Rad za kvalitetu je imperativ za obiteljske iznajmljivače

Izvor i foto: Privredni.hr

Autor: Jozo Vrdoljak

"Ne možete se osloniti samo na ponudu kreveta, čak ni u jeku sezone. Gosti traže nešto više. Dokaz tome je da su najvažnije svjetske platforme počele ocjenjivati ​​upravo priču koju je putnik doživio", rekla je Martina Nimac Kalcina, predsjednica zajednice obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore, na 5. Forumu obiteljskog smještaja Splitsko-dalmatinske županije, koji se održava u sklopu Jadranskog gastro salona, ​​u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i u suradnji s turističkim zajednicama Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita. Riječ je o jednom od najvećih godišnjih okupljanja privatnih iznajmljivača u Županiji, namijenjenih obrazovanju i informiranju.

Prvog dana Foruma oko 200 sudionika imalo je priliku upoznati se s trenutnim trendovima, poslovnim razvojem, aspektima održivosti obiteljskog turizma i marketinškim aktivnostima. Uz brojne prezentacije, organizirane su i dvije panel diskusije: Obiteljski smještaj - dobro, bolje, najbolje i kako izaći iz zajedničkog.

Ograničavanje rasta obiteljskog smještaja daleka je budućnost

U svjetlu najava ograničenja rasta, a možda čak i zaustavljanja rasta privatnog smještaja u nekim destinacijama, Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma, rekao je da je Ministarstvo u stalnom kontaktu s iznajmljivačima i stručnjacima. "Rasprave o temama koje su se pojavile u javnosti mogu se raspravljati, ali u svakom slučaju se to neće dogoditi preko noći ili nesmotreno, a da se prethodno to ne analizira. Trenutno smo u procesu decentralizacije upravljanja destinacijama, što uključuje donošenje važnih odluka na lokalnoj razini. kako se odluka o visini boravišne pristojbe donosi na lokalnoj razini, tako u budućnosti planiramo daljnju decentralizaciju odlučivanja.Gradovi i općine imaju mnogo značajniju ulogu u upravljanju odredištem.

Udio hotelskog smještaja u ukupnom smještaju pao je ispod deset posto, što je razlog da se počne raspravljati o ograničenjima rasta privatnog smještaja.

"Moramo razmišljati dugoročno i uzimati u obzir održivost. Održivost ne znači uvijek ograničenja. U svakom slučaju, razgovor i mišljenje struke su važni. Poznato je da su naši privatni iznajmljivači, zahvaljujući ulaganjima malih poduzeća i njihovom radu, stvorili kvalitetnu ponudu i to Kvaliteta je definitivno smjer koji bi trebali razviti privatni iznajmljivači. Pri tome mislimo ne samo na kvalitet smještaja, već i na kvalitetu usluge ", rekla je državna tajnica.

Kvalitetan rad i rast

Joze Tomas, predsjednik Hrvatske gospodarske komore - Split Split, podsjetio je da je oko 70 posto smještajnih objekata u obiteljskom vlasništvu i da je oko 56 posto noćenja. "Očekujemo da će mali obiteljski iznajmljivači u skoroj budućnosti postati mikro-poduzetnici i pokrenuti posao. To znači da će, naravno, organizirati posao na drugačiji način i proširiti svoje poslovanje. Vjerujemo da će se relativno nepovoljan omjer hotela promijeniti u skoroj budućnosti. To je važno jer je prosječna cijena i popunjenost u hotelima mnogo veća nego u obiteljskom smještaju. Kvalitetan rad je još uvijek neophodan za obiteljske iznajmljivače. To je smjer prema održivom poslovanju ", rekao je Tomas.

Važno je smisliti priču

Martina Nimac Kalcina, predsjednica Obiteljskog turističkog društva Hrvatske gospodarske komore, naglasila je da iznajmljivači moraju biti ukorak s trendovima koji se događaju na tržištu.

„Trendovi su takvi da priče i proizvodi koji povezuju odredište i priče koje povezuju dodatni sadržaj moraju biti osmišljeni. Na taj način produžavamo sezonu i imamo veću popunjenost. Priča je najvažnija za obiteljske iznajmljivače. Ne možete se osloniti samo na ponudu kreveta, čak ni u špici sezone. Gosti traže nešto više. Dokaz tome je da su najvažnije svjetske platforme počele ocjenjivati ​​upravo priču koju je putnik doživio. Dakle, oni više ne ocjenjuju samo kvalitetu smještaja “, objasnila je Martina Nimac Kalcina.

Ova godina je ključna kada je u pitanju turizam, jer smo dobili novi paket zakona o turizmu, ističe Nimac Kalcina. "Dio se tiče privatnih iznajmljivača i domaćina. Postoji niz promjena i vijesti na koje se moramo naviknuti. Također, imamo izazov istaknuti sve prednosti obiteljskog smještaja, a činjenica je da imamo brojne prednosti “, dodao je Nimac Kalcina.

S obzirom na financiranje HBOR-a i nove linije namijenjene podizanju kvalitete obiteljskog smještaja, što se tiče reklasifikacije, Nimac Kalcina kaže da postoji interes, ali nije ono što je očekivao. "Međutim, namjera se mora uvažiti. Stanodavac sada ima povoljnu priliku investirati u podizanje kvalitete “, rekla je Martina Nimac Kalcina.

Drugi dan Foruma rezerviran je za predstavljanje dostupnih modela financiranja namijenjenih obiteljskom smještaju, uz mogućnost individualnih razgovora s predavačima.

Koronavirusni virus usporava buking

Tonči Glavina komentirao je i situaciju s koronavirusom. "Ova je situacija usporila rezervacije, ali aranžmani još uvijek nisu otkazani. U jednom dijelu godine može doći do nekih smetnji, ali nema straha za naš turizam. Imat ćemo uspješnu sezonu “, rekao je Glavina.