Odlična godina za maslinare na jugu, sjever podbacio

Izvor i foto: Privredni.hr/Pixabay

Autor: Jozo Vrdoljak

U 2019. godini ukupno je u Hrvatskoj proizvedeno 47.685 hektolitara maslinovog ulja što je u odnosu na 2018. godinu, kada je proizvedeno 42.530 hektolitara, ipak nešto više

 

U svijetu se konzumira oko tri milijuna tona maslinovog ulja godišnje, od čega se u zemljama najvećim proizvođačima tog ulja konzumira oko dva milijuna tona. Konzumacija maslinovog ulja u posljednjih 30 godina povećala se za čak 82,4 posto, a zanimljivo je da je porast konzumacije najveći u zemljama koje nemaju vlastitu proizvodnju. Posljednjih godina u tim zemljama porast potrošnje raste po stopama od pet posto.

Zbog niskih cijena EU podupire skladištenje

Cijena ekstra djevičanskog ulja u 2019. godini u Španjolskoj bila je 2,15 eura po kilogramu, što je čak 23 posto niža cijena nego godinu prije. U Italiji je prosječna cijena ekstra djevičanskoga maslinovog ulja iznosila 3,20 eura po kilogramu, što je čak 46 posto niže nego godinu prije. U Grčkoj je ta cijena iznosila prosječno 2,35 eura po kilogramu ili 15 posto niže od prethodne godine. Te tri zemlje najveći su proizvođači maslinovog ulja u svijetu. U Hrvatskoj je ipak lakše jer cijene ne osciliraju zbog relativno male domaće proizvodnje, pa na naše proizvođače maslinovog ulja jako malo utječu svjetski trendovi.

"Kako bi se zaustavio pad cijene maslinovog ulja, Europska komisija odlučila je podupirati zadržavanje maslinovog ulja u skladištima. Međutim, takva odluka može se negativno odraziti na kvalitetu maslinovog ulja jer je poznato da starenjem maslinovo ulje gubi dio svojstava, gubi kvalitetu. Hrvatski proizvođači maslinovog ulja stoga nisu baš koristili ovu mjeru. Razlog je to što su prodajni kanali naših proizvođača uhodani i što smo mi mali boutique proizvođači maslinovog ulja", istaknula je Sandra Petričević, voditeljica panela za ocjenjivanje maslinovog ulja Zadružnog saveza Dalmacije.

U 2019. godini ukupno je u Hrvatskoj proizvedeno 47.685 hektolitara maslinovog ulja što je u odnosu na 2018. godinu, kada je proizvedeno 42.530 hektolitara, ipak nešto više. Što se tiče maslinarske 2019. godine, može se reći da je ona u prosjeku nešto bolja od prethodne 2018. godine. Međutim, proizvođači maslinovog ulja ne mogu biti zadovoljni u svim županijama. Odlična godina bila je za maslinare iz Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, međutim, proizvođači u ostalim županijama imaju lošiju godinu. Inače, hrvatska proizvodnja maslinovog ulja izrazito oscilira iz godine u godinu, a procjenjuje se kako iznosi negdje između 40 i 50 tisuća hektolitara godišnje.

Gledano po županijama, maslinari u Splitsko-dalmatinskoj županiji imali su izuzetno dobru maslinarsku godinu, a randmani, odnosno količina ulja koja se dobila iz kilograma maslina, bili su izuzetno visoki. Dobiveno je oko 21.250 hektolitara maslinovog ulja što je znatno više nego 2018. godine kada je proizvedeno 7.200 hektolitara. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji urod je bio dobar, tako da je lani dobiveno 7.700 hektolitara maslinovog ulja, znatno više od 4.700 hektolitara maslinovog ulja koliko je proizvedeno godinu ranije. U Zadarskoj županiji bio je nešto slabiji urod zbog orkanske bure, posolice, suše i ponegdje tuče. Međutim, kvaliteta i randman bili su dobri, tako da je to koliko-toliko ublažilo posljedice lošeg uroda, pa je u ovoj županiji u 2019. godini proizvedeno 6.600 hektolitara maslinovog ulja, za trećinu manje negoli godinu prije kada je proizvedeno oko 9.900 hektolitara. Šibensko-kninska županija je u 2019. godini, zbog smrzavanja i loših vremenskih uvjeta, imala tek trećinu uroda. Ipak, zbog boljeg randmana proizvedeno je niskih 3.000 hektolitara maslinova ulja - upola manje nego godinu prije, kada je proizvedeno oko 6.000 hektolitara maslinovog ulja.

U Istarskoj županiji prošle je godine proizvedeno 7.700 hektolitara maslinovog ulja, što je nešto više od polovice iz 2018. godine kada je proizvedeno 14.000 hektolitara. Za znatno manji urod nego godinu prije najveći je krivac kišovit i hladan svibanj koji je usporio cvatnju maslina.

U Primorsko-goranskoj županiji proizvedeno je nešto više od 770 hektolitara maslinovog ulja, što je tek nešto manje nego prethodne godine kada je proizvedeno 800 hektolitara.

Svi ovi podaci izneseni su uoči ovogodišnjeg 22. Noćnjaka. Ova međunarodna manifestacija maslinara i uljara održat će se ove godine od 19. do 22. ožujka na otoku Braču.

Natjecateljski dio Noćnjaka

Ove godine na ocjenjivanje Noćnjaka došao je rekordan broj od 413 uzoraka. Pristiglo je 86 uzoraka u kategoriji pakovine, čak 269 uzoraka u kategoriji otvorenih ulja te rekordnih 58 uzoraka proizvoda od maslina. Najveći rast proizvoda od maslina bilježe čajevi od lista masline. "Da je urod bio bolji u Istarskoj, Šibensko-kninskoj i Primorsko-goranskoj županiji, imali bismo još više uzoraka. Međutim, zadovoljni smo jer nam je dosta novih proizvođača prvi put dalo svoje proizvode na ocjenjivanje. Ove je godine oko 20 posto novih proizvođača koji su svoje proizvode dali na ocjenjivanje", ističe Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, organizatora Noćnjaka.

Ocjenjivanje maslinovih ulja na panelu Zadružnog saveza Dalmacije provodi se prema postupku o ocjenjivanju manifestacije Noćnjak, a u skladu s propisima Međunarodne organizacije za kvalitetu maslinovog ulja i Uredbi iz 1991. godine o karakteristikama maslinovog ulja i ulja od komine maslina te odgovarajućim metodama analize i Uredbi Europske komisije iz 2012. godine o tržišnim standardima za maslinovo ulje. Ukupni broj bodova za ulja u rinfuzi jest zbroj bodova fizikalno-kemijske analize i senzorike. Maksimalni broj bodova koji se može dobiti jest 100.

Natjecatelji će dobiti Izvještaj o ispitivanju i Certifikat za dostavljeni uzorak, koji sadrže šifru uzorka, broj bodova fizikalno-kemijske i senzorske analize, ukupan broj bodova, vrstu nagrade, rezultate fizikalno-kemijske analize, senzorske analize, a za ekstra djevičanska maslinova ulja i senzorski profil.