Vedrana Likan, dir.i partnerica u Colliers Internationalu za Hrvatsku, Sloveniju i BiH

Luksuzne nekretnine za luksuzni turizam


Izvor i foto: Privredni vjesnik

-Minimalna investicija koju investitori s Bliskog Istoka razmatraju u ovoj regiji trebala bi biti veća od 50 milijuna eura, što je tri puta više od trenutačno najveće investicije u hrvatski turizam-

Preokret dugogodišnjeg trenda negativnih gospodarskih pokazatelja omogućio je i početak stabilizacije domaćeg tržišta nekretnina. Povratak u zeleno pridonosi i vraćanju interesa investitora za hrvatsko tržište.

Trenutačno su u prvom planu najatraktivnije turističke lokacije na obali ili na našim južnim otocima koje još nisu imale velika ulaganja pa se računa da imaju veliki potencijal razvoja. Zajedno s timom iz regionalnog Colliers Internationala imala sam priliku sredinom lipnja testirati interes investitora za takve lokacije na vrlo zahtjevnom tržištu Bliskog istoka.

Tijekom dva dana prezentacija vodećim developerima i investicijskim fondovima u Dubaiju i Abu Dhabiju ostala sam impresionirana interesom, ali i poznavanjem Hrvatske. U samo nekoliko tjedana nakon sastanka moj tim je dogovorio i realizirao posjet predstavnika DAMAC-a, jednog od najpoznatijeg developera luksuznih nekretninskih projekata u Dubaiju. DAMAC ima 5,9 mili-jardi eura vrijedne imovine pod upravljanjem i trenutačno 2,45 milijardi eura vrijednih projekata u razvoju. Riječ je o kompaniji koja je aktivna na tržištima diljem Srednjeg istoka, te istražuje investicijski i razvojni potencijal ključnih europskih lokacija i turističkih destina-cija.

S čelnicima DAMAC-a u Hrvatsku je stigao i vlasnik Hussain Sajwani, jedan od najbogatijih ljudi arapskog svijeta, koji je kazao da je zainteresiran za gradnju luksuznih marina i kompleksa komercijalnih nekretnina s miksom hotelske i privatne ponude.
Potencijal investitora s Bliskog istoka je ogroman i on zapravo realno nadrasta trenutačni potencijal našeg tržišta. Minimalna investicija koju razmatraju u ovoj regiji trebala bi biti veća od 50 milijuna eura, što je tri puta više od trenutačno najveće investicije u hrvatski turi-zam.

Za tako velike projekte potrebna je jako dobra koordinacija između investitora, lokalne uprave, ali i svih razina državne vlasti. Državna i javna uprava s takvim investicijama nema iskustva, no zato je na Vladi zadaća da takvim investitorima otvori vrata i obeća da će napraviti sve što je u njenoj moći da se investicija, koja je u skladu sa svim zahtjevima postavljenim pred investitora, započne i na kraju realizira bez većih problema.

Bilo mi je iznimno drago što smo i od predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i od potpred-sjednice Vlade Martine Dalić čuli da su spremni na upravo takvu ulogu. Luksuzne nekretnine kakve razvija DAMAC u suradnji s bren-dovima poput Versace Homea, Fendi Case, Bugattija, Trump World Golf Cluba imaju potencijal da podignu hrvatski turizam na mnogo višu stepenicu.

Uz to što mogu privući goste puno veće platne moći, takvi projekti mogu mnogo napraviti i u smjeru održivosti turizma u lokalnim zajednicama. Manje pritiska na komunalnu infrastrukturu, a mnogo više novca koji dolazi s turistima može biti dugoročno dobitna kombinacija za naše atraktivne destinacije, pa i za njihovu revitalizaciju. Investitori takvog ranga su iznimno obzirni prema lo-kalnoj zajednici i njena kultura i potrebe postaju sastavni dio projekta od početne faze planiranja investicije.
Nadam se da ćemo biti dovoljno pametni i sposobni pretvoriti očiti interes takvih investitora za Hrvatsku u projekte na koje će biti ponosne buduće generacije naših ljudi. Kod investiranja u nekretnine uvijek treba napominjati da investitor ne može uzeti i preseliti sa-građenu nekretninu, već ona ostaje u naslijeđe lokalnoj zajednici.

POTENCIJAL INVESTITORA S BLISKOG ISTOKA JE OGROMAN I ON REALNO NADRASTA TRENUTAČNI POTENCIJAL NAŠEG TRŽIŠTA

Vedrana Likan, direktorica i partnerica u Colliers Internationalu za Hrvatsku, Sloveniju i BiH