritorijalno ograničena na Hrvatsku.

Namijenjena je hrvatskim građanima kao način podmirivanja ugostiteljskih i turističkih usluga pruženih u tuzemstvu i može se kupiti u bankama koje su sklopile poseban sporazum s Ministarstvom turizma. Izdaje se na ime fizičke osobe koja, nakon što preuzme karticu, može u bilo kojoj poslovnoj banci otvoriti račun preko kojega će plaćati tim instrumentom. Početna svota na platnoj kartici može se doplaćivati bez ograničenja iznosa.