Valter Flego, župan Istarske županije

Sve eko iz Istre. Želimo razvijati turizam u Istri na održiv i odgovoran način

Izvor : Glas Istre       Foto: istra-istria.hr

Javni poziv za certificiranje privatnog smještaja oznakom Eco Domus otvoren je dok se ne prikupi 30 prihvatljivih prijavitelja, a zaključno do 31. listopada. Do sada taj je certifikat ponijelo 26 kuća za odmor i apartmana u Istri
Istarska županija je 2016. godine pokrenula programcert ificiranja eko prijateljskog smještaja pod nazivom Eco Domus, a do danas tu oznaku nosi 26 objekata. Trenutno je u tijeku novi javni poziv za uključivanje u projekt čiji je cilj diversifikacija i podizanje kvalitete privatnog smještaja u Istarskoj županiji, u skladu s načelima održivog razvoja turizma.
- Naša je željarazvijat i turizam u Istri na održiv i odgovoran način, poštujući ekološke, ekonomske i socijalne aspekte.

Navedeni ciljevi sadržani su u Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, kao i u Master planu razvoja turizma Istre do 2025. godine. Cilj poziva je stoga uključivanje u projekt onih privatnih iznajmljivača koji žele svoje sadržaje i usluge prilagoditi i nuditi gostima na odgovoran i održiv način, ističe istarski župan Valter Flego dodajući da se diversifikacijom privatnog smještaja želi privući ekološki osviještene goste koji se i sami u svakodnevnom životu pridržavaju ekoloških načela.

Prva eko brošura
Prema riječima župana Flega, Istarska županija se još 2014. godine jasno odredila kojim putem želi ići, a smjernice razvoja definirane su i u Strategiji održivog razvoja - Zelenom planu Istre, prvom takve vrste u Hrvatskoj, a potom i u Županijskoj razvojnoj strategiji.
- Već smo tada prepoznali važnost poticanja ekološke poljoprivrede, kao i eko smještaja, te smo tako i djelovali. U suradnji s gradovima i općinama poticali smo naše poljoprivrednike, ali i iznajmljivače, čime smo jačali sinergiju između poljoprivrede i turizma, istaknuo je župan Flego najavivši da će Županija i ubuduće konkretnim mjerama i aktivnostima poticati održivost te nastaviti razvijati Istru kao bio-regiju.

Projekt Eco Domus je usmjeren na male turističke smještajne objekte, a njime se želi poticati privatne iznajmljivače na diversifikaciju i podizanje kvalitete smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma. Osnovne karakteristike EcoDomus smještaja su: društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, eko certificiranih toaletnih proizvoda te prirodnih materijala, štednja vode i energije, sortiranje i recikliranje otpada.

Javni poziv je otvoren dok se ne prikupi 30 prihvatljivih prijavitelja, a zaključno do 31. listopada ove godine. Ako se prije isteka navedenog roka prikupi predviđen broj prihvatljivih prijavitelja, javni poziv će se zatvoriti ranije.

Župan Flego podsjeća i na ovogodišnju novinu, brošuru "Istra ecoxperience - Sve eko iz Istre", a riječ je o prvoj brošuri o eko-prijateljskim sadržajima u Istri. Brošura je nastala s ciljem promocije održivog razvoja turizma, informiranja o postojećim eko-prijateljskim sadržajima u Istri, praćenja trendova u svijetu te osvješćivanja o važnosti ekologije i umrežavanja dionika ekološke ponude u Istri. Namijenjena je domicilnom stanovništvu kod kojeg se želi probuditi ekološka svijest i potaknuti na ekološko razmišljanje, ali i upoznavanju turista s takvom ponudom u Istri, kako bi na jednom mjestu dobili informacije o svim eko-prijateljskim sadržajima i ponudi.

Prirodna baština

Osim eko-prijateljskog smještaja, odnosno privatnog smještaja certificiranog oznakom Eco Domus i hotela koji nose međunarodnu eko oznaku Travelife, u brošuru su uvršteni certificirani ekološki proizvođači iz udruge Istarski eko proizvod, plaže koje nose Plavu i Zelenu zastavu, popis e-punionica zaelektrič na vozila i bicikle te manifestacije koje prezentiraju ekološke proizvode ili eko prijateljske aktivnosti.

Zatim, tu se mogu pronaći zaštićena područja u Istri s posebnim naglaskom na Ekološku mrežu Natura 2000 i zaštićene biljne i životinjske vrste, pravila ponašanja na tim područjima i sadržaji, kao što su špilje, jame, nacionalni parkovi i parkovi prirode koji su prilagođeni za prihvat turista. U brošuru su nadalje uvršteni eko muzeji koji prezentiraju autohtone proizvode, tradiciju i običaje te se promoviraju eko-prijateljske aktivnosti uz istovremeno odgovorno ponašanje prema okolišu.