Slavonija: Najljepša tajna Hrvatske

Bavarske novine o turističkom otvaranju Slavonije


Izvor i foto: Münchener Merkur

Reise&Erholung (Putovanja & Odmor)

Pozivamo Vas na večernje putovanje kroz regiju Slavoniju

Sa 1777 kilometara obale i 1200 otoka Hrvatska je blagoslovljena lokalitetima, gdje se može jako lijepo provesti godišnji odmor. Ali ovo ljeto bi tamo moglo biti dosta gužve. Iz tog će se lijepo „izvući“ oni koji znaju za tajne preporuke super destinacija hrvatskog zaleđa. Jednu takvu tajnu preporuku htjeli bismo predstaviti na našem „Večernjem putovanju“, 29. ožujka, naime: Slavoniju.

Da, ovo ljeto na Sredozemlju biti će tijesno. Još manje turista u kriznim destinacijama, kao npr. Turskoj ili Tunisu, a više u španjolskim ili talijanskim turističkim utvrdama. Ako se malo raspitate kod organizatora putovanja, i Grčka se opet vraća u velikom stilu.

I Hrvatska.
Zemlja je prošle godine bilježila 8,5% više turista nego prošle godine, a ove godine se očekuje daljnji porast. Ali, turistički centri na obali nisu isključivo sretni radi toga. Turističke mase im u međuvremenu ponekad predstavljaju više teret nego razlog za veselje.

Suočen s tim činjenicama, ministar turizma Hrvatske, Gari Cappelli vidi dvije mogućnosti, kako nam je objasnio u intervjuu:

On bi želio razvuči tu špicu turističke sezone i poticati pred- i posezonu, npr. razradom ponude zdravstvenog turizma. „Već je i moja baka davno rekla, tko provede proljeće na obali, štedi si u zimi odlazak doktoru“, ispričao je ministar, čiji je dom također u regiji Kvarnera.

I dalje: On bi turistima želio približiti zaleđe i učiniti ga privlačnim, a poglavito Slavoniju sa njenim povijesnim gradovima, tradicijskim vinogradarskim područjem i prirodnim rajem Delte - između Dunava i Drave, gdje živi više od 300 ptičjih vrsta; područje istovremeno tako bogato ponudom ribe, o kojoj restorani na obali mogu samo sanjati. Štuka, šaran, som, itd. u izobilju.

Riječna delta na istoku Hrvatske ubraja se u najveća mrijestilišta Europe. Slavonija, tako kažu insideri, čista je priroda. Prašuma, u kojoj nikad nije bilo krčenja, vinogradi, do kud oko seže. Nije bez veze, da se to područje rado naziva i Toskanom Sjevera.

Naše novine, u rujnu će za čitatelje ponuditi putovanje u tu regiju. Međutim, prije nego što kao pravi turisti otputujemo u Slavoniju, Slavonija će doći k nama, u München, u našu redakciju, u ulici Bayerstraße, kako bi se 29. ožujka, u našoj velikoj event-dvorani, predstavila u sklopu „Večeri putovanja“ sa svim svojim posebnostima i specijalitetima.

Pozivamo Vas.
Budite te večeri naš gost. I, možda to bude ljubav na prvi pogled između Vas i Slavonije, te se možda doista odlučite za jedan pravi tajni prirodni raj - umjesto prekrcane obale.
(Autor: Christine Hinkofer)

Informacije za putovanja
KRAJNJA DESTINACIJA:

Povijesna regija Slavonija nalazi se na istoku Hrvatske između granice sa Južnom Mađarskom i Bosnom.

Sa 12.466 kvadratnih kilometara ona je za jednu trećinu manja od Gornje Bavarske (17 530 kvadratnih kilometara). Veliki dio površine zauzimaju ravnice između rijeka Dunava, Drave i Save i Parkova prirode Kopački Rit i Baranja. Najveći grad je grad Osijek sa 115.000 stanovnika. Slavonija je poznata po svojim izvornim šumama, gdje je već i carska i kraljevska elita običavala ići u lov, nadalje je poznata po bogatstvu ribom, te svojim vinogradima u Kutjevu, Iloku i Đakovu, gdje se tiješte poznata bijela vina.

VEČER PUTOVANJA:
Na programu naše večeri putovanja u srijedu, 29.03., u staroj Rotaciji naše redakcije, Bayerstraße (blizu glavnog kolodvora) biti će muzika, folklor, dobro vino i dobra hrana i uz to naravno mnogo zanimljivih turističkih informacija. Početak je predviđen u 18.30 sati. Ulaz je slobodan. Molimo za najavu dolaska na br. Tel. 089/23110043 ili per e-mail na adresu reisetag@idriva.de

PUTOVANJA ČITATELJA:

Zajedno sa specijalistom za putovanja u Hrvatsku, Minhenškom agencijom Riva Tours pozvali smo na putovanje i upoznavanje prirodnih, arheoloških, kulturnih i kulinarskih posebnosti ovog još vrlo izvornog dijela Hrvatske. Posjetit ćemo katedrale, dvorce i stare crkve i kušati poznata slavonska vina u tradicionalnim, starim vinarijama i podrumima.
Cijena putovanja od 9. do 15. rujna sa smještajem u hotelima sa 4 i 5 zvjezdica, polupansionom + 3 ručka i 2 kušanja vina, te noćenjem i razgledom grada Zagreba u dolasku i grada Varaždina u povratku, košta 695 eura (u EZ 895 eura). Informacije i uknjižbe Riva Tours na broj tel. 089/215482112.