Korčula: 700.-ta obljetnica smrti Marka Pola

Zanimljiva događanja u povodu sjećanja na tog svjetskog putnika

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Korčula

U godini obilježavanja 770.-te obljetnice rođenja i 700.-te obljetnice smrti svjetskog putnika i velikog istraživača Marka Pola, doživite grad i otok Korčulu uz posebno osmišljena kulturna događanja!

Marko Polo je s ocem i stricem započeo svoje prvo putovanje kao sedamnaestogodišnjak, posjetio zemlje Dalekog Istoka i boravio u službi velikog Kublaj Khana, mongolskog cara punih 17 godina. Služio je Rimskom Papi. Marko Polo je sudjelovao kao zapovjednik galije u obrani venecijanske Korčule u bitci između flote Mletačke Republike i Genove, 8. rujna 1298. Nakon pobjede, Đenovežani ga zarobljavaju te je odveden u Genovu i bačen u tamnicu gdje je doživljaje sa svojih putovnja ispričao Rustichelliju, koji ih je zabilježio na francuskom jeziku u knjizi "Livre des merveilles du monde" (The Book of Wanders of Marco Polo).

U gradu Korčuli prošle godine otvoren je Marko Polo interpretacijski centar (MPIC). MPIC je zamišljen kao jedinstveno mjesto gdje će se posjetitelj upoznati sa životom Marka Pola, te povijesnim kontekstom i načinom razmišljanja koje je dovelo do putovanja, kao i samo putovanje- teškoće, prepreke, nova saznanja, način života na drugim krajevima svijeta. Posebno je važan doprinos Marka Pola u zbližavanju istoka i zapada. Zanimljivosti o životu Marka Pola i otkrićima koja su uslijedila nakon njegova povratka s Puta svile, istražite u Marko Polo Centru ( Marco Polo Center).

- 14. Korčulanski triatlon Izazov Marka Pola (Korčula Triathlon Marco Polo Challenge) održava se od 26.-28.4.2024. (https://marcopolo-challenge.com/en/home-en/)

- Noć tvrđava u gradu Korčuli obilježava se slobodnim ulazom za posjetitelje na Dan otvorenih vrata; 10.5. u Gradskom muzeju Korčula i kuli Kopnenih vrata te 11.5. u Marko Polo Centru kao i besplatnim razgledom grada za posjetitelje (11.00 sati).

- U šetnji gradom s licenciranim turističkim vodičem doznajte poveznice Korčule i istraživača Marka Pola tijekom besplatne turističke ture u organizaciji Turističke zajednice Grada Korčule (svibanj/ lipanj/ rujan/ listopad).

- Color, Run, Swim & Fun - edukativne radionice za djecu u centru grada Korčule na temu Marka Pola (srpanj).

- 23.8. U čarobnom okruženju u centru grada, Operni tjedan u Korčuli premijerno predstavlja operu „Marko Polo“.

- Na obljetnicu održavanja pomorske bitke pod Korčulom 7. rujna 1298. godine, pridružite se tematskoj turi s vodičima i doznajte kako je izgledala svakodnevnica Korčulana te zašto je Marko Polo zarobljen u Korčuli!

- Lumiart Korčula – Korčula Light Festival – 7. rujna od 20.00 sati doživite grad Korčulu u novom ugođaju kreativnih iluminacija na temu putovanja Marka Pola. Grad Korčula se pridružuje gradovima koji organiziraju festivale svjetla, tijekom kojeg će umjetničke svjetlosne instalacije oživjeti centar grada Korčule u suradnji s Lumiart Dubrovnik – Festivalom svjetla. Uživajte u atrakcijma urbanog prostora grada pod drugim svjetlom!

- Uživajte u Marko Polo Gala koncertu, 8. rujna, posvećenom svjetskom putniku i istraživaču Marku Polu uz glazbeni program etabliranih hrvatskih pjevača i glazbenika uz očaravajućii pogled na srednjovjekovne zidine grada Korčule, s terase hotela Marko Polo by Aminess.