OPG Sanja Protić, Blato

OBLIZEKI s dodanom vrijednošću

Izvor i foto: Privredni vjesnik

Piše: J.V.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Sanja Protić osnovala je Splićanka koja se do udaje u Blatu na Korčuli nikada nije bavila poljoprivredom. “Polako sam počela učiti od obitelji svoga supruga, a najviše znanja mi je usadila teta Jera. Iz zahvalnosti njezino sam ime i stavila na etiketu naših proizvoda”, kaže Sanja Protić.

Sve do 2014. godine maslinovo ulje i ostale proizvode Protići su prodavali u rinfuzi. Do tada nije bilo nekakve zarade nego bi se samo pokrili troškovi obrade i proizvodnje. Potom je Sanja Protić odlučila promijeniti smjer i krenula je u podizanje vrijednosti proiz-voda tako što ih je počela pakirati, izlagala na sajmovima, slala na natjecanja i počela dobivati nagrade. Osim maslinovog ulja danas proizvodi četiri vrste džema od limuna, gorke naranče, smokava i grožđa. Proizvodi još motar, suhe smokve, kantarionovo ulje, arancine, limuncine, ušećerene bademe, sapune od maslinovog ulja.

Proizvodi i blatsku lumbliju. “Riječ je o kolaču koji sam probala prvi put kada sam došla u Blato i jako mi se svidio. U Blatu se taj kolač pripremao za blagdan Svih svetih i mogao je dugo trajati, ali on ima i svoju povijesnu priču. Taj naš proizvod je sada prepoznat na tržištu, a uskoro ćemo plasirati i Lumbliju To Go - kolač smo narezali na komadiće, dodatno osušili i zapakirali. Imamo puno ideja, a što ćemo od njih i kojom brzinom realizirati, ostaje za vidjeti”, kaže Sanja Protić.

PLANOVI UZ POMOĆ EU SREDSTAVA
Ističe kako je predala dokumentaciju kako bi dobila sredstva iz EU fondova jer namjerava organizirati radionicu blatske i korčulanske gastronomije s naglaskom, upravo, na blatskoj lumbliji.

“Uredili bismo prostor i dovodili goste na degustaciju. Skupa s nama gosti bi izrađivali lumbliju, kuhali kupus na tabak te ostale tradicionalne delicije otoka Korčule. Ono što bi spremili, to bi mogli i ponijeti sa sobom, a naravno da bi mogli kupiti i ostale naše proizvode. Nadam se da ćemo dobiti sredstva i započeti s tim projektom”, pojašnjava Sanja Protić.

Kad je riječ o problemima, Sanja Protić kaže da njih uvijek ima jer su OPG-ovi mali i teško se mogu nositi s velikim proizvođačima. “Naši proizvodi ne mogu biti konkurentni odnosno poslovanje nam ne može biti održivo ako imamo niske cijene. Mi se možemo pozicionirati i konkurirati jedino visokom razinom kvalitete. Svi naši proizvodi su domaćeg podrijetla i u njima nema nikakvih konzervansa.

Kupci su nas počeli prepoznavati. Ipak, problem je niska platna moć hrvatskih građana koji si ne mogu priuštiti veću količinu naših proizvoda. Općenito je najveći problem nas malih, to što moramo raditi sve. Ne možemo se fokusirati samo na proizvodnju nego na sve segmente poslovanja. Osim toga, teško dođemo do potrebne informacije, a puno energije trošimo na administraciju”, zaključuje Sanja Protić.