Samit Svjetskog vijeća za održivi turizam

Velike vijesti za globalni turizam - održivost se stvarno isplati


Izvor: Turizmoteka                    Foto: botswanatourism.co.bw

Ovogodišnji samit Svjetskog vijeća za održivi turizam, koji je održan u Maunu, u Bocvani, okupio je međunarodnu i domaću turističku industriju, uključujući javni sektor, hotele, turoperatore, akademske zajednice, razvojne agencije , nevladine organizacije i konzultante iz cijelog svijeta kako bi pomogli da turizam bude održiviji u korist posjetitelja, destinacija domaćina, industrije - i Zemlje.

Turizam se možda suočava s velikim izazovima u 2019. godini, ali to je i prilika za destinacije diljem svijeta za ugošćivanje posjetitelja na način koji donosi doživljaje koji mijenjaju život i suživotu posjetitelja i domaćina.

Luigi Cabrini, predsjedavajući Svjetskog vijeća za održivi turizam, iznio je izazove na samom početku konferencije: 1,8 milijardi međunarodnih putnika i 5 milijardi domaćih; novi segmenti stanovništva koji prvi put prelaze granicu; uništenje prirodnog svijeta koji prijeti čovječanstvu; otoci plastike koji ugrožavaju more; globalno zagrijavanje od 3 stupnja koje bi moglo dosegnuti katastrofu, ali s druge strane turizam može doprinijeti 17 ciljeva održivog razvoja koji mogu promijeniti svijet na bolje.

Konferencija je nastavljena u tom smislu - pomaganje tvrtkama i menadžerima destinacija da shvate izazove i mogućnosti koje turizam donosi i kako Globalno vijeće za održivi turizam - može pomoći u stvaranju jednakih uvjeta i poticati odgovoran i održiv turizam koristan za svijet - posjetitelje i zajednice domaćine.
Za upravljanje destinacijom, GSTC pomaže u učinkovitom planiranju i razvoju kako bi stvorio održiva iskustva koja se manje oslanjaju na masovne promocije i više na visoko kvalitetno iskustvo posjetitelja gdje izgovorena riječ donosi bolji, kvalitetniji, pošteniji i učinkovitiji marketing, gdje destinacije troše više na razvoju proizvoda, a manje na promociju !

Bocvana, ikona održivog turizma u Africi i jedna od 100 najboljih održivih destinacija na svijetu, izabrana je zbog svoje izvanredne vizije poticanja i podrške razvoju turizma temeljenog na prirodi i očuvanju divljih životinja i održive poljoprivrede, želeći tako upravljati svojim golemim i izvanrednim prirodnim bogatstvima.