Sjajan prvi dio trećeg tromjesečja (01.07.-15.08.2020.) i po broju noćenja i po i devizniom prihodu od turizma

No, poziv na oprez!

Izvor i foto: Turizmoteka

Piše:Doc. dr. sc. Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam

Hrvatska narodna banka nedavno je objavila novi bilten u kojemu iznose procjenu deviznih prihoda od turizma za treće tromjesečje 2020. godine.

Prema njihovim podacima, u razdoblju srpanj-rujan 2020. godine Hrvatska je ostvarila 3,4 mlrd. EUR deviznih prihoda od turizma, što je oko 51% u odnosu na treće tromjesečje 2019. godine.

Ako u obzir uzmemo da je od 20. kolovoza 2020. zbog pogoršanja epidemiološke situacije ostvaren vrlo mali broj noćenja, može se zaključiti da smo prvi dio trećeg tromjesečja (01.07.-15.08.2020.) mjereno i brojem noćenja ali i deviznim prihodima od turizma odradili jako dobro dok smo istodobno drugi dio trećeg tromjesečja (16.08.-30.09.2020.) imali znatno lošije turističke rezultate od onih koje smo realno mogli i trebali imati.

U drugom dijelu trećeg tromjesečja smo, prema konzervativnim procjenama, izgubili oko 10 milijuna noćenja odnosno oko milijardu eura deviznih prihoda od turizma pa to poziva na oprez da slične greške ne ponovimo opet u 2021. godini.

I upravo zbog mogućnosti ponavljanja pogreški, temeljno je pitanje jesmo li što naučili iz 2020. godine odnosno, jesu li nositelji nacionalne turističke politike danas spremniji odgovoriti na izazove koje donosi i izuzetno osjetljiv i kompleksan suvremeni turistički proizvod i još uvije aktualna COVID-19 kriza.

Radi se i o tome da je nužno osigurati da turistička ponuda dočeka sezonu 'zdrava', ali i da, s druge strane, osiguramo jasnu i nedvosmislenu politiku upravljanja zdravstvenom krizom u turizmu kako nam se ne bi dogodili nepotrebni proboji koji zbog zadovoljavanja parcijalnih mikro interesa odvlače milijarde eura turističkog prihoda cijelog hrvatskog gospodarstva.

Bilten HNB-a možete preuzeti OVDJE.