Nove nade za „ divlje“ kamperiste

Izvor : Turizmoteka        Foto: KUH

Autor: Jerko Sladoljev

Kampiranje izvan kampova je zabranjeno i kažnjivo u Hrvatskoj, no neke mediteranske destinacije pokušavaju kroz promijene zakona uskladiti sve veću potražnju kamperista i ponuditi im rješenja kako bi postale atraktivnije u privlačenju kamperista.

Prema pisanju CCA Journala ( Camping – caravaning) vladinom odlukom u Portugalu će se „divlje kampiranje“ tolerirati 48 sati na dosta mjesta, ali ne u posebnim zaštićenim područjima kao što su nacionalni parkovi ili obala. Ova mjera je donesena kako bi se uvelo malo više reda u sve češće kršenje zakonskih zabrana divljeg kampiranja, ali i animiralo kamperiste da u što većem broju posjete Portugal.

Službeno divlje kampiranje je u Portugalu odavno zabranjeno iako se često toleriralo u mnogim područjima. Na kraju je divlje kampiranje potpuno izmaklo kontroli do te mjere da je u ljeto 2021. godine pronađeno 600 kamp prikolica parkiranih na mjestima gdje nisu smjeli prenoćiti.

Novi propisi bolji su za kamperiste. Kamperisti mogu boraviti 48 sati u bilo kojoj općini pod uvjetom da ne postoji lokalni zakon koji zabranjuje ovu praksu. Još nije jasno kako u Portugalu lokalne vlasti odlučuju o dopuštenoj duljini boravka i provode te nove propise?

Međutim, kampiranje preko noći apsolutno je zabranjeno u prirodnim rezervatima ili zaštićenim područjima osim ako se ne obavlja u odgovarajućem kampu.
Vlada će uspostaviti sustav za lociranje mobilnih kućica (putem georeferenciranja), gdje će se vlasnici mobilnih kućica morati unaprijed prijaviti kako bi bili locirani i znali borave li u istoj općini dulje od 48 sati.