Lovran: Marunada

Izvor i foto: TZ Lovran

I ove će se jeseni od 12. do 28. listopada širiti Lovranom i okolnim mjestima miris pečenih maruna.
Lovranci su na svoje marune izuzetno ponosni pa su im u listopadu posvetili manifestaciju nazvanu Marunada koja se već četiri desetljeća održava u Lovranu te obližnjim selima Lignju i Dobreću, na kojoj se uz zabavu, glazbu i ples kušaju kolači, slastice i tradicionalna jela spremljena od ove posebne vrste pitomog kestena. Uz delicije od maruna posjetitelji mogu uživati i u domaćim medicama, rakijama na bazi meda, kao i u domaćem mladom vinu.

Lovranski maruni glase za jednu od najkvalitetnijih vrsta kestena na svijetu (s njima se mogu usporediti samo slovenski Gorički maruni te talijanski Gentile de Torino).
Šume ili točnije voćnjaci tog plemenitog pitomog kestena koji se uzgajaju u zaselcima iznad Lovrana nastali su križanjem domaćih divljih kestena i sadnica koje su lovranski pomorci donijeli iz neke od zemalja Dalekog istoka, najvjerojatnije Japana. Izvoz maruna doživio je svoj vrhunac u 19. stoljeću kada su se najviše tražili u Italiji, Austriji i Njemačkoj.

Program 45. Marunade započinje u petak, 12.10. sa 12. MIĆOM MARUNADOM u organizaciji Društva Naša Djeca iz Opatije – Lovran.
Ovogodišnja tema MIĆE MARUNADE je Sv. Juraj zaštitnik Lovrana sa radionicama na temu tradicijske i kulturne baštine Lovrana i Lovranštine, kreativno stvaralačkim radionicama, učenju starog viteškog plesa i Bajkaonica - priča o Svetom Juraju i kako je sam spasio Lovran.

U 17:00h od hotela Bristol prema parkiralištu Brajdice slijedi Mimohod i svečano otvaranje Marunade 2018.

Na glavnoj fešti u Lovranu u večernjim satima će Vas zabavljati:
u petak 12.10. OPĆA OPASNOST
u subotu 13.10. MAGAZIN
u nedjelju 14.10. ŠAJETA & DELLBOYSI

Marunadu svake godine prati i niz sportskih događanja: planinarski pohod na Učku, 4. MRAK BIKE – noćna rekreativna enduro biciklijada, boćarski turnir, natjecanje u sportskom ribolovu „9. KUP MIĆA ŽAJICA“, regata, malonogometni turnir „ŽAJICE 2018.“ te susret oldtimera.

Pripremljeni program je spoj gastronomije, sporta, kulture i zabave uz neizostavne pečene marune, slastice, kolače, domaće medice, mlado vino te još mnogo toga.

Program 45. Marunade