2018.- Trendovi u turizmu EU

Snažan turistički rast diljem kontinenta

Izvor : Turizmoteka    Foto: etc-corporate.org

Europska turistička zajednica nedavno je predstavila svoje godišnje izvješće pod nazivom "Europski turizam - trendovi i perspektive za 2018.". Turizam EU je zabilježio porast od 7% međunarodnih turista, prije svega zbog rasta broja turista u južnim i sredozemnim destinacijama.
Ove godine glavne turističke destinacije bilježe rast koji se u nekim destinacijama čak i dvoznamenkasti. To se uglavnom odnosi na južne destinacije, od kojih je Turska prva po rastu.

Sveukupno, 32 od 34 europskih odredišta ostvarile su u 2018. rast, pri čemu su prve četiri zemlje ostvarile dvoznamenkasti rast . Tursko povećanje turističkog prometa iznosilo je 23 posto. Uzrok takvog fenomena očito je praktično uklanjanje sigurnosnih problema, kao i pad turske lira. Time je ta zemlja postala opet dostupna i atraktivna turistima. Povrat turista u Tursku pridonio je padu jedne od "iznimaka" ovog ljeta - Španjolske, gdje je turistički promet manji za 0,1 posto.

Grčka je također pokazala dvoznamenkasti porast od 19%, uglavnom zbog "stalne sezonske atraktivnosti". Slijede ih Malta (+ 16%). Glavni razlog rasta Malte leži u činjenici da je njegov glavni grad Valletta bio kulturni glavni grad Europe za ovu godinu . Rast turističkih dolazaka u Srbiji za 15% objašnjava se "bez viznom politikom za kineske putnike", kao i značajnom poboljšanju u zračnom prometu u toj zemlji.
Turistički rast u Europu u velikoj su mjeri generirala inozemna tržišta. Na primjer, Island, svoj rast od 6%. ostvario je uglavnom zbog rasta turista iz Sjedinjenih Država i Rusije, što je neutraliziralo pad potražnje od Europljana.

Turisti iz SAD-a putovali su ove godine i u druge europske zemlje. Gotovo sve europske zemlje zabilježile su porast turističkog prometa s tog tržišta. Prema prognozama, do kraja 2018. američki turisti će ostvariti "rast" u Starom svijetu za 8%. Kina također ima značajnu ulogu u tom rastu, prije svega u zemljama južne Europe i Balkana. Konkretno, u Turskoj je zabilježen porast od 87% priljeva iz Kine. I zbog novih zračnih veza, broj kineskih turista u Srbiji porastao je za 104%, u Crnoj Gori 64%, a u Hrvatskoj za 41%.

Snažan rast zabilježen je i iz Rusije, posebice na Malti (+ 40%), Islandu (+ 26%, Turskoj (+ 26%) i Rumunjskoj. Očekuje se da će taj priljev turista iz Rusije u Europi u prosjeku rasti za 5% godišnje do 2022. 21 zemlje ostvarile su rast turizma iz Kanade / Cipar (+ 68%) i Grčka (+ 64%)/.

U 2018. i gosti iz Japana i Indije pridonijeli su turističkom rastu u EU. 20 od 30 odredišta zabilježilo je rast iz Japana /Turska(+ 76%)/. Uz Tursku najveći rast turista iz Japana zabilježile su baltičke zemlje. Rast indijskih turista ostvaren je u svim odredištima. Crna Gora (+ 360%), Turska (+ 92%), Latvija (+ 74%) i Španjolska (+ 68%) ….

Cijeli izvještaj pogledajte OVDJE