Kina poziva na usvajanje sistema za praćenje putovanja pomoću QR koda za borbu protiv COVID-a

Izvor i foto: Turizmoteka/kina-danas.com

Od početka ove godine Kina koristi sustav zdravstvene kontrole koji koristi QR kodove i radi na Alipayu i WeChatu. Sustav pohranjuje zdravstveno stanje i povijest putovanja korisnika i izdaje QR kôd u boji - zeleni, žuti ili crveni - koji ukazuje na njegovu slobodu kretanja i omogućava pristup javnim mjestima.

Govoreći na virtualnom summitu čelnika G20 u subotu, kineski predsjednik Xi Jinping kaže: „Kina je predložila globalni mehanizam za međusobno priznavanje zdravstvenih certifikata na temelju rezultata ispitivanja nukleinske kiseline u obliku međunarodno prihvaćenih QR kodova. Nadamo se da će se više zemalja pridružiti ovom mehanizmu. "

Xi također kaže da je pandemija COVID "razotkrila nedostatke globalnog upravljanja" i kako svijet mora ići naprijed, čelnici bi trebali razviti sve veće sposobnosti za rješavanje budućih izazova.

„Moramo poboljšati ulogu SZO, poboljšati spremnost i odgovor na pandemiju, stvoriti snažan štit za ljudsko zdravlje i sigurnost i izgraditi globalnu zajednicu zdravlja za sve. Moramo pojačati međunarodnu suradnju na području ekologije i okoliša kako bismo zaštitili planet Zemlju, našu jedinu domovinu ”, kaže.

Zajedno s Kinom, nekoliko drugih zemalja koristi takvu aplikaciju za traženje kontakata, uključujući Singapur koji svoj sustav TraceTogether nudi i kao nosivi token za one koji ne posjeduju pametne telefone. Ovaj tjedan Australija od kupaca skeniranje QR koda za prijavu prije ulaska u tvrtku.