TZ Kvarnera: Kvarnerski dani turizma 2018.

Izvor i foto: TZ Kvarnera


Kvarnerski dan turizma održan je danas u prepunoj dvorani opatijskog hotela Royal. Na tradicionalnoj svečanosti u organizaciji TZ Kvarnera predsjednik Turističke zajednice Kvarnera, župan Zlatko Komadina i direktorica Irena Peršić Živadinov ugostili su turističke djelatnike i institucije s područja Primorsko-goranske županije, a najboljima među njima uručili posebna priznanja.

„Rekordna turistička godina na Kvarneru sjajan je rezultat i najmanje što možemo jest zahvaliti svima koji su za takav rezultat zaslužni“, rekao je u svojem uvodnom obraćanju župan Zlatko Komadina dodajući da je u protekle četiri godine turistički promet stalno rastao te je 2018. u odnosu na 2014. godinu zabilježeno povećanje turističkog prometa od gotovo 30 posto. U proteklom mandatnom razdoblju došlo je, osim povećanja noćenja na Kvarneru, i do značajnog povećanja broja putnika u Zračnoj luci Rijeka, i to ponajprije zahvaljujući aktivnostima udruženog oglašavanja u kojem sredstva udružuju sustav turističkih zajednica, JLS i gospodarski subjekti te je uloženo više od 20 milijuna kuna iz udruženih sredstava namijenjenih isključivo promociji tih letova.
Napravili smo novi strateški plan turizma za iduće razdoblje. „Danas smo tu da se zahvalimo turističkim djelatnicima na iznimnoj sezoni, ali i da zajednički planiramo buduće vrijeme“, rekao je Komadina.

Direktor HTZ Kristjan Staničić, glavni tajnik Ministarstva turizma Ivo Bašić i direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov također su u svojim obraćanjima izrazili zadovoljstvo turističkim rezultatima i čestitali najboljim turističkim djelatnicima, institucijama i proizvodima na Kvarneru u 2018. godini.

Direktorica Peršić Živadinov posebno je istaknula činjenicu da upravo Kvarner bilježi kontinuirani rast u proteklim godinama. Kako je rekla, danas na Kvarneru ostvarujemo 50 posto više noćenja nego prije desetak godina, a bilježi se i veliko povećanje prometa u predsezoni, i to gotovo 90 posto. „Stvorili smo motive dolaska u predsezoni brendiranjem različitih segmenata turističke ponude na Kvarneru kao što su outdoor aktivnosti, gastronomska ponuda, zdravstveni turizam, ... Sve to dovelo je i do sustavnog povećanja kvalitete smještaja i ponude na Kvarneru. „Primjerice, u hotelima s pet zvjezdica samo u posljednjih godinu dana bilježimo povećanje od 14 posto. Isto trend prati i privatni smještaj gdje kapaciteti s pet zvjezdica ostvaruju 25 posto više noćenja nego u prošloj godini, a što je višestruko bolje nego u smještaju niže kategorije“, rekla je direktorica TZ Kvarnera.

Kvarnerski dan turizma bila je prigoda za uručivanje brojnih priznanja. Uručene su tako godišnje turističke nagrade i priznanja nagrađenima u akcijama „Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku 2018“ i dobitnicima turističkih nagrada sustava turističkih zajednica u raznim kategorijama.

U suradnji s Novim listom i Hrvatskom turističkom zajednicom ove su godine proglašeni i NAJkreativniji iznajmljivači te, naravno, „Čovjek ključ uspjeha - Djelatnik godine 2018“.

GODIŠNJE TURISTIČKE NAGRADE I PRIZNANJA
1. priznanja nagrađenima i nominiranima u akciji Hrvatske turističke nagrade
 Najuspješnija destinacija za ljetni odmorišni turizam je Mali Lošinj
 Najuspješnija destinacija turizma zdravlja je Opatija
 Plaža godine - Rajska plaža u Loparu
 Nagrada za održivi turizam - Javna ustanova Priroda - Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli

2. Priznanja nagrađenima i nominiranima u akciji TOP 10 nagrada Hrvatskog turizma
 Turistički događaj godine godine - Rabska fjera
 Inovacija godine u turizmu - Podvodni park Punat

3. priznanja nagrađenima i nominiranima u akciji 22. Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku
 u kategoriji Hotel 3*
Hotel Valamar Koralj, Krk
 u kategoriji Veliki kamp
Krk Premium Camping Resort, Krk

 u kategoriji Wellness hotel
Vitality Hotel Punta, Veli Lošinj
 u kategoriji Stories, Croatian Unique Hotel
Boutique Hotel Alhambra, Mali Lošinj

 Marine - za inovacije u uslugama
Marina Punat, Punat

 u kategoriji Velika DMK putnička agencija
Katarina Line DMC / cruise company, Opatija

 u kategoriji Mala DMK putnička agencija
MedAdria, Rijeka

 Lječilište / SPA i specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju
Thalassotherapia Opatija

