Gost Anton Kiraly: "40 godina uživam u ljepotama hrvatskog bisera – kraljevskog grada Nina"

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Nin

Tekst i fotografije: Ana Glavan

U gradskoj vijećnici Grada Nina gradonačelnik Emil Ćurko i Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice grada Nina, primili su gosta Antona Kiralyja iz Slovenije kako bi mu uz prigodne poklone iskazali priznanje i zahvalili za vjernost destinaciji Nin već punih četrdeset godina.

Turisti poput gospodina Kiralya koji njeguju dugogodišnju povezanost s najstarijim hrvatskim kraljevskim gradom u kojemu su s mnogim stanovnicima ostvarili razinu prijateljstva najbolji su i nemjerljivi promotori destinacije Nin u mjestima gdje žive te u zemlji iz koje dolaze, u ovom slučaju iz Republike Slovenije.

Gospodin Anton, kojeg prijatelji u Ninu i Sloveniji zovu Toni, prvi put je Nin posjetio u svibnju 1961. godine. O tome je rekao: "Nin je tada bio pust, vidjelo se da tu živi malo ljudi, pamtim Donji gradski most, kao ulazak u Nin. Zukve su bile puste, postojala je samo crkva Sv. Jakova." No, barba Tonia to nije obeshrabrilo da 7 godina poslije ponovno posjeti Nin, iako nije planirao, na poziv prijatelja dolazi ovamo jer ga je kako navodi, srce vuklo. Gospodin Anton Kiraly najprije je dolazio u Nin s prijateljima kampirati, a posljednjih nekoliko godina dolazi u apartman na Ždrijacu. Vikend područje Ždrijac mu je priraslo srcu, a prigodom njegovih prvih dolazaka tamo nije bio veliki broj izgrađenih kuća. "Bilo je jako zanimljivo kada sam sa prijateljima dolazio s kamp prikolicama i tu smo uz samu morsku obalu kampirali. Zaljubio sam se tada u Nin", rekao je gradonačelniku Nina gost iz Lendave.

Nin, 1980.

"U Nin sam se zaljubio, a domaćini Ninjani su me oduševili. Ovdje dolazim zbog ljudi i doživljaja. Ponovno samo došao 1968. godine, a redovno dolazim od 1980. godine. Znate, cijela ulica na Ždrijacu bila je puna nas, gostiju iz Lendave. U Nin me nešto vuče, mnogi moji prijatelji sa mnom su dolazili u Nin. Ja sam vam zaljubljen u ovaj grad", jako emotivno pričao je gospodin Kiraly o svojim emocijama prema Ninu uz interpretaciju pregršt lijepih uspomena.

Planirao je izgraditi u Ninu vikendicu, no Domovinski rat mu je odgodio planove, ali jedno je sigurno kako ističe gospodin Kiraly, da planira proslaviti i 50 godina vjernosti Ninu. "Nin je jako lijepo uređen, puno se ulaže u izgled grada. Vidim napredak iz godine u godinu i čestitam na tome" rekao je gost iz Lendave.
Ninski slovenac gospodin Anton, po struci je inženjer, 40 godina radio je u rafineriji i bio je šef održavanja, 23 godine bio je vlasnik autoškole, a još uvijek s velikom radošću obrađuje svoj vinograd, na koji je iznimno ponosan.

Nakon ugodnog druženja, gradonačelnik Ćurko ujedno predsjednik Turističke zajednice grada Nina uručio je dugogodišnjem gostu Zahvalnicu za vjernost 40 godina dolaska u destinaciju Nin koju posljednih destak godina krasi titula EDEN – europska destinacija izvrsnosti. Susret je ovjekovječen zajedničkom fotografijom.
Najljepšu priču o Ninu – najstarijem biseru na hrvatskoj kruni pričaju upravo zadovoljni gosti, koji Nin nazivaju svojim drugim domom, stoga je gospodin Kiraly veliki promotor kraljevskog grada Nina u Lendavi i susjednoj Republici Sloveniji.