Istra: Kuće za odmor, sezona iznad očekivanja


Izvor : HRT       Foto: Istra.hr
Autor: Klara Dujmović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Kuće za odmor, adut našega turizma, i ove godine iznimno su tražene. Gostima pružaju potreban mir, ali i ono što je u vrijeme pandemije vrlo bitno - potrebnu fizičku distancu. Od 190 tisuća turista, koliko ih trenutačno boravi u Istri, trećina ih je u vilama i kućama za odmor. One čine glavninu smještaja središnje Istre u kojoj je, kažu iznajmljivači, sezona iznad očekivanja.

Dobrodošlo i sigurno - tako se kod nas osjećaju gosti. Ovdje je svaka kućica odvojeni apartman okružen zelenilom.

- Osjećamo se sigurno. Domaćini stalno sve čiste i dezinficiraju. Drži se razmak, nosimo maske, rekao je gost iz Njemačke Volker Grafenhain.

Ti novi rekviziti i u kuhinji. Od tradicije pripreme doručka za goste nije se odustalo. Svakog se jutra peče torta, poslužuju domaća jaja, povrće iz vlastitog vrta.

- Što se tiče cijene za to što se dobije isplati se i više ja mislim nego što vrijedi, naglasio je gost iz Hrvatske Igor Šimenc.

Doručak 8 eura, apartmani od 120 do 180. Gosti se počaste besplatnim obrokom ili noćenjem. Cijene se zbog pandemije nisu spuštale.

- Nisam za respekt onih koji su godinu dana unaprijed rezervirali i sad bi bilo neugodno da se tu sreću ljudi koji plaćaju punu cijenu, dodala je vlasnica kuće za odmor Sonja Glavić Krivičić.

Ova kuća za odmor za šest osoba popunjena je puna četiri mjeseca.

- Ja imam prevenstveno svoje stare goste. Kao što oni kažu staum geste, to ti znači. Svaki je preko pet godina pa nadalje. Ima familiju iz Austrije dva puta mi dolaze, evo već 13. godina, kazao je vlasnik kuće za odmor Dragan Milutinović.

Ovi su gosti izuzetak. Prvi su put u Hrvatskoj.

- Planirali smo putovati u Egipat i ondje roniti. No zbog koronavirusa nismo željeli letjeti avionom. Željeli smo biti sami. Djeca su otišla na internet i odabrala Hrvatsku, rekao je gost iz Njemačke Markus Sommer.

Sezona je u znaku individualnih gostiju. Grupa nema, što najviše osjećaju seoska domaćinstva.

- U odnosu na prošlu godinu to je jedna četvrtina. Da ne spominjemo zbog čega. Gosti ima domaćih ali stranaca puno manje, poručila je vlasnica seoskog domaćinstva Nevenka Ferli.

No iznajmljivače smještaja srpanj je iznenadio. Ostvareno je čak 80% prošlogodišnjih noćenja.

- Vjerujemo da će sve biti kao i do sada. Možda i nešto bolje. Iznenađujuće, ali vrlo smo zadovoljni, naglasila je irektorica TZ-a Žminj Lenka Šaina.

Očekivanja za kolovoz su dobra, još samo da takva ostane i epidemiološka situacija.