Šibenske tvrđave, povijest u ruhu suvremene tehnologije

Izvor i foto: HRT

Autor: Ana Bralić/Regionalni dnevnik/HRT

Najesen bi i treća šibenska kopnena tvrđava trebala biti otvorena za posjetitelje. I dok se radovi na njoj privode kraju, tvrđave Barone i Sveti Mihovil ovih su dana mamac za brojne turiste. Iako broj posjetitelja ne doseže onaj pretpandemijski, ipak ih je znatno više nego lani.

Pružaju veličanstven pogled na jednu od najvećih i najočuvanijih gradskih povijesnih jezgri. Nekoć nezamjenjive u obrani grada od neprijatelja, danas nezaobilazna točka obilaska šibenskih znamenitosti. Posebnost šibenskih tvrđava upravo je u tome da priču o svojoj kulturno-povijesnoj baštini nude posjetiteljima omotanu u ruho suvremene tehnologije.

- Smješteni smo u obližnjem Zatonu i odlučili smo s curama obići grad - i katedralu i tvrđave, i vaše kamene ulice. Šibenik je predivan povijesni grad, kaže Paulina, turistica iz Poljske. I Belgijanac David, koji je smješten u zaleđu Šibenika - oduševljen je gradom. Kao i Karol iz Slovačke.

Europa je i prepoznala vrijednost revaloriziranja šibenske fortifikacijske baštine. Projekti obnove ovjenčani su brojnim nagradama, Šibenik se ističe kao primjer kako prezentirati vrijedne kulturne spomenike. Kamene čuvarice grada obišlo je ove godine gotovo 45 tisuća posjetitelja.

- To čini 60 posto rezultata iz 2019., ali zato bilježimo veliko povećanje u odnosu na 2020.. Pedeset posto je više posjetitelja nego lani, kaže Gorana Barišić Bačeli, ravnateljica JU Tvrđava kulture Šibenik.

Neki ljepotama tvrđave jednostavno ne mogu odoljeti.