Najdublja kriza svjetskoga turizma

Oporavak tek 2023?

Izvor i foto: Turizmoteka/UNWTO

Piše: Ante Gavranović

Prošireni scenariji UNWTO-a za razdoblje 2021. - 2024. ukazuju da bi moglo potrajati dvije i pol do četiri godine da bi se međunarodni turizam vratio na razinu 2019. godine. To svakako povećava odgovornost svake zemlje koja njeguje turizam da pronađe odgovore na ovaj izazov.

Najnovije vijesti iz Svjetske turističke organizacije UNWTO nisu povoljne. Čini se da su se sveukupni izgledi za oporavak turizma i povratak već u 2021. osjetno pogoršali. Tako 50 posto ispitanika u Turističkom barometru sada očekuje da će se oporavak dogoditi tek 2022. godine u usporedbi s 21posto njih u listopadu 2020. Preostala polovica ispitanika još uvijek vidi potencijalni oporavak 2021. godine, iako ispod očekivanja prikazanih u istraživanju iz listopada 2020. (79 posto očekivalo je oporavak 2021.).
Prema navodima Svjetske turističke organizacije UNWTO, globalni turizam pretrpio je najgoru godinu u dugoj svojoj povijesti. U 2020. godini međunarodni dolasci pali su za 74 posto: turistička odredišta širom svijeta prihvatila su čak milijardu manje međunarodnih dolazaka nego prethodne godine. Kolaps međunarodnih putovanja predstavlja procijenjeni gubitak od izvoznih prihoda od 1,3 bilijuna USD. Usporedbe samo spomenimo da je to više od 11 puta veći od gubitka zabilježenog tijekom globalne ekonomske krize 2009. godine. Kriza je dovela u opasnost između 100 i 120 milijuna izravnih turističkih poslova, od kojih su mnogi u malim i srednjim poduzećima.

Najnovije istraživanje UNWTO-ovog odbora stručnjaka pokazuje mješovite izglede za 2021. Gotovo polovica ispitanika (45 posto) predviđala je bolje izglede za 2021. godinu u odnosu na prošlu godinu, dok 25 posto očekuje slične rezultate, a 30 posto predviđa pogoršanje rezultata u 2021. godini.
Gledajući dalje, većina stručnjaka ne vidi povratak na pretpandemijske razine prije 2023. Zapravo, 43 posto ispitanika ukazuje na 2023, dok 41posto očekuje da će se povratak na razinu iz 2019. dogoditi tek 2024. ili kasnije. Prošireni scenariji UNWTO-a za razdoblje 2021. - 2024. ukazuju da bi moglo potrajati dvije i pol do četiri godine da bi se međunarodni turizam vratio na razinu 2019. godine.

Sve svjetske regije pogođene pandemijom

Azija i Tihi ocean (-84 posto) - prva regija koja je pretrpjela utjecaj pandemije i ona s trenutno najvišom razinom ograničenja putovanja - zabilježila je najveći pad dolazaka u 2020. godini (300 milijuna manje). Bliski Istok i Afrika zabilježili su pad od 75 posto. Europa je zabilježila pad dolazaka od 70%, usprkos malom i kratkotrajnom oživljavanju u ljeto 2020. Regija je pretrpjela najveći apsolutni pad, s više od 500 milijuna manje međunarodnih turista u 2020. godini. Amerike su zabilježile pad od 69% u međunarodnim dolascima, slijedeći nešto bolje rezultate u posljednjem tromjesečju godine.

Stručnjaci predviđaju sve veću potražnju za turističkim aktivnostima na otvorenom i u prirodi, a domaći turizam i iskustva sa „sporim putovanjima“ dobivaju sve veći interes. To će svakako zahtijevati određene promjene u ponudi turističkih odredišta, pa je to i svojevrsna poruka našim turističkim poslenicima da “ništa više nije kao što je bilo”.

Zbog razvijanja prirode pandemije, mnoge zemlje sada ponovno uvode stroža ograničenja putovanja. To uključuje obvezno testiranje, karantenu i u nekim slučajevima potpuno zatvaranje granica, a sve to važi za nastavak međunarodnih putovanja. Istodobno, očekuje se da će postupno uvođenje cjepiva COVID-19 pomoći vratiti povjerenje potrošača, pridonijeti ublažavanju ograničenja putovanja i polako normalizirati putovanja tijekom godine koja je pred nama.