4. posebna priznanja za doprinos razvitku turizma na Kvarneru – obljetnice poslovanja
 Thalassotherapia Crikvenica – 50 godina
 Automotodrom Grobnik – 40 godina
 Hotel & restoran Kukuriku – 20 godina
 Vinarija Pavlomir – 20 godina

5. posebna priznanja za obljetnice organiziranog turizma
 Novi Vinodolski – 140 godina
 Crikvenica – 130 godina
 Punat – 110 godina
 Šilo – 90 godina

PRIZNANJA ZA NAJKREATIVNIJE IZNAJMLJIVAČE
Tročalna komisija u sastavu novinara i urednika Novog lista Andree Bralić i Edija Prodana te Marica Mogorović iz TZ Kvarnera, nakon obilaska svih 16 finalista odlučila je da dodijeli tri posebna priznanja i to u kategorijama:
kuća za odmor, apartman, sobe te posebnu nagrada za razvoj održivog turizma.

Priznanje u kategoriji Kuća za odmor
Holiday House Sobol, Kočičin, Kuželj, Gorski kotar
Vlasnici Silvija i Alen Sobol
(nositelj i oznake Kvarner Family i dodatne oznake Pet Friendly)

Priznanje u kategoriji Apartman
Apartmani Sušanj, Trtni, Matulji
Vlasnici Franko i Renata Sušanj
(nositelj i oznake Kvarner Family)

Priznanje u kategoriji Sobe
Luksuzne sobe Luce, Vrbnik, otok Krk
Vlasnica Branka Grdinić
(Konoba Luce nositelj je oznake I Kvarner Food)

Posebna nagrada za razvoj održivog turizma
The Forest House Krk, Kras, otok Krk
Vlasnici: August Turina i Antun Petrović
(nositelj oznake i Kvarner Family i dodatnih oznaka Pet i Hike Friendly)

PRIZNANJA U KATEGORIJI „ČOVJEK KLJUČ USPJEHA – DJELATNIK GODINE 2018“, priznanja pobjednicima na županijskoj i državnoj razini
 u kategoriji agencijski djelatnik
gospođa Gordana Marion, Autotrans / Arriva d.o.o.

 u kategoriji turistički animator
gospođa Mateja Ćutić, Liburnia Riviera Hoteli

 u kategoriji turistički vodič
gospodin Branko Paparić, planinarski vodič Planinarskog društva Kamenjak i Geoparka u Loparu na otoku Rabu

 u kategoriji djelatnik u hotelskom objektu ili kampu
gospodin Filip Uzelac, Jadranka hoteli d.o.o. – Vitality hotel Punta

 u kategoriji djelatnik u ugostiteljskom objektu - sommelier
gospodin Klaudio Jurčić, restoran Bevanda (nositelj oznake kvalitete Turističke zajednice Kvarnera - Kvarner Gourmet)

 u kategoriji konobar
gospodin Alen Babac, Amadria Park – hotel Continental

 u kategoriji privatni iznajmljivač
gospodin Dubravko Domijan, Crikvenica (nositelj oznake kvalitete Turističke zajednice Kvarnera - Kvarner Family)

 u kategoriji policajac
gospođa Marina Sverić, Policijska postaja Opatija
– priznanje na županijskoj i državnoj razini

 u kategoriji djelatnik u pomorskom prijevozu
gospodin Nenad Javorić, M/B Kamelija

 u kategoriji djelatnik u cestovnom prijevozu
gospodin Nedjeljko Kordić, Komunalno društvo Autotrolej

 u kategoriji prodavač
gospođa Ira Župan Bogdanović, suvenirnica Kredenca
– priznanje na županijskoj i državnoj razini

 u kategoriji djelatnik na uređenju i održavanju okolišta
gospođa Slavica Barac, KTD Ivanj d.o.o.

 u kategoriji vatrogasac
gospodin Gordan Filinić, zapovjednik Javne vatrogasne postaje Opatija

 u kategoriji spasioc
gospodin Nevio Turković

 u kategoriji djelatnik u sustavu turističkih zajednica
gospođa Biserka Regvat, voditeljica poslova pri Turističkoj zajednici Grada Malog Lošinja
– priznanje na županijskoj i državnoj razini

 godišnja turistička nagrada „Anton Štifanić“
gospodin Mate Mrakovčić, vlasnik kampa Bor na otoku Krku
– priznanje na županijskoj i državnoj razini

Posebno priznanje za poseban i trajan doprinos razvoju turizma, te za dugogodišnju, besprijekornu i inspirativnu suradnju dobio je gospodin Ranko Vlatković.

Na poseban način, također već tradicionalno, predstavljena je bogata gastronomija Kvarnera u izvedbi odabranih restorana nositelja oznake Kvarner Food Plus i Kvarner Food te proizvođači autohtonih delicija iz OPG-ova diljem Kvarnera koji su udruženi u „Primorsku kašeticu“ te Udruga žlahtina koja je ponudila svježu ovogodišnju žlahtinu na degustaciju.