Split– Održano predavanje o održivom turizmu u malim smještajnim jedinicama

Izvor :  otoci.eu                                  Foto: dalmatia.hr
Objavio: Paula Bolfan 

U dvorani Ekonomskog fakulteta u Splitu održano  je predavanje za privatne iznajmljivače Grada Splita, okolice i otoka pod nazivom Održivi turizam Održivi turizam u malim smještajnim jedinicama – “Dok priroda i okoliš dišu, vaši troškovi se brišu“.

Radionicu je organizirala Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Splitu. Predavanje su održale doc. dr. sc. Slađana Pavlinović Mršić s Ekonomskog fakulteta u Splitu i Nastja Logar, voditeljica Dalmatia Green projekta iz Udruge Sunce iz Splita. U prostorijama Ekonomskog fakulteta u Splitu našlo se oko 50 zainteresiranih iznajmljivača.

Uvodno u održivi turizam: Joško Stella, direktor Turističke zajednice splitsko-dalmatinske županije.

Kazao je kako je dosad edukaciji Održivi turizam u malim smještajnim jedinicama – “Dok priroda i okoliš dišu, vaši troškovi se brišu“ prisustvovalo sveukupno 3.000 iznajmljivača s područja cijele županije i kako je cilj TZ-a županije i dalje usmjeren prema održivosti. Naglasio je da je održivi razvoj moguć jedino uz maksimalnu korisnost lokalnog stanovništva: ‘ne možemo biti turistički konkurentni ako nam je ključan turizam radi turizma ili brojke radi brojki’.

Joško Stella : Eko turizam ili zeleni turizam je ‘in’ u svijetu već nekoliko godina i turisti žele ići u destinacije gdje se odvaja otpad. Svjesni smo da već sad postoje ponude u kojima turisti polaze u druge zemlje na akcije čišćenja zato što je problem razvrstavanja otpada i upravljanja njime prisutan u gotovo u svim gradovima.

Spomenuo je i kako će ECO friendly iznajmljivači biti prepoznati, a TZ splitsko dalmatinske županije će nastojati ukazati baš na te iznajmljivače i promovirati ih

‘Održivi turizam’ i ‘Identifikacija elemenata održivosti u destinaciji’ – doc. dr. sc. Slađana Pavlinović Mršić


WTO Svjetska turistička organizacija (World tourist organization) proglasila je 2018. godinom održivog turizma, a doc. dr. sc. Pavlinović Mršić naglasila je kako su iznajmljivači ključni aktori za postizanje održivosti turističke destinacije. U današnje vrijeme pokazatelj kvalitete nije smještajna jedinica koja izgleda kao ona u New Yorku već ono što imamo kod kuće. Elemente koje imamo trebamo usavršiti jer turisti traže autohtonost lokaliteta u koji dolaze. To je naša konkurentna prednost.

Kao primjer je uzela stare naslijeđene kuće u područjima ruralnog turizma ili stan u gradu uređen u stilu 80-tih. Ti prostori mogu ostati takvi umjesto da ih se uređuje da izgleda moderno, valja iskoristiti ono što on već ima i to je ideja održivog turizma. Iskorištavanje postojećih resursa.

Best green holiday home award 2018. nagrada otišla je u Istru

Svake godine Europan holiday home associaton (Udruženje privatnih iznajmljivača Europe) dodjeljuje nagrade u nizu kategorija, a ovogodišnju nagradu za Najbolji zeleni odmor dobila je ”Villa Milica” u Istri s Eco Domus certifikatom eco friendly smještaja, dok se među finalistima našla i šoltanska eko kućica ”Eco cottage Gaj” s Dalmatia Green certifikatom.

Problemi u primjeni zelenog turizma

Navedeni su problemi s kojima se iznajmljivači susreću u primjeni zelenog turizma, a to su nedostatak zelene infrastrukture, nedostatak održivog prijevoza (npr. električni bicikli dostupni turistima na korištenje), aktivan trend je u Hrvatskoj u kojem agencije i otvoreni natječaji ministarstva sugeriraju izgradnju bazena koja nije ekološki održiva.. Uz takva usmjerenja postavlja se pitanje kako pronaći prave zelene goste?

Publika je navela i problem upravljanja otpadom: Prvo što gost pita kad dođe u smještaj ‘gdje će bacati smeće?’ i ‘mora li odvajati otpad?’ a splitski stanovnici uvjereni su da se to nedovoljno dobro odrađuje na lokalnoj razini. Jedan od učestalih problema iznajmljivača su i visoki računi za potrošenu električnu energiju što je uzrokovano neefikasnim korištenjem klima uređaja od strane turista.

Doc. dr. sc. Slađana Cirkularna ekonomija je sinergija malih proizvođačima i iznajmljivačima u turizmu

Ključni pojam kojim se predviđa poboljšanje životnog standarda u manjim turističkim destinacijama je cirkularna ekonomija koja predstavlja povezivanje privatnih iznajmljivača s ugostiteljima, pružateljima usluga u turizmu i lokalnim proizvođačima – OPGovima. Kao jedan od načina kojim bi privatni iznajmljivači SD županije mogli to ostvariti navelo se povezivanje i komunikacija s Udrugom ekoloških proizvođača DALMACIJA EKO.

Zeleni turizam ili Eco turizam alternativa je masovnom turizmu kojem je u fokusu zaštita okoliša. Uz njega se veže i posjećivanje ”neotkrivenih” destinacija, ”odgovorno” putovanje i edukacije, putovanja u pred sezoni i postsezoni i poštivanje života lokalne zajednice.

Luksuz, raskoš i inovativni sadržaji

Kada pričamo o luksuzu u turizmu uvijek zamišljamo megalomanske apartmane s visokim zidovima, glomaznim namještajem i novo oličenim zidovima no kad o tom pričamo zapravo mislimo na raskoš. Današnji turisti luksuz vežu luksuz uz posjet očuvanoj prirodi, autentični doživljaj, mir i tišinu, pitku vodu i lokalno uzgojenu organsku hranu – naglasila je Nastja.

Luksuz je naučiti nešto novo i time proširiti svoje vidike, osobno se razvijati i doživjeti svoje putovanje kao priliku za procjenu samog sebe, svog dosadašnjeg uspjeha i sagledavanje života iz nekog drugog kuta iz kojeg ćemo se zadovoljni vratiti u svoju užurbanu sredinu.

Inovativni ekološki sadržaji koji su sve traženiji na turističkom tržištu mogu biti kuharske radionice, tečajevi joge i meditacije, posjeti i kupnja lokalnih proizvoda, masaže, wellnes itd. Važno je da svoje goste uputimo na takve sadržaje odnosno da im omogućimo autohtoni doživljaj u zajednici cirkularnom brigom o turistima.

Eko osoba/turist živi tako da svjesno prihvaća potpunu brigu za prirodu i okoliš oko sebe, kroz svaki dio svog života. Ta osoba štedi energiju, koristi prijevozna sredstva koja ne zagađuju okoliš, šeće u prirodi, pokušava smanjiti proizvodnju plastičnog otpada itd.

Zeleni turizam za posjetitelja – traži organsku hranu i domaće proizvode, jede u lokalnim restoranima, posjećuje prirodne znamenitosti i želi doživjeti autohtono iskustvo
Zeleni turizam za iznajmljivača = ušteda energije i novca, smanjenje potrošnje vode i ekonomičnost pružanja usluge
Važno je znati razliku između zelenog turizma jedne i druge strane.