Devedeset godina ponude na otvorenom u Hrvatskoj

Ako istraživanja koja su u tijeku budu povijesno i znanstveno potvrđena, ovih dana, ili točnije 5. 7. 2024., trebali bismo slaviti devedeset godina kamping turizma u Hrvatskoj.

Izvor i foto : Turizmoteka  

Piše: Jerko Sladoljev

>> O povijesti hrvatskog turizma napisano je nekoliko knjiga kompetentnih i cijenjenih autora s puno informacija i zanimljivih detalja. No, iz postojeće literature (dr. Boris Vukonić "Povijest hrvatskog turizma", Karl Dressen "Povijest svjetskog naturizma", dr. Ivan Blažević "Povijest turizma Istre i Kvarnera") povjesničari su, nolens-volens, zanemarili ili nisu imali informacija o prvim začecima kamping segmenta koji danas dominira u trendovima razvoja. To se može dijelom pripisati i relativno novijem trendu kampiranja (18. stoljeće) koji je kasnio za hotelijerstvom nekoliko stoljeća. No, prvu godinu kampiranja i sam početak vrijedilo bi zapamtiti. Istraživanja po arhivima u Beču i Veneciji nisu potvrdila pisani trag.

>> Godine 1977. uspjeli smo od dr. Richarda Ehrmanna iz Beča, prvog predsjednika INF-a, dobiti pisano svjedočanstvo o prvom organiziranom postavljanju šatora i kampinga na otoku Rabu, Rajskoj plaži, godine 1934., kako on navodi u državi SHS. Imao je i snimljen film o tom događaju, ali je uništen u požaru njegovog stana. Profesor Ehrmann je preminuo sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Stoga, kako ne postoje raniji tragovi o kampiranju, taj događaj bi mogao biti povijesni prvijenac koji do sada nije ušao uredovno ni u jednu priču o povijesti turizma Hrvatske.

>> Dakle, prije točno devedeset godina (05. 07. 1934.), na otoku Rabu, muzikolog i profesor glazbene akademije iz Beča, dr. Richard Ehrmann, sa svojim studentima otvorio je prvi naturistički kamp sa 12 šatora na prostoru današnje Rajske plaže. U Hrvatskoj taj dan bi mogao predstavljati i začetak jedne turističke ponude koja danas ima preko dvadesetak posto udjela u hrvatskom turizmu.

>> Čak i pokojni dr. Ivan Blažević u svojoj knjizi "Povijest turizma Istre i Kvarnera" spominje taj događaj, ali u drugom kontekstu. On potvrđuje da nije točno da je britanski prijestolonasljednik Edward VIII. začetnik naturizma u Hrvatskoj 1936. godine, jer se, kako su tvrdili ondašnji mediji, kupao gol na otoku Rabu. Već je to 1934. godine napravio dr. Richard Ehrmann iz Beča. Ali ne spominje smještaj u šatorima i začetak kampiranja koje je on po prvi puta instalirao kao početak kamping ponude, a da tada nije ni bio svjestan svog primata. Ako povijesnim faktima koji su se doista dokazano desili dajemo dužnu pažnju, dolazimo do neočekivanih istina. Naravno, sve dok ih stariji fakti ne demantiraju.

>> Smatramo da je to očigledna povijesna nepravda jer kažu da je futur glagola zanemarivanje u biti gubitak. Znanstveno-povijesni arhivi bi trebali to ispraviti i dopuniti. Upravo ovih dana Nacionalno naturističko udruženje Austrije OENV (Österreichischen Naturisten Verband) iz Linza dodijelio je dr. Richardu Ehrmannu, kao inicijatoru te ponude, poslije devedeset godina, specijalno priznanje postmortem. S druge strane, kako bi to i znanstveno dokazao, zamolil smo kolege iz Instituta za povijesna istraživanja iz Kopra da nam pomognu. Naime, s njima surađujemo na europskom projektu jedne putujuće naturističke izložbe koja predstavlja specifičan medij promocije naturizma temeljen na povijesnim događajima iz naturizma sredinom prošlog stoljeća na našim prostorima. Izložbom dominira priča s posebnim naglaskom na 13. Svjetski kongres naturizma organiziran po prvi puta u jednoj komunističkoj zemlji 1972. godine.

>> Bilo kako bilo, već i ovaj podatak govori dovoljno o povijesti jednog segmenta kojeg bi konačno trebalo uvažiti i obznaniti.