Proljetni vašar u Karancu 2019.

Izvor i foto: TZ Baranje

Već tradicionalni Proljetni vašar i ovoga se proljeća održava na Cvjetnu nedjelju –
kršćanski blagdan koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa. Ovoga je puta to 14. travnja, a mjesto održavanja je isto kao i uvijek – Karanac, Baranja.

S početkom od 10:00h, na vašaru će posjetitelje dočekati oko 70 izlagača s raznim
domaćim i tradicionalnim proizvodima, od jestivih do dekorativnih. Moći ćete, između ostaloga, kušati i kupiti domaći med, kravlje sireve, kolače, bučino ulje, autohtono vino i sokove, te obogatiti svoj ormarić ili policu ručno izrađenim suvenirom od drva, stakla, heklane tkanine. Naći ćete i posuđe od keramike, antikvitete, nakit, igračke, pa čak i dekupaž košare!

Da ne dužimo – ako ste između 10 i 110 godina starosti – naći ćete nešto za sebe. Proljetni vašar idealno je mjesto za ljubitelje dobre i izvorne baranjske hrane, mjesto gdje se može uživati u brojnim baranjskim delicijama. Na štandovima će vam naši ljubazni izlagači ponuditi svoje suhomesnate proizvode poput kulena, čvaraka i slanine, a kuhat će se i tradicionalna jela koja ćete moći kupiti i uživati na sajmu. Ponuda će uključivati šarana na rašljama, grah u ćupu, kotlovinu, langošice…

Slanina na vašaru dolazi do posebnog izražaja jer se, s početkom u podne, održava
natjecanje samo za ovaj specijalitet! Prijavljeni natjecatelji donose na vašar svoj ponos i odmjeravaju snage. Svaki komad slanine se važe, a ona najizdašnija težinom dobiva titulu „Princeza pušnice“, koju ponosno nosi do idućeg vašara (doduše teško da će to „doživjeti“).

Do sada je rekorderka težila 126 kg!


Za dobro raspoloženje pobrinut će se i tamburaši, koji će vašarom svirati tijekom
cijelog dana, a najmlađe posjetitelje uveseljavati će ringišpil, vlakić i poniji.
Eto, sada kada smo vas namamili da posjetite ovogodišnji Proljetni vašar, dat ćemo
vam samo još jedan vrlo vrijedan savjet – dođite na njega gladni. Vidimo se!