Građani prepoznaju pozitivan utjecaj turističkog sektora

47% ispitanika misli da “žive u gradu s velikim brojem posjetitelja”

Izvor i foto: Turizmoteka /UNWTO

Prema prvom globalnom istraživanju Svjetske turističke organizacije (UNWTO) i IPSOS-a , 47% ispitanika misli da „žive u gradovima s velikim brojem turista“. Više od 50% smatra da turizam ima pozitivan utjecaj na stvaranje bogatstva i promicanje kulturne razmjene, a 49% smatra da bi trebalo poduzeti mjere za poboljšanje upravljanja turizmom. Samo 12% ispitanika preferira ograničenja broja posjetitelja.
Internetska anketa provedena je u 15 zemalja i ciljano je obuhvatila 12.000 ljudi kako bi bolje razumjeli percepciju građana o gradskom turizmu, njegovim učincima i strategijama upravljanja.

"Danas je važnije nego ikad, adekvatno upravljanje turizmom u korist posjetitelja i stanovnika, osiguranje da se lokalne zajednice saslušaju i imaju koristi od turizma ", izjavio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili. "Postoji hitna potreba za postavljanjem plana za urbani turizam koji je u potpunosti usklađen s urbanom agendom", dodao je.

Gotovo polovica ispitanika (47%) smatra da „žive u gradu s velikim brojem posjetitelja“. Ipak, rezultati se značajno razlikuju od zemlje do zemlje, u rasponu od 68% u Australiji do samo 33% u Francuskoj.
Stvaranje bogatstva i prihoda, stvaranje interkulturalnih razmjena i novih ponuda aktivnosti u slobodno vrijeme ističu se kao najveći utjecaji na gradove. Percepcija pozitivnih utjecaja turizma osobito je jaka u Argentini, Australiji, Republici Koreji, Španjolskoj i Švedskoj.

Za mnoge urbane destinacije diljem svijeta rješavanje izazova rastuće turističke potražnje i adekvatno upravljanje turističkim tokovima sada je prioritet. Na sličan način, rezultati pokazuju da 49% ispitanika smatra da bi trebalo poduzeti mjere za bolje upravljanje turizmom. Opet se vrijednosti značajno mijenjaju u pojedinim zemljama - od 75% u Argentini do samo 24% u Japanu.
Od svih ispitanika, više od 70% misli da bi se te mjere trebale usredotočiti na poboljšanje infrastrukture i objekata, kao i na stvaranje atrakcija za turiste i stanovnike. Samo 12% smatra da bi mjere trebale uključivati ograničenje broja posjetitelja, a samo 9% smatra da bi trebalo zaustaviti turističku promociju.

Ključni podaci

-47% ispitanika misli da “žive u gradu s velikim brojem posjetitelja”.

-Mješovita slika uočenih utjecaja urbanog turizma u različitim zemljama pokazuje složenost ekonomskih, socijalnih i ekoloških problema s kojima se danas suočavaju destinacije.

-S pozitivne strane, 52% smatra da turizam ima veliki ili umjereni utjecaj na stvaranje bogatstva i prihoda. S druge strane, 46% smatra da “stvara pretrpanost”.
49% ispitanika misli da „trebaju postojati mjere za upravljanje turizmom“.

-Ispitanici najviše prihvaćaju sljedeće mjere: 'poboljšanje infrastrukture i objekata' (72%), 'stvaranje iskustava i atrakcija koje će koristiti i stanovnicima i posjetiteljima' (71%), te 'osigurati da lokalne zajednice imaju koristi od turizma' (65%) .

-Rezultati također pokazuju da je polovica odgovora istaknula komunikaciju i uključivanje lokalnih zajednica (50%) i posjetitelja (48%) kao važnu mjeru, dok samo 12% misli da bi trebalo postojati 'ograničenje broja turista' i samo 9%. % smatra da bi promociju turizma trebalo zaustaviti.