Anatomija otoka Lastovo 2017.

Drugi dan radionice-Uvala

Izvor i foto: Anatomija otoka/Boško Budisavljević

Nakon petogodišnjeg viškog ciklusa (2012. – 2016.), program „Anatomija otoka“
ovoga rujna od 16. - 24. rujna 2017. preselila se na naš najudaljeniji naseljeni otok - Lastovo.

Drugi dan radionice

Uvala

Ne spominjem ime uvale jer je to česta pojava na Jadranu. Kuće na samoj obalnoj crti, pomorskom dobru. Takav zadatak dobili su studenti na ovoj radionici. Uvala koja je nekoć imala nekoliko kamenih spremišta za ribare, danas ima kompletno izgrađen gabarit jednokatnicama, dvokatnicama i trokatnicama. Do manjeg dijela, starijeg, vodi uska cesta, a veći dio i noviji je na samoj obali bez mogućnosti pristupa nestanovnicima objekata, osim jahtama, koje su očito najbolji posjetioci i konzumenti nekoliko skupih restorana.

Tridesetak studenata u šest grupa treba "izmozgati" da li je to stanje moguće sanirati, odnosno napraviti normalnim. To bi značilo da se može slobodno prići morskoj obali na cijelom potezu uvale, te da je uvala dio lastovske ponude. Da sve ima i neki zajednički nazivnik, da je obala uređena kao javni prostor s privezištima, klupama, raznovrsnom ponudom sadržaja, javnom rasvjetom, mjestima za kupanje, sadržajima za djecu. Ne zaboraviti parkirališta !! Jednom riječju ugodna situacija za domaće i turiste.

 

Mladi su maštoviti, pršte od nekonvencionalnih ideja. Oni će to nacrtati te prezentirati domaćim stanovnicima šest prijedloga (radi 6 mješovitih grupa sa po 5 – 6 studenata) na kraju radionice.

Nakon toga oni će se vratiti svojim kućama, u Japan, u Kinu, u Italiju, Francusku, u Zagreb, u Dansku itd. Ostati će organizator radionice, udruga Dobre Dobričević, lokalne vlasti, ustanova Park prirode Lastovo i suorganizator Anatomija otoka. I vlasnici nelegalno izgrađenih objekata, možda već i legalizirani, ako je to moguće na pomorskom dobru.

To je svakako najteži dio priče, administracija i privatni vlasnici. Da bi se uopće počeo rješavati taj problem potreban je prvi korak – napraviti nekoliko varijanti rješenja. Privatni vlasnici trebaju u tim rješenjima vidjeti svoj interes i dobitak novih sadržaja koji im sad nedostaju. Lokalna vlast i država treba težiti k tome da se iz komplicirane situacije iznađe primjereno rješenje. Urbanistima, koji će trebati uobličiti rješenje, maštoviti prijedlozi će puno pomoći. Ako lokalna vlast bude imala dovoljno strpljenja i mudrosti, mogla bi dobiti i neku nagradu Večernjeg lista, Turističke zajednice i sličnih promotora našeg turizma. Iako se ovdje ne radi samo i isključivo u interesu turizma, već o budućnosti otoka.

Boško Budisavljević
Lastovo 17.9.2017.