Baranja: Petaračke Buše

Izvor i foto: TZ Baranje                                Piše: Tina Vlašić

Petaračke Buše

U Baranjskom Petrovom Selu, tradicionalna manifestacija „Buše“ odvija se tri dana. Ove će godine to biti 3., 4., i 5. ožujka, a svaki dan ima drugačiju tematiku.
Prvog dana Buša (nedjelja) od 15:00h održat će se mimohod „Lipih buša“, domaćih i gostiju, koje su odjevene u narodne nošnje. Od 17:00h skupit ćemo se u društvenom domu u centru sela, kada će KUD-ovi nastupati i uveseliti posjetitelje pjesmom i plesom. Nakon službenog programa i okrijepe, slijedi zabava uz TS „Čuvari noći“, od 19:00h, pa do duboko u noć.

Drugog dana Buša (ponedjeljak) Lipim bušama se pridružuju „Strašne buše“ i svi zajedno krećemo u povorku od 16:00h, uz pratnju tamburaša. Kada se proveselimo i zasitimo vanjskog prostora, ulazimo u društveni dom, gdje nas čeka band „Treća smjena“, od 18:00h, te plešemo i pjevamo dok se ne umorimo.

Trećeg, najvažnijeg i najveselijeg dana (utorak) bit će prikazan izvorni običaj strašnih buša – od 16:00h krećemo u mimohod i dolazimo do centra, gdje ćemo moći čuti „Vijesti vrapca“, a zatim svjedočiti spaljivanju fašnika. Već od 13:00h pa nadalje, posjetitelji mogu uživati u gastro ponudi – volu na ražnju. Od 18:00h u društvenom domu „Treća smjena“ imati će bis, a od 21:00h posjetitelje će uveseliti i Cecilija i TS „Žitna Polja“. Očekuje nas velika zabava pod maskama, a kasnije i izbor za najljepšu masku.

Ulaz je za sva tri dana Buša besplatan, a ako se već nećete maskirati, ponesite samo dobro raspoloženje!