'Adrian' Slobodne Dalmacije otišao 'Svetom Križu' iz Trogira

Izbor najboljeg malog i obiteljskog hotela za 2017.

Izvor i foto: Slobodna Dalmacija/Goran Šebelić/Hanza Media

Piše Ružica Mikačić

Najboljim malim i obiteljskim hotelom u akciji Slobodne Dalmacije i Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela u ovoj godini proglašen je hotel "Sveti Križ" iz Trogira, čija vlasnica Silvana Pavlinović je na prigodnoj svečanosti na Danima hrvatskog turizma u Malom Lošinju u četvrtak ponijela skulpturu "Adriana", koju joj je uručio ministar turizma Gari Cappelli.

Na svečanoj dodjeli Adriana u organizaciji Slobodne Dalmacije, u lošinjskom hotelu okupili su se brojni mali obiteljski hotelijeri, ali i čelnici hrvatskog turizma, koji su svojim dolaskom potvrdili važnost i vrijednost te vrste ponude koju svojom akcijom već 12 godina uporno promovira naša novinska kuća.

Pozdravljajući tom prilikom prisutne, glavni urednik Slobodne Dalmacije Jadran Kapor istaknuo je kako smo svi svjesni problema sa kojima žive i rade mali hotelijeri, ali je velika želja Slobodne Dalmacije da im na putu još boljeg poslovanja uvijek bude spremna pomoći i artikulirati njihove probleme, ali i istaknuti ono najbolje što oni nude svojim gostima.

Predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije Miroslav Ivić kazao je pozdravljajući goste na svečanoj dodjeli, kako su mali obiteljski hotelijeri udarna brigada najuspješnijeg gospodarskog sektora u zemlji, zaželivši im tom prilikom da imaju što dužu sezonu, zarade što više i uspiju vratiti sve svoje kredite koje su uzeli.

Dodijelivši Adriana trogirskom hotelu, ministar Gari Cappelli obećao je da će se u idućim mjesecima promjenom zakonskih okvira poslovanja, sve nelogičnosti sa kojima se suočavaju mali hotelijeri biti popravljene i ispravljene, zatraživši od njih suradnju i pomoć u tome poslu.

Sve što je u skladu sa direktivom EU, a nije logično i smeta razvoju malih hotela, promijenit ćemo vrlo brzo. Pravilnikom ili izmjenom zakona omogućit ćemo razlikovanje malih hotela do 25 soba i onih od 25 do 50 soba, te ih tako rasteretiti obveza koje su im sada nametnute neovisno o veličini.

Mi želimo da vaš posao bude veselje i uspjeh vaše obitelji, a ne briga i trauma. Mi smo vas poticali da uđete u taj posao i odradit ćemo zajedno proces u kojemu ćemo vam to omogućiti. Mali i obiteljski hoteli su važan dio mozaika hrvatskog turističkog uspjeha - kazao je tom priliko Cappelli čestitajući pobjednici Adriana.

'Šlag na smještanoj torti'

Čestitke na odličnim rezultatima i priznanju uputio je tom prilikom i direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić, nazvavši male hotelijere šlagom na torti naše smještajne ponude.

- Puno je truda i rada uloženo svih proteklih godina u proizvod koji danas imamo u našem obiteljskom hotelu, a bilo je puno situacija u kojima je nešto zapelo i nije išlo dalje.

Ali, bili smo uporni i ustrajni i evo danas, nakon velikih ulaganja i korištenja sredstava fondova EU u iznosu od gotovo 6 milijuna eura, uspjeli smo. A prije desetak godina nismo se mogli niti registrirati kao hotel za zdravstveni turizam jer tada nije postojala zakonska osnova da to napravimo.

Dvije godine trebalo nam je da riješimo te probleme, a sada smo čuli da će se zakonski sve to olakšati. Mi smo prošli veliku muku da to riješimo, ali smo sretni da će nekim novim hotelijerima to sada biti jednostavnije - kazala je zahvaljujući se na priznanju pobjednica Silvana Pavlinović.

Inače, na dodjeli priznanja Adrian Slobodne Dalmacije uz ministra Cappellija i Kristjana Staničića, direktora HTZ-a, bili su i pomoćnici ministra Robert Pende i Tonči Glavina, glavna savjetnica ministra turizma Barbara Mesić, brojni turistički djelatnici, novinari i hotelijeri.