U posljednjih godinu i pol zabilježen samo jedan pad broja noćenja

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića


Nakon što je u travnju ove godine prekinut uzlazni trend turističkih dolazaka i noćenja (djelomično zbog vremenske razlike uskršnjih blagdana) koji je kontinuirano trajao od travnja, odnosno prosinca 2014. godine, u svibnju se ponovno bilježi godišnji rast. Naime, u svibnju ove godine ostvareno je 2,1% više turističkih dolazaka i 7,3% više turističkih noćenja u odnosu na svibanj 2015. godine. Pritom se godišnji porast turističkih noćenja bilježi kod domaćih (0,3%, od početka prošle godine kontinuirani rast) i stranih turista (8,1%, od prosinca 2014. godine trend rasta izuzev u ovogodišnjem travnju).

U prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je 4,9% više turističkih dolazaka i 6,8% više turističkih noćenja u odnosu na isto razdoblje 2015. godine. Spomenuti rast turističkih noćenja u promatranom razdoblju rezultat je povećanja koja se bilježe kod stranih (7,6%) i domaćih turista (2,7%).

Povoljniji turistički rezultati imali su pozitivan utjecaj na ostvarenja deviznog prihoda od turizma koji je u prvom kvartalu iznosio 390,8 milijuna eura i bio je 16,2% veći u odnosu na isto razdoblje lani. U ovom dijelu godine turistička aktivnost ima značajan utjecaj na rast zaposlenosti (u prvih pet mjeseci najveće zapošljavanje sa burze rada evidentirano je u turističkoj djelatnosti), s time da je u prvih pet mjeseci ove godine zaposleno nešto više ( 0,8%) ljudi u odnosu na isto razdoblje lani.

Uz povećanu turističku potražnju u svijetu (koju očekuje organizacija World Tourism Organization) te, između ostaloga, povoljnijom sigurnosnom situacijom u Hrvatskoj u odnosu na našu turističku konkurenciju, objektivno je očekivati rast turističkih pokazatelja u ovoj godini. Naime, očekujemo da će ovogodišnji rast turističkih noćenja iznositi oko 7%, što je, zbog već visoke baze, nešto sporija dinamika u odnosu na prošlu godinu.

U svibnju se nastavlja trend rasta turističkih noćenja koji de facto traje posljednjih godinu i pol te će, na razini godine, prema našoj procjeni rast iznositi oko 7%.