Europske zemlje s najvećim postotkom zaštićene prirode

Luksemburg ima najveći postotak zaštićenog prostora prirode u Europi - 76% zemljišta je zaštićeno!


Izvor i foto: Turizmoteka/SaveOnEnergy.com

2020. bila je godina boravka i učenja ljubavi prema prirodi koja nas okružuje - The New York Times nedavno je izvijestio o porastu europskih ljubitelja prirode koji prvi put posjećuju zaštićena područja. No, koja država najbolje radi na zaštiti svojih prirodnih područja?
SaveOnEnergy.com/uk analizirao je gotovo 80. 000 nacionalno zaštićenih kopnenih područja u Europi, izračunavajući postotak zaštićenog prostora po zemlji, kako bi otkrio tko čini najveći pokušaj očuvanja svog prirodnog terena.

REZULTATI

Zahvaljujući zaštićenim mjestima kao što su Geopark Mëllerdall i Naturpark Our, SaveOnEnergy.com/uk može otkriti da je Luksemburg europska zemlja s najvećim postotkom zaštićenog zemljišta (76%). Luksemburg je jedna od najmanjih zemalja u Europi (2.586 km2) ali, sa površinama koje su zaštičeni prirodni prostor od 1.963 km 2 zauzima prvo mjesto.
Na drugom je mjestu Slovenija, sa 72% prirode njihove zemlje koja je zaštićena.
Malta ima treći najveći postotak zaštićenih prirodnih prostora u Europi! Pokrivajući 65% svog zemljišta, lokalno stanovništvo može uživati na 250 mjesta, poput špilje Għar Dalam, Maqlube i Mdine.
Cipar (57 određenih područja) i Lihtenštajn (44 određena područja) zauzimaju četvrto i peto mjesto, jer je 56% i 45% zemljišta njihove zemlje zaštićeno zakonom.

Slijede ih :
6. Nizozemska: 44%
7. Ujedinjeno Kraljevstvo: 36%
8. Austrija: 33%
9. Poljska: 33%
10. Njemačka: 31%

Hrvatska se nalazi na 25.mjestu sa 13% zemlje pod zaštitom.

Koja zemlja ima najmanji postotak zaštićenih kopnenih područja?

Sa samo 4%, tvrtka SaveOnEnergy otkrila je da je Bosna i Hercegovina država s najmanjim postotkom zaštićene prirode u Europi. Iako postoji 40 određenih mjesta, oni pokrivaju samo 1.922 km2 od 192.232 km2 površine te zemlje.
Donjih pet mjesta zauzimaju Mađarska, Portugal, Sjeverna Makedonija(9 %) , te Belgija (8%), Srbija (7%), Rumunjska (6%) i BIH (4%).

Koje države imaju najveći broj zaštićenih kopnenih područja?

Njemačka ima nevjerojatnih 17.654 područja, koja su pod zaštizom! Švedska je na drugom mjestu jer ima 15.254 područja u zemlji zaštićeno zakonodavstvom.
Slijede na trećoj, četvrtoj i petoj poziciji Švicarska sa 10.423, Ujedinjeno Kraljevstvo sa 9.032 i Francuska sa 3.812.
S druge strane, SaveOnEnergy.com/uk otkrio je da je Bosna i Hercegovina zemlja s najmanjim brojem zaštićenih područja - 40. Slijede Lihtenštajn (44), Crna Gora (54) i Cipar (57).

Pogledajte cjelovit post na blogu za više informacija: https://www.saveonenergy.com/uk/protected-land-in-european-countries/