Crikvenica: Završene Maškare 2019.


Izvor i foto : TZG Crikvenica

I ove je godine zimske mjesece crikvenička rivijera dočekala zaigrana i vesela, spremna na vesele karnevalske šale, originalne maske i druženja, ne ostavljajući mjesta dosadi i monotoniji. Svake godine u siječnju maškare preuzimaju ključeve Grada i time postaju vladari crikveničkoga kraja. Razdoblje održavanja Maškara 2019. u Crikvenici bilo je od 12. siječnja pa sve do 6. ožujka.

Manifestacija je počela tradicionalnim maškaranim druženjem u Matkovićima, gdje su ugošćene ostale maškarane grupe s područja Grada Crikvenice i okolice. U večernjim je satima izvršena primopredaja gradskih ključeva iz ruku Damira Rukavine, gradonačelnika Grada Crikvenice, u ruke maškara te svečano podizanje maškarane zastave, što je simboličan znak da maškare preuzimaju vlast u Crikvenici na osam tjedana. A bilo je to osam tjedana zabave, pjesme, plesa, kreativnih maski i najbolji način za buđenje iz „zimskog sna“.

Svaki petak za vrijeme trajanja maškara, održavala se ovogodišnja novina – „Škola maškaraneh tanci“ pod vodstvom Elija Bašana, koja je privukla veliki broj zainteresiranih polaznika. Crikvenica je, kao i ranijih godina, ugostila zvijezde hrvatske estrade. Prvi ovogodišnji glazbeni gost bio je Mladen Grdović, a zabava je bila zajamčena i subotama nakon njega jer su nas zabavljala i druga poznata glazbena imena – Maja Šuput, Jole, Lidija Bačić, Hladno pivo i Vigor. Subotnji nastupi kao i mnoga druga maškarana događanja održavali su se u Gradskoj sportskoj dvorani, najveselijoj dvorani na Kvarneru. Subotama su se održavali i maškarani turniri – boćarski, rukometni i pikado turnir te Maškarana šetnja po Ljubavnoj cestici, čime su crikveničke maškare imale priliku pokazati svoj sportski duh i ljubav prema prirodi.

Nedjelje su bile rezervirane za turnire u briškuli i trešeti, čajanke, tombule, popodneva za naše najmlađe čuvare maškarane tradicije, a jedna od nedjelja, 27. siječnja, bila je dan ključnog zbivanja ove najveselije manifestacije, a to su Dječja i Velika maškarana povorka, koje su se po prvi puta mogle pratiti u prijenosu uživo na Kanalu Ri. Dječja povorka je sadržavala 15 grupa s gotovo 1.000 djece i njihove pratnje, a Velika karnevalska povorka brojala je 1.100 sudionika u 34 maškarane grupe. Povorka je već dugi niz godina međunarodna, a našim trgom, s alegorijskim kolima ili bez njih, prodefilirali su veseli zvončari, šareni klaunovi, crveni jokeri i brojni drugi.
Na koncu, teško se odlučiti što je izazvalo veću pozornost - brojne grupe najmlađih i najslađih sudionika ili odrasli sudionici i umirovljenici s maštovitim kostimima.
Da dani tijekom tjedna ne bi prolazili bez maškaranih događanja, pobrinuli su se maškaroni i maškaronke s područja crikveničke rivijere. Tako je tjedan bio ispunjen događanjima što u Crikvenici, a što u ostalim trima mjestima Rivijere Crikvenice – Selcu, Dramlju i Jadranovu. Posjetitelji su mogli uživati u zvucima mantinjade, zaplesati i zapjevati na veselim maškaranim zabavama, biti sudionici čakavskog zapolneva, tancat selačko kolo ili pak svjedočiti jedinstvenom običaju mlaće prazne slame.

Nakon što su mu maškarane grupe dale ime i krstile ga, Čista srijeda je bila koban dan za crikveničkog mesopusta Neodoljivog. On očito nije bio dovoljno neodoljiv za Crikveničane, koji su mu nakon čitanja šentence presudili, zapalili ga, a potom bacili u more. Istoga dana, svome su okrivljeniku presudili Selčani, Dramaljci i Jakovari.
U maškaranom razdoblju Rivijera Crikvenica je i ove godine pripremila posebne pogodnosti i povoljne paket aranžmane te su se pod nazivom „Vesela maškarana škrinjica“ krili razni popusti u ugostiteljskim objektima, trgovinama, frizerskim i kozmetičkim salonima koje su mogli iskoristiti svi zainteresirani.
U jedno smo sigurni, a to je da će svi gosti i sudionici maškaranih događanja i povorki ponijeti najbolje dojmove iz Crikvenice, kao jednoga od najvećih središta maškaranih zbivanja na Kvarneru. Kako bi osvježili uspomene, posjetite najveselije foto galerije na Facebook stranici Maškare Crikvenica i www.maskare.net. Neka vam budu podsjetnik na najveselija zbivanja na Kvarneru i uvertira za one nadolazeće, kojima se već sada počinjemo veseliti.

Organizator „Maškara 2019.“ je Turistička zajednica Grada Crikvenice, a suorganizator „Ekskluziva“ d.o.o. Rijeka.
Generalni pokrovitelj je Grad Crikvenica, a pokrovitelji su Hrvatska turistička zajednica, TZ Kvarnera, „Jadran“ d.d. Crikvenica, „Eko-Murvica“ d.d., Županijska lučka uprava Crikvenica, „Adrialin“, „Lidl“ Hrvatska, Ožujsko pivo, „Pavlomir“ d.o.o., hotel „Marina“ Selce, hostel „Karlovac“, DC „Mihurić“ Selce, „Marinero Tours“, Erste bank, Novi list, Radio OK, „Hyper dizajn“ d.o.o.