Je li 2021. godina hrvatskog zdravstvenog turizma?

Nakon priznanja ITB Medical Tourism Destination Award za Hrvatsku kao destinaciju, čak četiri domaći klinike osvojile nagrade European Medical Tourism Awards za izvrsnost zdravstveno-turističkih usluga

Izvor i foto: Turizmoteka/HTI Partner

Piše: Leila Krešić-Jurić, direktorica HTI Partner.

Zdravstveni turizam je još na samom početku pandemije prepoznat od strane raznih stručnjaka kao oblik turizma koji će turizam vući naprijed i unatoč negativnim statistikama turizma u cjelini. Pa ako je pad turizma na globalno razini bio veći od 70% u smislu turističkih dolazaka, procjene govore da je zdravstveni turizam doživio nešto manji pad (do 50%) te da ima dobre prognoze za oporavak i stabilan porast. Kako god, i unatoč pandemiji i snažnoj smanjenoj turističkoj aktivnosti, 2021. godina donijela je brojne nagrade hrvatskom zdravstvenom turizmu.

Nakon što je ITB Berlin, vodeći svjetski sajam turizma, u ožujku proglasio Hrvatsku medicinskom destinacijom godine dodijelivši Hrvatskoj turističkoj zajednici priznanje ITB Medical Tourism Destination Award, nove četiri nagrade su stigle u Hrvatsku. Ovoga puta nagrade su osvojili pružatelji zdravstveno-turističkih usluga Poliklinika Rident iz Rijeke (Best Dental Clinic for Groups - Europe), Poliklinika Poliderma iz Zagreba (Best Stem Cells Clinic - Europe), Poliklinika Dentelli iz Splita (Best Clinic for Children - Croatia) i Poliklinika Bagatin iz Zagreba (Most Luxury Dental Clinic - Croatia). „Priznanje dodijeljeno na EMT.u je bilo potpuno iznenađenje za našu mladu kliniku. Nagrada nam je potvrda da smo od nedavnog starta dobro započeli s radom, te naravno obveza da zadržimo kvalitetu i kontinuitet rada u klinici Dentelli“, izjavio je Paško Karlo, vlasnik klinike. S druge strane, dr. Dinko Kaliterna, vlasnik Poliklinike Poliderma navodi: „Ova nagrada je velika inspiracija za daljnji rad te me motivira da pružimo što bolje usluge klijentima kako bi ispunili njihova očekivanja. Ponosan sam i sretan sto je prepoznat dugogodišnji trud i rad mene i mog osoblja.“

Nagrade su dodijeljene u sklopu 5. izdanja poslovnog, B2B skupa European Medical Tourism (EMT) održanog 29. i 30. lipnja u talijanskom gradu Abano Terme, a čiji je organizator portal BookingsMed koji djeluje na tržištu Italije te srednje i istočne Europe. Skup je okupio preko 120 sudionika iz 18 država Europe, CIS regije i svijeta, uz sudjelovanje čak 12 hrvatskih predstavnika i 15 sudionika.

Svoju zdravstveno-turističku ponudu su prvo predstavili Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera i TZ Kvarnera na kongresnom dijelu skupa, kroz prezentaciju „Kvarner – izvor zdravlja Europe“ i naglasak na kvalitetno pripremljene post-covid programe oporavka na Kvarneru. Snažan dojam o Hrvatskoj je upotpunila prezentacija TZ Grada Zagreba koja je kao pokrovitelj domjenka predočila što pacijenti i gosti mogu dobiti u destinaciji koja promovira izvrsnost. Dodatno iznenađenje na kraju dana skupa bila je dodjela nagradnog vaučera za boravak u Termama Tuhelj, kojeg je osvojila direktorica putničke agencije iz Rusije.

Uz spomenute predstavnike iz Hrvatske, na EMT skupu su sudjelovali i predstavnici Liburnia Riviera Hoteli iz Opatije, Poliklinika Makeover iz Splita, tvrtke Julius Rose iz Zaboka te RexRea i HTI Partner iz Zagreba. Ključni sadržaj skupa bili su poslovni sastanci održani uživo s potencijalnim kupcima: putničkim agencijama, tour-operatorima, facilitatorima i agentima. Hrvatski predstavnici su održali preko 100 sastanaka tijekom dva dana te je za očekivati da će se kontakti uspostavljeni u Italiji uskoro i materijalizirati kroz dolazak novih klijenata koji ciljano traže neke od zdravstveno-turističkih usluga.

„Obzirom u našoj poliklinici stavljamo poseban naglasak na inovacije i kontinuirano usavršavanje medicinskih stručnjaka te na istoj lokaciji nudimo i mogućnost visokokvalitetnog smještaja, sudjelovanje je bilo korisno za cijeli tim kako bismo stalno napredovali u pružanju zdravstveno-medicinskih usluga“, rekla je Biljana Mančić, direktorica Poliklinike Makeover i predsjednica klastera Dalmatia Health.

Ivan Rendulić, direktor facilitatorske agencije RexRea navodi: „Tijekom EMT-a imali smo priliku povezati se s velikim brojem međunarodnih agenata i facilitatora te prezentirati ponudu zdravstvenih ustanova iz Hrvatske, naših ugovornih partnera. Time smo proširili mrežu međunarodnih agenata i otvorili dodatne kanale promocije što će rezultirati povećanjem povjerenja inozemnih pacijenata, a upravo to je ključ uspjeha u razvoju Hrvatske kao moderne destinacije zdravstvenog turizma.“

Partner EMT skupa i zastupnik BookingsMed za Hrvatsku je tvrtka HTI Partner, vlasnik branda HTI Conference koji je već desetu godinu promiče zdravstveni turizam Europe kroz međunarodne skupove i druge marketinške aktivnosti s ciljem povezivanja i razmjene znanja između ključnih dionika unutar sektora. „I ovaj skup je potvrdio značaj okupljanja unutar struke, razmjene informacija i realizacije kontakata uživo, važnost praćenja trendova, upoznavanja zahtjeva tržišta i inovativnih rješenja. Pa iako smo se svi već naučili na „virtualnu stvarnost“, činjenica je da su kontakti uživo nezamjenjivi“, rekla je Leila Krešić-Jurić, direktorica HTI Partner.