Dani šparoga i šurlica na KrkuIzvor i foto: T.V./I.B./HRT

Domaće kulinarske delicije - jedan su od aduta turističke ponude. Znaju to i turistički djelatnici otoka Krka. Izvorne otočne proizvode odlučili su ponuditi gostima, kojih je i ovih blagdana ondje bilo mnogo. Gastronomska priča, prva od tri etape Krk Food Festa - počela je uz nadaleko poznate šurlice i šparoge.

Znaju na 'zlatnom otoku' kako mirisima i okusima privući gosta. Udružilo se tako sedam otočnih turističkih zajednica i pokrenulo zajednički projekt - Krk Food Fest. Prva od ovogodišnje tri etape počinje šparogama i šurlicama, ponosom krčke kuhinje te gastronomskom poveznicom s povijesnim načinom života cijelog otoka.

Dani šparoga i šurlica u koje je oključeno 30-tak restorana iz većih i manjih mjesta na otoku Krku prepoznali su ovaj brand gastronomije i događanja na otoku i uključili se s velikom željom da privuku što veći broj turista, kaže Branko Karabaić, direktor TZ Punat.

Već su na početku uspjeli - za uskrsne blagdane u gastronomskim delicijama uživali su mnogi domaći i strani gosti. Naročito naši susjedi iz Slovenije. Tako da možeo reći da je ovih dana u restoranima kako u Puntu tako i širom otoka bio znatan broj gostiju ne samo onih koji su boavili i spavali na otoku već i onih koji su došli na ove gastro delicije, ističe Karabaić.

Šparoge su tek počele sramežljivo nicati, no iskusno ih oko itekako može naći. A iskusna ruka pripremiti. Šparoge će se na Krku moći kušati do kraja mjeseca, a tada će ih zamijeniti otočna janjetina. Rana je jesen pak rezervirana za smokve, grožđe, vino, masline i ribu. Mnogo razloga za posjet 'zlatnom otoku'.