Gastro manifestacija "Dani okusa zagrebačkoga kraja"

Izvor i foto: mint.hr

Od početka sljedećeg tjedna do 2. prosinca, Turistička zajednica Zagrebačke županije prvi puta organizira manifestaciju 'Dani okusa zagrebačkoga kraja' u suradnji s ugostiteljskim objektima koji nose ovu oznaku. Nastavak je to projekta kojim se potiče razvoj tradicionalne eno-gastro ponude te pridonosi pozicioniranju i prepoznatljivosti. Okusi hrvatske tradicije - Okusi zagrebačkoga kraja projekt je županijske i lokalnih turističkih zajednica te tvrtke DMK Vall042 s namjerom obogaćivanja turističke ponude i razvoja novih turističkih proizvoda. Osnovni cilj je poboljšanje ponude tradicijskih lokalnih jela, pića i proizvoda u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata te na toj osnovi sadržajniji razvoj eno-gastronomskog turizma.

Glavni je cilj označavanje i izgradnja jake tržišne prepoznatljivosti ugostiteljskih objekata nositelja standarda „Okusi“ i njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela, pića i domaćih tradicijskih proizvoda. Standard „Okusi“ zapravo je izgradnja zajedničkog identiteta za doživljaj lokalnih jela, pića i proizvoda uz svojevrsno obećanje gostima da u označenom objektu postoji dnevna ponuda tradicijskih jela i pića.

Standard se može dodijeliti ugostiteljskom objektu koji u pravilu radi najmanje tri godine i zadovoljava utvrđene minimalne uvjete, određene pravilnikom: da u dnevnoj ponudi ima najmanje dva lokalna tradicijska jela i šest etiketa pića, od kojih su najmanje četiri vina, te da prilikom vrednovanja objekta (koje se provodi u pet kategorija: Hrana, Usluga, Piće, Ambijent, Okoliš) ostvari minimalno 75 od mogućih 100 bodova.

Standard se može utvrditi za turističko obiteljsko seosko gospodarstvo, kušaonicu, etno kuću, bistro, gostionicu, krčmu, restoran, kavanu, hotel, a nositelj standarda označava se tipiziranom pločom koja sadrži jedinstveni znak i logotip, lokalno-regionalni naziv projekta na hrvatskom jeziku i tekst „Okusi hrvatske tradicije“ na engleskom jeziku.

Na području Zagrebačke županije dvanaest je objekata nositelja standarda „Okusi“, a u ovogodišnjoj manifestaciji sudjeluju: Bistro Babriga (Velika Gorica), Izletište Vina Kos-Jurišić (Sveti Ivan Zelina), Hotel Bunčić (Vrbovec), Seoski turizam Kezele (Ivanić-Grad), Restoran Samoborska klet (Samobor), Restoran Golf (Zaprešić), Izletište Suhina (Sveta Nedelja), Restoran Ivančić (Jastrebarsko), Ekopark Krašograd (Pisarovina) i Seosko domaćinstvo Stara preša (Šenkovec).