Kružna putovanja i dalje tražena i popularna


Izvor i foto: Turizmoteka/CLIA

Međunarodna udruga Cruise Lines (CLIA), najveća svjetska organizacija za krstarenja, objavljuje najnovije statistike o putnicima u krstarenju. Igrajući značajnu ulogu u međunarodnom turizmu, krstarenje nastavlja ubrzanim rastom diljem svijeta s gotovo 7-postotnim povećanjem od 2017. do 2018. godine, ukupno 28,5 milijuna putnika bilo je na krstarenju. . Istraživanje je također pokazalo da u Sjevernoj Americi broj putnika na krstarenju naraslo za 9 posto (14,2 milijuna putnika) 2018. godine.

Inače, sektor krstarenja predstavlja 2 posto ukupne globalne turističke industrije. Prema najnovijem Svjetskom turističkom barometru UNWTO-a, dolasci međunarodnih turista porasli su 6 posto u 2018. godini, ukupno 1,4 milijarde, dok su putovanja na kruzerima porasla za gotovo 7 posto tijekom istog vremena.
„Nije iznenađujuće da su putovanja na kružnim putovanjima jednaka ukupnom rastu međunarodnog turizma. Krstarenje čini međunarodno putovanje dostupnim za putnike širom svijeta, a to je vidljivo i u analizi CLIA-e iz 2018. godine, ”rekla je Kelly Craighead, predsjednica i izvršna direktorica tvrtke CLIA. "Od obnovljenog interesa za krstarenja na Mediteranu do značajnog povećanja avanturističkog krstarenja, putnici prihvaćaju takva putovanja više nego ikad prije."

Ukratko:

Krstarenja Sredozemljem su jako popularna s impresivnim povećanjem od 8 posto od 2017. do 2018., što čini više od 4 milijuna putnika na kružnim putovanjima. Od toga je više od 700.000 putnika došlo iz Sjeverne Amerike za 29 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Kraća krstarenja - Putnici preferiraju kraće trajanje putovanja. Sedmodnevni itinerari krstarenja porasli su za 9 posto, dok su trodnevna putovanja i krstarenja porasla 10 posto u 2018. godini.

Caribbean Rebounds - Kruzeri vole Karibe. Impresivnih 11,3 milijuna putnika na kružnim putovanjima otputovalo je na Karibe 2018. godine, što je godišnji porast od 6 posto . Putnici iz Sjeverne Amerike dominiraju na krstarenjima do lako dostupnih Kariba. Bilježi se kontinuirani rast krstarenja do Kariba, Bahama i Bermuda : rast 7 posto na 9,8 milijuna putnika u 2018. godini.

Destinacija Aljaska - Kako avanturističko putovanje i dalje napreduje, tako i avanturističke destinacije za krstarenja. Aljaska je doživjela dvoznamenkasti rast s porastom od 17 posto u 2017. godini te 13 posto u 2018. godini, što čini više od milijun putnika koje putuju do te destinacije. Sjevernoamerički turisti činili su značajan dio putnika koji su putovali na Aljasku u 2018. godini sa 906.019 putnika na kružnim putovanjima što je rast od 14 posto u odnosu na 2017. godinu.

Umjereni rast u Aziji - U usporedbi s brzim rastom u prošlosti, 2018. godine zabilježen je umjereni rast putnika na krstarenju diljem Azije i Kine sa 5-postotnim povećanjem broja putnika u ukupnom iznosu od još impresivnih 4,2 milijuna.

Dodatne destinacije - Ostale rastuće sjevernoameričke destinacije za kružna putovanja su Havaji i Sjevernoatlantska obala, Meksiko, Kalifornija i Pacifik. Na tim putovanjima zabilježen je rast od 4 posto u 2018. godini i ukupno 1,3 milijuna putnika .