Idete na put? Na snazi su mjere kojih se morate držati


Izvor: Privredni.hr/I.G.             Foto: Shutterstock

Broj zareženih koronavirusom u svijetu iz dana u dan raste, no gospodarske i druge aktivnosti ne mogu prestati, pa tako ni putovanja. Stoga je važno znati kojih se to epidemioloških mjera putnici koji dolaze ili odlaze iz Hrvatske trebaju pridržavati prilikom prelaska državnih granica pojedinih zemalja.

Ako putujete u Austriju, od 17. listopada na snazi je upozorenje austrijske vlade za putovanja iz Hrvatske, što znači da je putnicima iz Hrvatske ulazak u Austriju moguć samo uz predočenje negativnog PCR testa koji nije stariji od 72 sata, osim Brodsko-posavske županije, Istarske, Koprivničko-križevačke, Osječko-baranjske, Šibensko-kninske, Varaždinske i Zadarske županije.

Ako ne putujete iz navedenih županija te ako pri ulasku u Austriju ne možete predočiti negativni test, idete u karantenu, a u roku od 48 sati dužni ste obaviti testiranje. Putnici koji u Austriju ulaze bez testa moraju na granici potpisati izjavu o samoizolaciji.

U Austriju je moguće bez ograničenja ako su u pitanju posebno važni obiteljski razlozi poput bolesti, posjet životnom partneru ili djeci, sahrana ili vjenčanje, što je potrebno vjerodostojno utvrditi pri ulasku u Austriju uz pomoć, primjerice, preslike putovnice člana obitelji, rodnoga lista, potvrde o prebivalištu i sl.

Ako pak planirate putovati u Švicarsku, prilikom ulaska u tu državu propisuje se mjera obvezne desetodnevne samoizolacije. Iznimke su osobe koje su provele manje od 24 sata u nekoj od zemalja visokog rizika, osobe koje profesionalno prevoze druge osobe ili robu, neodgodivi posjeti, osobe koje iz profesionalnih ili medicinskih razloga ulaze u Švicarsku svaki dan ili do pet dana te putnici u tranzitu.

U BiH i Crnu Goru bez testa, a u Srbiju s njim

Hrvatski državljani ne podliježu epidemiološkoj mjeri samoizolacije ili negativnog testa prilikom izlaska ili ulaska iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Ista je situacija i prilikom ulaska ili izlaska iz Crne Gore jer se Hrvatska tamo trenutno nalazi na zelenoj listi te kao takva ne podliježe ograničenjima.

Situacija je drukčija kad je upitanju putovanje u Srbiju, naime, odlukom srbijanske vlade od 20. kolovoza ove godine državljanima Hrvatske koji ulaze u Srbiju dopušten je ulazak ako posjeduju negativan PCR test na prisustvo koronavirusa, ne stariji od 48 sati. Taj se uvjet ne odnosi na određene skupine poput onih koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji te u slučaju tranzita koji može trajati maksimalno 12 sati od trenutka ulaska na teritorij Srbije.

U Italiju bez obveze testiranje

Uredbom Ministarstva zdravstva Italije od 8. listopada hrvatski državljani koji putuju u Italiju iz Hrvatske izuzeti su od obveze testa na COVID-19. To vrijedi i za talijanske državljane na povratku iz Hrvatske u Italiju.

S druge strane, u skladu s tom uredbom, sve osobe, pa tako i hrvatski državljani, koji u Italiju dolaze iz Belgije, Francuske, Nizozemske, Velike Britanije, Irske, Češke i Španjolske obvezni su predočiti negativan test obavljen putem brisa na COVID-19, ne stariji od 72 sata ili obaviti test putem brisa unutar 48 sati od dolaska u Italiju.

Ista odredba odnosi se i na sve osobe koje su tranzitirale kroz navedene zemlje unutar 14 dana prije dolaska u Italiju. I dalje je obvezno ispuniti obrazac koji se sastoji od izjave da osoba nije zaražena koronavirusom, podataka o putovanju i kontakta.

Druga su pak pravila kad se putuje u Mađarsku. Uredbom tamošnje vlade od 1. rujna, koja je produljena do kraja listopada, zabranjuje se ulazak u Mađarsku svim stranim državljanima, pa tako i Hrvatske, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani koji imaju regulirani boravak u Mađarskoj, prilikom povratka iz inozemstva podliježu obvezi samoizolacije/karantene u trajanju od 14 dana. Ista se može ukinuti u slučaju dvaju negativnih testova SARS-COV-2 PCR, obavljena u Mađarskoj o osobnom trošku, u roku od pet dana, s razmakom od najmanje 48 sati.

Državljani Hrvatske koji žive u pograničnom pojasu od 30 kilometara mogu ulaziti na teritorij Mađarske, uz jednokratni boravak od najviše 24 sata.

U Njemačku iz različitih županija različito

Provedba obvezne mjere samoizolacije na snazi je za putnike iz rizičnih zemalja i područja na temelju klasifikacije Instituta "Robert Koch". Dubrovačko-neretvanska, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslovačka, Splitsko-dalmatinska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija te Grad Zagreb označeni su kao zone povišena rizika te je dolaskom iz tih županija potrebno ići u samoizolaciju.

Osobe koje ulaze u Njemačku, a koje su provele vrijeme u rizičnom području u bilo kojem određenom razdoblju u roku od 14 dana prije ulaska, podliježu obveznom testiranju i mogu biti podvrgnute 14-dnevnoj samoizolaciji. Obveza samoizolacije ne odnosi se na osobe u tranzitu.

U Sloveniju s izmijenjenim pravilima

Od 29. rujna izmijenjena su pravila za ulazak hrvatskih građana u Sloveniju. Iz županija koje su na crvenoj listi nije moguće ući u Sloveniju bez obvezne propisane mjere samoizolacije, a to su Šibensko-kninska, Zadarska, Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska, Požeško-slavonska, Splitsko-dalmatinska te Virovitičko-podravska županija.

Postoje iznimke za određene kategorije na koje se ne primjenjuje karantena poput prekograničnih radnika, a to je potrebno dokazati potvrdom. Karantena se ne primjenjuje na osobe koje su u tranzitu kroz Sloveniju u drugu zemlju, i to u roku od 12 sati od ulaska, kao i na one koji mogu dokazati da imaju zakazan hitni liječnički pregled.