EPIcentar Sequoia Slatina - ZELENA VRATA SLAVONIJE

Izvor i foto: TZG Slatina

Jeste li znali da je drvo sekvoje (mamutovac, sequoia) u Slatini jedini zaštićeni primjerak ove vrste u Hrvatskoj? Zaštićen je kao jedan od najstarijih spomenika prirode već 1967. godine. Ovakva destinacija konačno je postala dostupna izgradnjom EPIcentra Sequoia Slatina.

Uz mamutovac su rekonstruirane dvije zgrade. Prva, veća, pretvorena je u centar za posjetitelje: sastoji se od prostora za prijem posjetitelja, recepcije i suvenirnice, ureda, kao i dvije višenamjenske prostorije za edukaciju i prezentacije, konferencijske dvorane i prostora za posluživanje gostiju - restorana kapaciteta do 50 mjesta. U podrumu se nalazi kuhinja i spremište restorana. U potkrovlju zgrade nalazi se prostor za smještaj gostiju: hostel s 32 ležaja raspoređenih u 8 soba i velikim dnevnim boravkom iz koga se, kroz veliki prozor, pruža pogled prema sekvoji. Bitno je istaknuti da će se u suvenirnici nuditi proizvodi lokalnih poduzetnika i učeničkih zadruga čime se motivira djelovanje i uključivanje zajednice.Druga zgrada je rekonstruirana u tehnički moderno opremljen interpretacijski centar. U prizemlju zgrade su prostor za prijem posjetitelja, ured i dvije višenamjenske prostorije za edukaciju i različite radionice. Glavni dio ove zgrade čini potkrovlje koje služi kao prostor za posjetitelje s direktnim vidikovcem prema sekvoji. U sklopu tog prostora uredit će se stalni postav. Kroz multimedijalni i interaktivni postav bit će prikazan izgled odredišta prirodne baštine kroz povijest, s posebnim naglaskom na održivost prirodne baštine.

Nasuprot sekvoje izgrađeno je dječje igralište. Sprave za igranje izrađene od drveta uklopljene su u okoliš te se najmlađi posjetitelji mogu saživjeti s prirodom i biti u interakciji s okruženjem. Najmlađi će se pronaći u ovom prostoru jer je zelen i poziva na igru, a odrasli se za to vrijeme mogu odmoriti uz kavu u restoranu.

U sklopu ovog projekta, izrađena je mobilna aplikacija koja omogućava pristup informacijama o parku i Mamutovcu: sadržavat će ucrtanu poučnu stazu i podatke o drveću koje se nalazi u parku.

U sklopu EPIcentra bit će postavljen i solarni e-pult s interaktivnim sadržajem, foto spotom i solarnim klupama. Služit će za dijeljenje interneta i za fotografiranje na odredištu prirodne baštine.

Pored svih ovih sadržaja moći će se šetati poučnom stazom na kojoj će se nalaziti ploče koje će educirati o prirodnim i kulturno-povijesnim zanimljivostima zaštićenog parka i sekvoje.
Posebni turistički aranžmani bit će dostupni učenicima osnovnih i srednjih škola, osobama s invaliditetom, mladima i turistima koji žele aktivni boravak u prirodi.

Strogi centar grada sada postaje otvoren, zelen i, prije svega, pun sadržaja.

– Želimo privući što više posjetitelja u ovaj nevjerojatni kontinentalni dio Hrvatske koji je možda, do sada, bio previše skriven – istaknuo je gradonačelnik Slatine, Denis Ostrošić i dodao – Dobra suradnja s Domom zdravlja pruža mogućnost rehabilitacije, prirodno okruženje mogućnost priprema sportaša za različita natjecanja, a ukupnost cijelog prostora užeg centra grada, uključujući naš muzej i kino s dvije dvorane za projekcije, te uz naše vinare i vinogradare, pokazuje da postajemo mala destinacija s jako lijepim sadržajem koji će interesirati turiste različitih opredjeljenja."

Opći cilj ovog projekta je održivo upravljanje javnom turističkom infrastrukturom što će povećati njezinu privlačnost, prepoznatljivost i posjećenost i time osnažiti potencijal prirodne baštine kontinentalne Hrvatske.

Dodatni ciljevi su svakako povezivanje s turistički značajnim lokacijama županije - s Parkom prirode Papuk (25km), s Dravskom pričom (20km), s Izletištem i jezerom Orah, Orahovica (30km). Povezivanjem se povećava potencijal destinacije i osiguravaju se kapaciteti za privlačenje velikog broja posjetitelja i turista.

Put od zaboravljenog prirodnog raja do zelenih vrata Slavonije je konačno otvoren. Posjetite EPIcentar Sequoia već ovog ljeta. Domaćini vas očekuju!

https://www.youtube.com/watch?v=i-nKoQE7KtI

Projekt EPIcentar Sequoia Slatina pratite na facebook stranici: https://www.facebook.com/EPIcentar-Sequoia-277671846278662

Vrijednost projekta: 20.748.816,66 kn

Partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica Grada Slatine.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.