Booking.com zahtijeva da nekretnine za iznajmljivanje moraju zadovoljiti njihovu ocjenu čistoće

Booking.com šalje jasnu poruku vlasnicima i upraviteljima 6,5 milijuna alternativnih smještaja na svojoj platformi – „ako imate ocijene manje od šest u ocjeni čistoće bit će te uklonjeni s naše stranice.“

Izvor i foto: Turizmoteka/Booking.com

Nova „Obveza o minimalnoj ocjeni čistoće“ uvodi se postupno tijekom sljedećih šest mjeseci, u partnerstvu s platformom za upravljanje kvalitetom Properly..
Od travnja te dvije tvrtke provode pilot-program koji upozorava iznajmljivače da nekretninama s prosječnom ocjenom čistoće ispod šest prijeti brisanje s popisa. Zato im daje besplatan pristup protokolima i alatima za čišćenje, uključujući kontrolne liste, a sve je dostupno na 30 jezika.

Izvršni direktor Booking.com-a Alex Nigg priznaje da je provjera protokola čišćenja i higijene izazov. No, kaže da je on jedan od načina za poboljšanje usklađenosti pomaganju upraviteljima nekretnina da ljudima koji rade na čišćenju pruže jasna očekivanja, poput kombinacije teksta i ilustriranih uputa u aplikaciji Properly.

Objekti s ocjenom čistoće ispod šest moraju se obvezati na uvođenje promjena kako bi povisili taj rezultat i to moraju učiniti do 4. svibnja prije nego što budu uklonjeni s platforma. Oni koji odbiju pristati na obvezu minimalne ocjene čistoće uklanjaju se odmah, a oni koja ne odgovore bit će poništeni u rezultatima pretraživanja.

“Čistoća i udobnost uvijek su bili važni čimbenici izvrsnog boravka, a danas čak i više nego ikad. Upotreba riječi "čisto" i "higijena" povećana je za više od 60% na našoj platformi od početka pandemije COVID-19 i alternativnog smještaja koji predstavljaju trećinu svih novih rezervacija tijekom trećeg tromjesečja.„ kaže Eric Bergaglia, globalni voditelj Booking . com-ovog odijela za najam kuća i apartmana.

Oko ove akcije za čistoču Booking.com surađuje i s drugim platformama za kratkoročni najam, uključujući Vrbo i Airbnb. Airbnbovo “Enhanced Cleaning”/pojačano čišćenje/ protokol je set smjernica u pet koraka koje domaćini moraju provesti. Program također pruža domaćinima smjernice higijenskih stručnjaka, sigurnosne savjete i popise za provjeru.

Prema informacijama na njihovoj web stranici od petka, Airbnb domaćini koji nisu potvrdili postupak u pet koraka ili za koje se utvrdi da ga krše "mogli bi biti podložni upozorenjima, suspenzijama i, u nekim slučajevima, uklanjanju iz Airbnb-a".